Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si dokonalé ratatouille podle krysáka Remyho: Všechny barvy léta v jedné misce

Připravte si dokonalé ratatouille podle krysáka Remyho: Všechny barvy léta v jedné misce
ZDROJ: ImageProfessionals

Znáte animovaný film, kde krysák Remy připraví tak luxusní ratatouille, že se i přísnému kritikovi Egonovi zalesknou oči blahem a oživí vzpomínky na dětství? Připravte si dokonalé ratatouille a vyberte si z mnoha osvědčených receptů ten, který je vašemu srdci a hlavně vašim chuťových pohárkům nejbližší.

Název ratatouille v gastronomii označuje směs sezónní dušené zeleniny s bazalkou a tymiánem. Zpravidla nikdy nechybějí rajčata nebo tykev, často se do něj přidávají lilky, papriky, česnek a cukety. Původní recept pochází z Provence.

  • Podle encyklopedie Britannica vznikl název spojením dvou francouzských slov: ratouiller (míchat) a tatouiller (třást).
  • První zmínky o ratatouille sahají do 18. století, ale lze předpokládat, že zeleninový pokrm má historii daleko hlubší. 
  • Mezi kuchaři na francouzské půdě panuje neshoda, jestli do ratatouille patří cibule, nebo ne. Dalším jablkem sváru je, zda se zelenina má dusit společně, nebo je potřeba ji nejdřív opéct každý druh zvlásť a smíchat je až nakonec. 

Ratatouille bylo původně venkovské jídlo, ve kterém se dokázaly využít všechny zeleninové přebytky, často i slupky a odkrojky. Původně se ratatouille podávalo jako hlavní chod pro méně majetné, dnes se s ním setkáme spíše v podobě přílohy, a to i v těch nejluxusnějších restauracích. 

Ratatouille si můžete připravit na spoustu způsobů. Ať už se rozhodnete pro původní recept, kde se jednotlivé druhy zeleniny opékají zvlášť, nebo vás láká luxusní ratatouille vyskládané do zapékací mísy, pod tímto článkem najdete spoustu inspirace. 

Všechna letní zelenina na stůl. Připravuje se ratatouille!

Ratatouille se postupem času rozšířilo do celosvětové gastronomie. Tipů a způsobů, jak jej připravit je nespočet, avšak v obsahu se většinou shodují. 

  • Do ratatouille patří rajčata, papriky, lilek, cuketa, česnek, olivový olej, sůl a pepř. Přidat můžete také cibuličerstvé bylinky jako rozmarýn či tymián, jak uvádí Jana Florentýna Pišová v Kuchařce pro dceru.
  • Zelenina se zpravidla krájí na stejně velké kousky, ať už kostky nebo plátky. Proto si v Provence zakládají na opékání každého druhu zvlášť, neboť každý se propeče v různém čase.

Pokud vaše zahrada hlásí zeleninové přebytky a chcete vyzkoušet něco jiného než lečo, pusťte se do přípravy ratatouille. A pokud budete tepelně upravenou zeleninu podávat dětem, nezapomeňte je předem navnadit filmem Ratatouille. 

Insta ratatouille s bešamelem a bazalkovým olejem

Světem přípravy ratatouille se šíří nové recepty raketovou rychlostí. Pokud připravujete ratatouille na raut a chcete, aby vaše pokrmy lákaly i na pohled, nebojte se trochu experimentovat. Tahle dobrota totiž okamžitě upoutá pozornost. 

Oproti tradičnímu ratatouille jsou v tomto elegantním pokrmu další ingredience, které jej posouvají na vyšší kulinářský level, a to brambory, balzamikový ocet, chilli, bešamelová omáčka a bazalkový olej

Zdroje informací: Kuchařka pro dceru, Britannica

Skryt pre seznam