Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tradiční ratatouille
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1062 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 69 g
Tuky 69 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika, bez které se v kraji okolo Nice neobejdou, je přímo dokonalé letní jídlo!

Suroviny

lilek 2 ks
velké
malá
nebo žlutá
velká, zralá
olivový olej 5 PL
bazalka 1 svazek
čerstvá
středně velká, oloupaná a nakrájená na jemné klínky
česnek 3 stroužky
oloupaný a rozdrcený
vinný ocet červený 1 PL
provensálské koření ½ ČL
sůl
pepř
na dochucení

Postup

1

Nejprve si připravte zeleninu: lilky podélně rozkrojte, položte na prkénko řeznou plochou dolů, vprostřed podélně rozřízněte a pak napříč překrájejte na kousky velké asi 1,5 cm. Papriky od stopky dolů oloupejte pomocí škrabky na brambory, odstraňte jaderník a drobně je nakrájejte.

    2

    Nakrojte rajčata křížem, vložte je do mísy a zalijte vroucí vodou.

      3

      Zhruba po dvaceti vteřinách slijte, zalijte studenou, a až rajská jablíčka vychladnou, stáhněte z nich prsty nebo nožíkem slupku.

        4

        Rozkrojte je na čtvrtky, semínka vyškrábněte lžičkou a dužinu nahrubo pokrájejte.

          5

          Silnostěnnou pánev rozehřejte a pak do ní vlijte dvě lžíce oleje.

            6

            Lilek opékejte ze všech stran pět minut, až zvláční a zezlátne. Vyjměte, přidejte lžíci oleje a asi pět minut smažte cuketu. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte jen krátce, aby neztratila barvu a šmrnc!

              7

              Také cibuli smažte pět minut. Vsypte česnek a po minutě vmíchejte i ocet a cukr, koření, rajčata a část lístků bazalky.

                8

                Přisypte všechnu zeleninu, podle chuti osolte a opepřete a ještě asi pět minut smažte.

                Podávejte posypané zbylou bazalkou, nejlépe s křupavou bagetou.

                Tipy a triky

                • Podobnost s lečem není čistě náhodná – základem ratatouille je však lilek, typický pro Středomoří. Bez něj by to bylo jako lečo bez vajec!
                   
                • Ještě jižněji (do Maroka) tohle jídlo posunete, když spolu s cibulí osmahnete i dvě lžičky ostré paprikové pasty harissy a v zelenině na závěr prohřejete 400 g scezené konzervované cizrny.
                   
                • Zpět do Provence se rázem dostanete, pokud do ratatouille přidáte lžíci okapaných kaparů, hrst vypeckovaných černých oliv a několik jemně nasekaných ančoviček.
                   
                • Vydatná zapečená verze: směs přesuňte do zapékací formy, posypte strouhankou a hrstí výrazného strouhaného sýra, nejlépe parmazánu. Zakápněte olivovým olejem a zapečte dozlatova.
                   
                • Ratatouille českého houbaře vznikne přidáním podušených čerstvých hub (naložené budou zase zajímavou variací na téma kapary). Chuťová příbuznost hub a lilků je totiž značná!

                Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/8 spolu s mnoha dalšími recepty

                Autor: redakce Apetitu

                Apetit 2007/8

                Komentáře

                25.09.2023 15:09

                Mám problém s bodom 6. Keď som pridal dve lyžičky oleja a opiekol balklažán (lilek), tak mi v panvici neostal, žiadny olej. Pridanie jednej lyžice oleja na opekanie cukety, bolo zasa veľmi málo. Tak som pridal viac oleja, až kym sa cuketa nezačala znova opekať alebo smažiť. Lenže, potom bolo zasa na konci ratatouille dosť mastný. Vyborný, ale na môj vkus mastný. Urobil som niekde chybu, alebo existuje nejaký trik aby to nebolo tak mastné a zároveň sa to osmažilo?

                27.03.2020 10:08

                Dělám pravidelně už léta, podávám s kuskusem. výborné!

                01.11.2008 18:44
                dneska to koštnu

                Apetit magazín