Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1062 kcal
Bílkoviny 10 g
Cukr 69 g
Tuky 69 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika, bez které se v kraji okolo Nice neobejdou, je přímo dokonalé letní jídlo!

Suroviny

lilek 2 ks
velké
cuketa 4 ks
malá
paprika červená 2 ks
nebo žlutá
rajčata 4 ks
velká, zralá
olivový olej 5 PL
bazalka 1 svazek
čerstvá
cibule 1 ks
středně velká, oloupaná a nakrájená na jemné klínky
česnek 3 stroužky
oloupaný a rozdrcený
vinný ocet červený 1 PL
krupicový cukr 1 ČL
provensálské koření 0.5 ČL
sůl
pepř
na dochucení

1 Nejprve si připravte zeleninu: lilky podélně rozkrojte, položte na prkénko řeznou plochou dolů, vprostřed podélně rozřízněte a pak napříč překrájejte na kousky velké asi 1,5 cm. Papriky od stopky dolů oloupejte pomocí škrabky na brambory, odstraňte jaderník a drobně je nakrájejte.

2 Nakrojte rajčata křížem, vložte je do mísy a zalijte vroucí vodou. Zhruba po dvaceti vteřinách slijte, zalijte studenou, a až rajská jablíčka vychladnou, stáhněte z nich prsty nebo nožíkem slupku. Rozkrojte je na čtvrtky, semínka vyškrábněte lžičkou a dužinu nahrubo pokrájejte.

3 Silnostěnnou pánev rozehřejte a pak do ní vlijte dvě lžíce oleje. Lilek opékejte ze všech stran pět minut, až zvláční a zezlátne. Vyjměte, přidejte lžíci oleje a asi pět minut smažte cuketu. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte jen krátce, aby neztratila barvu a šmrnc!

4 Také cibuli smažte pět minut. Vsypte česnek a po minutě vmíchejte i ocet a cukr, koření, rajčata a část lístků bazalky. Přisypte všechnu zeleninu, podle chuti osolte a opepřete a ještě asi pět minut smažte. Podávejte posypané zbylou bazalkou, nejlépe s křupavou bagetou.

Tipy a triky

  • Podobnost s lečem není čistě náhodná – základem ratatouille je však lilek, typický pro Středomoří. Bez něj by to bylo jako lečo bez vajec!
     
  • Ještě jižněji (do Maroka) tohle jídlo posunete, když spolu s cibulí osmahnete i dvě lžičky ostré paprikové pasty harissy a v zelenině na závěr prohřejete 400 g scezené konzervované cizrny.
     
  • Zpět do Provence se rázem dostanete, pokud do ratatouille přidáte lžíci okapaných kaparů, hrst vypeckovaných černých oliv a několik jemně nasekaných ančoviček.
     
  • Vydatná zapečená verze: směs přesuňte do zapékací formy, posypte strouhankou a hrstí výrazného strouhaného sýra, nejlépe parmazánu. Zakápněte olivovým olejem a zapečte dozlatova.
     
  • Ratatouille českého houbaře vznikne přidáním podušených čerstvých hub (naložené budou zase zajímavou variací na téma kapary). Chuťová příbuznost hub a lilků je totiž značná!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Vyměňte jednohubky za mezze a tapas

Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.   ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Rostlinná alternativa másla? Odpovědná volba!

Stále více lidí přechází z různých důvodů na veganskou, vegetariánskou nebo flexitariánskou stravu. Například proto, že trpí potravinovou alergií nebo chtějí využívat nutriční výhody rostlinné stravy. Někteří při vývoji svého jídelníčku...
  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...

Obchod Apetit