Dokonalý moučník pro zimní neděli. Kousek koláče plného šťavnatých brusinek a posypaného křupavou sladkou drobenkou se postará o dobrou náladu. Hned první sousto zažene podzimní chmury a potěší chuťové buňky.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C a dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem. Prsty zpracujte suroviny na drobenku.
Máslo utřete s cukrem a špetkou soli, zašlehejte postupně vejce, vyškrabaná semínka z vanilkového lusku, mandlový extrakt a zakysanou smetanu a vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem.
Do těsta zapracujte pomocí lžíce brusinky promíchané s cukrem. Těsto přesuňte do formy a posypte drobenkou.
Pečte asi hodinu; pak zkuste špejlí ve středu těsta, jestli nelepí. Koláč dejte chladnout na mřížku; potom ho vyjměte z formy a podávejte poprášený cukrem.
Komentáře
Moc dobrý. Akorát péče se dýl než hodinu. Už jsem to dělala s brusinkami, hroznami, lesním ovocem ... atd. Když nemám smetanu tak používám jogurt. Vyšlo dobře. Drobenky se mně zda hodně tak používám poloviční dávku.
Výborná koláč! Je velmi hebký a nadýchaný. Dělala jsem ho z poloviční dávky do stejné formy a úplně to stačilo na 8 kousků. Určitě jsem ho nedělala naposledy :)
Jsme moc rádi, že Vám chutnalo :-)! Je to i náš horký favorit pro zimní měsíce.