Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě

Bleskový ovocný koláč s drobenkou
Apetit

K přípravě nejlepší drobenky, nebo také žmolenky či posýpky, nepotřebujete nic neobvyklého. Všechny suroviny máte pravděpodobně doma. Už naše babičky věděly, že dozlatova upečená křupavá krusta promění i ten nejobyčejnější moučník v návykovou záležitost. Můžete jí vylepšit kynuté koláče, buchty na plech či muffiny.

Vydat se ale můžete ještě jednodušší cestou: Posypat dlobenkou ovoce smíchané s trochou škrobu a upéct tak jednoduchý krambl. Poslouží vám však i jako křupavý element do moderních skleničkových dezertů

Přiznejte, kdo jako dítě také chodil ozobávat křupavé hrudky vonící máslem z horkého koláče? Žmolenka je oblíbeným esem v rukávu pekařů a pekařek už po generace. V čem tkví její kouzlo? K její přípravě koneckonců potřebujete jen tři suroviny!

Co budete potřebovat a jaká mouka se dává do drobenky?

Chcete-li se pustit do výroby drobenky, budete potřebovat máslo, krupicový cukr a mouku – v poměru 1: 1: 2Výsledná drobenka tak bude tak akorát soudržná a bude tvořit hezké hrudky, a zároveň bude příjemně křupavá. Pokud zjistíte, že pšeničnou mouku nemáte, můžete sáhnout i po dětské krupičce nebo jemných ovesných vločkách. Jaké jsou další triky na dokonalou drobenku?

  • Přidejte špetku soli nejen do těsta, ale i do drobenky. Je to paradoxní, ale sůl podtrhne sladkou chuť drobenky a dodá moučníku šmrnc.
  • „Drobenka bude extra křupavá, když do ní přidáte 1 žloutek,“ radí naše dlouholetá redakční food stylistka Milena Volfová. 
  • Na to, zda má nějaký speciální tip na drobenku, jak ji dělá a co se mu osvědčilo jsme se zeptali i vítěze 3. řady pořadu Peče celá země Vojtěch Vrtišky. „Já dělám drobenku od oka. Miluji, když se ochutí. Ať už vanilkou, tonkou, kardamomem nebo skořicí,“ prozradil nám. Nebojte se tedy žmolenku řádně ovonět.

Lámete si vždy hlavu nad tím, jaká mouka se dává do drobenky? Vězte, že s žádnou nešlápenete vedle.

Díky hladké mouce bude drobenka soudržnější, díky hrubé zase křehčí a křupavější. V redakci nejčastěji sázíme na polohrubou mouku, protože spojuje nejlepší vlastnosti hladké a hrubé.

Jak se dělá drobenka?

K dokonalé drobence vede hned několik cest, záleží jen na vás, která vám bude nejvíce vyhovovat. 

1) Drobenka z vychlazeného másla

Nejosvědčenější cestou, která vede k jistému výsledku, je příprava z vychlazeného másla. To nakrájejte na menší kostičky a nejdříve příborovým nožem a potom prsty rychle zapracujte do mouky s cukrem. Snažte se pracovat opravdu svižně, aby máslo nestačilo povolit. Výsledkem bude drobenka plná (žádoucích) hrudek, která se  při nanášení na koláč nebude tolik drobit.

Hotovou drobenku uložte do lednice a pusťte se do přípravy koláče. Nevýhoda této metody? Mastné ruce a namožené prsty.

2) Z rozpuštěného či změklého másla

Druhou variantou je máslo rozpustit nebo hodně povolit, přidat ke směsi cukru a mouky a zapracovat vidličkou. Můžete ji tak použít hned, když je koláč už skoro na cestě do trouby.  Lze ji také uložit do lednice či mrazáku, aby máslo opět ztuhlo a bylo tak možné drobenku lépe „tvarovat“.

Možný zádrhel tohoto postupu? Máslo pojme hodně mouky a vzniklá drobenka může být mastnější. Možná budete muset přidávat mouku.

3) Ve food processoru nebo robotu s nožovým (sekacím) nástavcem

Studené máslo na kousky spolu s cukrem a moukou vsypte do food processoru nebo robotu s nožovým nástavcem a několika krátkými pulzy vypracujte drobenku. Získáte tak nejrychlejší drobenku na světě. Uložte do lednice.

Háček? Budete muset robot sestavit, a pak zase rozebrat a umýt. 

Kdy dát drobenku na koláč?

Ve většině případů se syrový koláč posype drobenkou a dá se péct do předehřáté trouby. U některých koláčů tomu však může být i jinak, zvlášť v případě, že těsto je příliš řídké a potřebuje tedy nejdříve zpevnit, než na něj drobenku nanesete.

Druhou výjimkou mohou být koláče, které se pečou velmi dlouho a hrozilo by, že se drobenka spálí. Recept vám ale vždy napoví, kdy je správný čas drobenku vytáhnout z lednice a nasypat ji na koláč.

Recepty

Bleskový ovocný koláč s drobenkou
Bleskový ovocný koláč s drobenkou
< 45 min
Jednoduchý koláč se skořicovou drobenkou
Jednoduchý koláč se skořicovou drobenkou
< 75 min
Hrnková buchta s borůvkami a drobenkou
Hrnková buchta s borůvkami a drobenkou
< 60 min
Makový koláč s drobenkou
Makový koláč s drobenkou
< 60 min
Rybízový koláč s mandlovou drobenkou
Rybízový koláč s mandlovou drobenkou
< 75 min
Jogurtový koláč s jablky a drobenkou
Jogurtový koláč s jablky a drobenkou
< 60 min
Meruňkový koláč s drobenkou
Meruňkový koláč s drobenkou
< 75 min
Švestkový koláč s makovou drobenkou
Švestkový koláč s makovou drobenkou
< 45 min
Bleskový ovocný koláč s drobenkou
Bleskový ovocný koláč s lesními plody a drobenkou
< 60 min
Jednoduchý kokosový koláč s jahodami a drobenkou
Jednoduchý kokosový koláč s jahodami a drobenkou
> 60 min
Meruňkový koláč s ostružinami a drobenkou
Meruňkový koláč s ostružinami a drobenkou
> 60 min
Koláč s višněmi a kakaovou drobenkou
Koláč s višněmi a kakaovou drobenkou
< 60 min
Bezlepkové hrnkové hruškové řezy s ořechovou drobenkou
Bezlepkové hrnkové hruškové řezy s ořechovou drobenkou
< 90 min
Brusinkový koláč s drobenkou
Brusinkový koláč s drobenkou
< 90 min
Borůvkovo-citronový koláč s kokosovou drobenkou
> 60 min
Šťavnatý jahodový koláč
Šťavnatý jahodový koláč
< 60 min
Citronový koláč
Citronový koláč
Jogurtová buchta
Jogurtová buchta
< 30 min
Makový chlebíček se švestkami
Makový chlebíček se švestkami
> 60 min
Supersnadný hrnkový meruňkový koláč
Supersnadný hrnkový meruňkový koláč
< 60 min
Koláčky z listového těsta s povidly a jablky
Koláčky z listového těsta s povidly a jablky
< 75 min
Koláčky s plněným okrajem
Koláčky s plněným okrajem
> 60 min
Litý kynutý koláč
Litý kynutý koláč
< 90 min
Nejlepší borůvkový koláč
Nejlepší borůvkový koláč
> 60 min
Kynuté koláčky s jahodami a makovou drobenkou
Kynuté koláčky s jahodami a makovou drobenkou
> 60 min
Kynutý rebarborový koláč s drobenkou
Kynutý rebarborový koláč s drobenkou
< 120 min
Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou
Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou
> 60 min
Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou
Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou
< 120 min
Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou
Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou
< 120 min
Malinové muffiny
Malinové muffiny s drobenkou
< 60 min
Dýňové chai muffiny s drobenkou
Dýňové chai muffiny s drobenkou
< 60 min

Sdílet kolekci receptů

Sladké pečení Dezerty Česká klasika Česká kuchyně

Podobné kolekce receptů