Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě

Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě
ZDROJ: Apetit

K přípravě nejlepší drobenky, nebo také žmolenky či posýpky, nepotřebujete nic neobvyklého. Všechny suroviny máte pravděpodobně doma. Už naše babičky věděly, že dozlatova upečená křupavá krusta promění i ten nejobyčejnější moučník v návykovou záležitost. Můžete jí vylepšit kynuté koláče, buchty na plech či muffiny.

Vydat se ale můžete ještě jednodušší cestou: Posypat dlobenkou ovoce smíchané s trochou škrobu a upéct tak jednoduchý krambl. Poslouží vám však i jako křupavý element do moderních skleničkových dezertů

Přiznejte, kdo jako dítě také chodil ozobávat křupavé hrudky vonící máslem z horkého koláče? Žmolenka je oblíbeným esem v rukávu pekařů a pekařek už po generace. V čem tkví její kouzlo? K její přípravě koneckonců potřebujete jen tři suroviny!

Co budete potřebovat a jaká mouka se dává do drobenky?

Chcete-li se pustit do výroby drobenky, budete potřebovat máslo, krupicový cukr a mouku – v poměru 1: 1: 2Výsledná drobenka tak bude tak akorát soudržná a bude tvořit hezké hrudky, a zároveň bude příjemně křupavá. Pokud zjistíte, že pšeničnou mouku nemáte, můžete sáhnout i po dětské krupičce nebo jemných ovesných vločkách. Jaké jsou další triky na dokonalou drobenku?

  • Přidejte špetku soli nejen do těsta, ale i do drobenky. Je to paradoxní, ale sůl podtrhne sladkou chuť drobenky a dodá moučníku šmrnc.
  • „Drobenka bude extra křupavá, když do ní přidáte 1 žloutek,“ radí naše dlouholetá redakční food stylistka Milena Volfová. 
  • Na to, zda má nějaký speciální tip na drobenku, jak ji dělá a co se mu osvědčilo jsme se zeptali i vítěze 3. řady pořadu Peče celá země Vojtěch Vrtišky. „Já dělám drobenku od oka. Miluji, když se ochutí. Ať už vanilkou, tonkou, kardamomem nebo skořicí,“ prozradil nám. Nebojte se tedy žmolenku řádně ovonět.

Lámete si vždy hlavu nad tím, jaká mouka se dává do drobenky? Vězte, že s žádnou nešlápenete vedle.

Díky hladké mouce bude drobenka soudržnější, díky hrubé zase křehčí a křupavější. V redakci nejčastěji sázíme na polohrubou mouku, protože spojuje nejlepší vlastnosti hladké a hrubé.

Jak se dělá drobenka?

K dokonalé drobence vede hned několik cest, záleží jen na vás, která vám bude nejvíce vyhovovat. 

1) Drobenka z vychlazeného másla

Nejosvědčenější cestou, která vede k jistému výsledku, je příprava z vychlazeného másla. To nakrájejte na menší kostičky a nejdříve příborovým nožem a potom prsty rychle zapracujte do mouky s cukrem. Snažte se pracovat opravdu svižně, aby máslo nestačilo povolit. Výsledkem bude drobenka plná (žádoucích) hrudek, která se  při nanášení na koláč nebude tolik drobit.

Hotovou drobenku uložte do lednice a pusťte se do přípravy koláče. Nevýhoda této metody? Mastné ruce a namožené prsty.

Skryt pre seznam

2) Z rozpuštěného či změklého másla

Druhou variantou je máslo rozpustit nebo hodně povolit, přidat ke směsi cukru a mouky a zapracovat vidličkou. Můžete ji tak použít hned, když je koláč už skoro na cestě do trouby.  Lze ji také uložit do lednice či mrazáku, aby máslo opět ztuhlo a bylo tak možné drobenku lépe „tvarovat“.

Možný zádrhel tohoto postupu? Máslo pojme hodně mouky a vzniklá drobenka může být mastnější. Možná budete muset přidávat mouku.

3) Ve food processoru nebo robotu s nožovým (sekacím) nástavcem

Studené máslo na kousky spolu s cukrem a moukou vsypte do food processoru nebo robotu s nožovým nástavcem a několika krátkými pulzy vypracujte drobenku. Získáte tak nejrychlejší drobenku na světě. Uložte do lednice.

Háček? Budete muset robot sestavit, a pak zase rozebrat a umýt. 

Kdy dát drobenku na koláč?

Ve většině případů se syrový koláč posype drobenkou a dá se péct do předehřáté trouby. U některých koláčů tomu však může být i jinak, zvlášť v případě, že těsto je příliš řídké a potřebuje tedy nejdříve zpevnit, než na něj drobenku nanesete.

Druhou výjimkou mohou být koláče, které se pečou velmi dlouho a hrozilo by, že se drobenka spálí. Recept vám ale vždy napoví, kdy je správný čas drobenku vytáhnout z lednice a nasypat ji na koláč.

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč