0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brusinkový koláč s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8 / 5. Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6624 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 725 g
Tuky 337 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý moučník pro zimní neděli.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 320 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
máslo 115 g
změklé plus na vymazání formy
sůl špetka
krupicový cukr 200 g
vejce 3 ks
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka z poloviny nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
mandlový extrakt 0.5 ČL
zakysaná smetana 350 g
brusinky 250 g
čerstvých amerických, promíchaných se 3 lžícemi cukru
moučkový cukr
na poprášení
Na drobenku
třtinový cukr 100 g
světlý
mouka pšeničná hladká 250 g
máslo 170 g
solené

1 Předehřejte troubu na 180 °C a dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem. Prsty zpracujte suroviny na drobenku.

2 Máslo utřete s cukrem a špetkou soli, zašlehejte postupně vejce, vyškrabaná semínka z vanilkového lusku, mandlový extrakt a zakysanou smetanu a vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem. Do těsta zapracujte pomocí lžíce brusinky promíchané s cukrem. Těsto přesuňte do formy a posypte drobenkou.

3 Pečte asi hodinu; pak zkuste špejlí ve středu těsta, jestli nelepí. Koláč dejte chladnout na mřížku; potom ho vyjměte z formy a podávejte poprášený cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/1

Komentáře

Andrea Guryčová

Výborná koláč! Je velmi hebký a nadýchaný. Dělala jsem ho z poloviční dávky do stejné formy a úplně to stačilo na 8 kousků. Určitě jsem ho nedělala naposledy :)

Monia Cheikh

Moc dobrý. Akorát péče se dýl než hodinu. Už jsem to dělala s brusinkami, hroznami, lesním ovocem ... atd. Když nemám smetanu tak používám jogurt. Vyšlo dobře. Drobenky se mně zda hodně tak používám poloviční dávku.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit