Ratatouille představuje rafinovaný způsob, jak zpracovat letní zeleninu a přetvořit ji na voňavou přílohu k masu nebo na samostatný vegetariánský pokrm. Tento zeleninový pokrm je symbolem francouzské kuchyně a zaručeně nadchne nejen vás, ale i obávaného kritika z oblíbené animované pohádky. Pečená zelenina, plná chutí a barev, si získá také vaše děti, které si ji zamilují jako lahodnou a zdravou alternativu. Klasika, bez které se v kraji okolo Nice neobejdou...
Suroviny
Postup
Nejprve si připravte zeleninu: lilky podélně rozkrojte, položte na prkénko řeznou plochou dolů, vprostřed podélně rozřízněte a pak napříč překrájejte na kousky velké asi 1,5 cm. Z paprik odstraňte jaderník a drobně je nakrájejte.
Nakrojte rajčata křížem, vložte je do mísy a zalijte vroucí vodou.
Zhruba po dvaceti vteřinách slijte, zalijte studenou, a až rajská jablíčka vychladnou, stáhněte z nich prsty nebo nožíkem slupku.
Rozkrojte je na čtvrtky, semínka vyškrábněte lžičkou a dužinu nahrubo pokrájejte.
Silnostěnnou pánev rozehřejte a pak do ní vlijte dvě lžíce oleje.
Lilek opékejte ze všech stran pět minut, až zvláční a zezlátne. Vyjměte, přidejte lžíci oleje a asi pět minut smažte cuketu. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte jen krátce, aby neztratila barvu a šmrnc!
Také cibuli smažte pět minut. Vsypte česnek a po minutě vmíchejte i ocet a cukr, koření, rajčata a část lístků bazalky.
Přisypte všechnu zeleninu, podle chuti osolte a opepřete a ještě asi pět minut smažte. Podávejte posypané zbylou bazalkou, nejlépe s křupavou bagetou.
Tipy a triky
- Podobnost s lečem není čistě náhodná – základem ratatouille je však lilek, typický pro Středomoří. Bez něj by to bylo jako lečo bez vajec!
- Ještě jižněji (do Maroka) tohle jídlo posunete, když spolu s cibulí osmahnete i dvě lžičky ostré paprikové pasty harissy a v zelenině na závěr prohřejete 400 g scezené konzervované cizrny.
- Zpět do Provence se rázem dostanete, pokud do ratatouille přidáte lžíci okapaných kaparů, hrst vypeckovaných černých oliv a několik jemně nasekaných ančoviček.
- Vydatná zapečená verze: směs přesuňte do zapékací formy, posypte strouhankou a hrstí výrazného strouhaného sýra, nejlépe parmazánu. Zakápněte olivovým olejem a zapečte dozlatova.
- Ratatouille českého houbaře vznikne přidáním podušených čerstvých hub (naložené budou zase zajímavou variací na téma kapary). Chuťová příbuznost hub a lilků je totiž značná!
Komentáře
Mám problém s bodom 6. Keď som pridal dve lyžičky oleja a opiekol balklažán (lilek), tak mi v panvici neostal, žiadny olej. Pridanie jednej lyžice oleja na opekanie cukety, bolo zasa veľmi málo. Tak som pridal viac oleja, až kym sa cuketa nezačala znova opekať alebo smažiť. Lenže, potom bolo zasa na konci ratatouille dosť mastný. Vyborný, ale na môj vkus mastný. Urobil som niekde chybu, alebo existuje nejaký trik aby to nebolo tak mastné a zároveň sa to osmažilo?
Dělám pravidelně už léta, podávám s kuskusem. výborné!