Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1062 kcal
Bílkoviny 10 g
Cukr 69 g
Tuky 69 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika, bez které se v kraji okolo Nice neobejdou, je přímo dokonalé letní jídlo!

Suroviny

lilek 2 ks
velké
cuketa 4 ks
malá
paprika červená 2 ks
nebo žlutá
rajčata 4 ks
velká, zralá
olivový olej 5 PL
bazalka 1 svazek
čerstvá
cibule 1 ks
středně velká, oloupaná a nakrájená na jemné klínky
česnek 3 stroužky
oloupaný a rozdrcený
vinný ocet červený 1 PL
krupicový cukr 1 ČL
provensálské koření 0.5 ČL
sůl
pepř
na dochucení

1 Nejprve si připravte zeleninu: lilky podélně rozkrojte, položte na prkénko řeznou plochou dolů, vprostřed podélně rozřízněte a pak napříč překrájejte na kousky velké asi 1,5 cm. Papriky od stopky dolů oloupejte pomocí škrabky na brambory, odstraňte jaderník a drobně je nakrájejte.

2 Nakrojte rajčata křížem, vložte je do mísy a zalijte vroucí vodou. Zhruba po dvaceti vteřinách slijte, zalijte studenou, a až rajská jablíčka vychladnou, stáhněte z nich prsty nebo nožíkem slupku. Rozkrojte je na čtvrtky, semínka vyškrábněte lžičkou a dužinu nahrubo pokrájejte.

3 Silnostěnnou pánev rozehřejte a pak do ní vlijte dvě lžíce oleje. Lilek opékejte ze všech stran pět minut, až zvláční a zezlátne. Vyjměte, přidejte lžíci oleje a asi pět minut smažte cuketu. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte jen krátce, aby neztratila barvu a šmrnc!

4 Také cibuli smažte pět minut. Vsypte česnek a po minutě vmíchejte i ocet a cukr, koření, rajčata a část lístků bazalky. Přisypte všechnu zeleninu, podle chuti osolte a opepřete a ještě asi pět minut smažte. Podávejte posypané zbylou bazalkou, nejlépe s křupavou bagetou.

Tipy a triky

  • Podobnost s lečem není čistě náhodná – základem ratatouille je však lilek, typický pro Středomoří. Bez něj by to bylo jako lečo bez vajec!
     
  • Ještě jižněji (do Maroka) tohle jídlo posunete, když spolu s cibulí osmahnete i dvě lžičky ostré paprikové pasty harissy a v zelenině na závěr prohřejete 400 g scezené konzervované cizrny.
     
  • Zpět do Provence se rázem dostanete, pokud do ratatouille přidáte lžíci okapaných kaparů, hrst vypeckovaných černých oliv a několik jemně nasekaných ančoviček.
     
  • Vydatná zapečená verze: směs přesuňte do zapékací formy, posypte strouhankou a hrstí výrazného strouhaného sýra, nejlépe parmazánu. Zakápněte olivovým olejem a zapečte dozlatova.
     
  • Ratatouille českého houbaře vznikne přidáním podušených čerstvých hub (naložené budou zase zajímavou variací na téma kapary). Chuťová příbuznost hub a lilků je totiž značná!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit