0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční ratatouille

Tradiční ratatouille

3.8/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1062 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 69 g
Tuky 69 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika, bez které se v kraji okolo Nice neobejdou, je přímo dokonalé letní jídlo!

Suroviny

lilek 2 ks
velké
malá
paprika červená 2 ks
nebo žlutá
velká, zralá
olivový olej 5 PL
bazalka 1 svazek
čerstvá
cibule 1 ks
středně velká, oloupaná a nakrájená na jemné klínky
česnek 3 stroužky
oloupaný a rozdrcený
vinný ocet červený 1 PL
krupicový cukr 1 ČL
provensálské koření ½ ČL
sůl
pepř
na dochucení

Postup

1

Nejprve si připravte zeleninu: lilky podélně rozkrojte, položte na prkénko řeznou plochou dolů, vprostřed podélně rozřízněte a pak napříč překrájejte na kousky velké asi 1,5 cm. Papriky od stopky dolů oloupejte pomocí škrabky na brambory, odstraňte jaderník a drobně je nakrájejte.

    2

    Nakrojte rajčata křížem, vložte je do mísy a zalijte vroucí vodou.

      3

      Zhruba po dvaceti vteřinách slijte, zalijte studenou, a až rajská jablíčka vychladnou, stáhněte z nich prsty nebo nožíkem slupku.

        4

        Rozkrojte je na čtvrtky, semínka vyškrábněte lžičkou a dužinu nahrubo pokrájejte.

          5

          Silnostěnnou pánev rozehřejte a pak do ní vlijte dvě lžíce oleje.

            6

            Lilek opékejte ze všech stran pět minut, až zvláční a zezlátne. Vyjměte, přidejte lžíci oleje a asi pět minut smažte cuketu. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte jen krátce, aby neztratila barvu a šmrnc!

              7

              Také cibuli smažte pět minut. Vsypte česnek a po minutě vmíchejte i ocet a cukr, koření, rajčata a část lístků bazalky.

                8

                Přisypte všechnu zeleninu, podle chuti osolte a opepřete a ještě asi pět minut smažte.

                Podávejte posypané zbylou bazalkou, nejlépe s křupavou bagetou.

                Tipy a triky

                • Podobnost s lečem není čistě náhodná – základem ratatouille je však lilek, typický pro Středomoří. Bez něj by to bylo jako lečo bez vajec!
                   
                • Ještě jižněji (do Maroka) tohle jídlo posunete, když spolu s cibulí osmahnete i dvě lžičky ostré paprikové pasty harissy a v zelenině na závěr prohřejete 400 g scezené konzervované cizrny.
                   
                • Zpět do Provence se rázem dostanete, pokud do ratatouille přidáte lžíci okapaných kaparů, hrst vypeckovaných černých oliv a několik jemně nasekaných ančoviček.
                   
                • Vydatná zapečená verze: směs přesuňte do zapékací formy, posypte strouhankou a hrstí výrazného strouhaného sýra, nejlépe parmazánu. Zakápněte olivovým olejem a zapečte dozlatova.
                   
                • Ratatouille českého houbaře vznikne přidáním podušených čerstvých hub (naložené budou zase zajímavou variací na téma kapary). Chuťová příbuznost hub a lilků je totiž značná!

                Tento recept naleznete také v kolekcích:

                Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/8 spolu s mnoha dalšími recepty

                Autor: redakce Apetitu

                Apetit 2007/8

                Komentáře

                Jiří Fiedler

                dneska to koštnu

                Dagmar Swigoňová

                Dělám pravidelně už léta, podávám s kuskusem. výborné!

                Apetit magazín

                KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
                • Kvízy

                KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

                Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
                Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
                • Tipy a triky

                Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

                Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
                Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
                • Tipy a triky

                Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

                Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

                Obchod Apetit

                Dostupný
                399 Kč
                279 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                319 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                319 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                279 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                279 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                279 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                319 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                279 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                319 Kč
                Dostupný
                549 Kč
                439 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                279 Kč
                Dostupný
                399 Kč
                319 Kč