Klasika, bez které se v kraji okolo Nice neobejdou, je přímo dokonalé letní jídlo!
Suroviny
Postup
Nejprve si připravte zeleninu: lilky podélně rozkrojte, položte na prkénko řeznou plochou dolů, vprostřed podélně rozřízněte a pak napříč překrájejte na kousky velké asi 1,5 cm. Papriky od stopky dolů oloupejte pomocí škrabky na brambory, odstraňte jaderník a drobně je nakrájejte.
Nakrojte rajčata křížem, vložte je do mísy a zalijte vroucí vodou.
Zhruba po dvaceti vteřinách slijte, zalijte studenou, a až rajská jablíčka vychladnou, stáhněte z nich prsty nebo nožíkem slupku.
Rozkrojte je na čtvrtky, semínka vyškrábněte lžičkou a dužinu nahrubo pokrájejte.
Silnostěnnou pánev rozehřejte a pak do ní vlijte dvě lžíce oleje.
Lilek opékejte ze všech stran pět minut, až zvláční a zezlátne. Vyjměte, přidejte lžíci oleje a asi pět minut smažte cuketu. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte jen krátce, aby neztratila barvu a šmrnc!
Také cibuli smažte pět minut. Vsypte česnek a po minutě vmíchejte i ocet a cukr, koření, rajčata a část lístků bazalky.
Přisypte všechnu zeleninu, podle chuti osolte a opepřete a ještě asi pět minut smažte.
Podávejte posypané zbylou bazalkou, nejlépe s křupavou bagetou.
Tipy a triky
- Podobnost s lečem není čistě náhodná – základem ratatouille je však lilek, typický pro Středomoří. Bez něj by to bylo jako lečo bez vajec!
- Ještě jižněji (do Maroka) tohle jídlo posunete, když spolu s cibulí osmahnete i dvě lžičky ostré paprikové pasty harissy a v zelenině na závěr prohřejete 400 g scezené konzervované cizrny.
- Zpět do Provence se rázem dostanete, pokud do ratatouille přidáte lžíci okapaných kaparů, hrst vypeckovaných černých oliv a několik jemně nasekaných ančoviček.
- Vydatná zapečená verze: směs přesuňte do zapékací formy, posypte strouhankou a hrstí výrazného strouhaného sýra, nejlépe parmazánu. Zakápněte olivovým olejem a zapečte dozlatova.
- Ratatouille českého houbaře vznikne přidáním podušených čerstvých hub (naložené budou zase zajímavou variací na téma kapary). Chuťová příbuznost hub a lilků je totiž značná!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rychlé cuketové večeře, z kterých si vybere každý(73 receptů)
Komentáře
Jiří Fiedler
01.11.2008 18:44
krysák
Dagmar Swigoňová
27.03.2020 10:08
Dělám pravidelně už léta,
Dělám pravidelně už léta, podávám s kuskusem. výborné!