0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční ratatouille

Tradiční ratatouille

3.8 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1062 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 69 g
Tuky 69 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika, bez které se v kraji okolo Nice neobejdou, je přímo dokonalé letní jídlo!

Suroviny

lilek 2 ks
velké
cuketa 4 ks
malá
paprika červená 2 ks
nebo žlutá
rajče 4 ks
velká, zralá
olivový olej 5 PL
bazalka 1 svazek
čerstvá
cibule 1 ks
středně velká, oloupaná a nakrájená na jemné klínky
česnek 3 stroužky
oloupaný a rozdrcený
vinný ocet červený 1 PL
krupicový cukr 1 ČL
provensálské koření 0.5 ČL
sůl
pepř
na dochucení

Postup

1

Nejprve si připravte zeleninu: lilky podélně rozkrojte, položte na prkénko řeznou plochou dolů, vprostřed podélně rozřízněte a pak napříč překrájejte na kousky velké asi 1,5 cm. Papriky od stopky dolů oloupejte pomocí škrabky na brambory, odstraňte jaderník a drobně je nakrájejte.

    2

    Nakrojte rajčata křížem, vložte je do mísy a zalijte vroucí vodou.

      3

      Zhruba po dvaceti vteřinách slijte, zalijte studenou, a až rajská jablíčka vychladnou, stáhněte z nich prsty nebo nožíkem slupku.

        4

        Rozkrojte je na čtvrtky, semínka vyškrábněte lžičkou a dužinu nahrubo pokrájejte.

          5

          Silnostěnnou pánev rozehřejte a pak do ní vlijte dvě lžíce oleje.

            6

            Lilek opékejte ze všech stran pět minut, až zvláční a zezlátne. Vyjměte, přidejte lžíci oleje a asi pět minut smažte cuketu. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte jen krátce, aby neztratila barvu a šmrnc!

              7

              Také cibuli smažte pět minut. Vsypte česnek a po minutě vmíchejte i ocet a cukr, koření, rajčata a část lístků bazalky.

                8

                Přisypte všechnu zeleninu, podle chuti osolte a opepřete a ještě asi pět minut smažte.

                Podávejte posypané zbylou bazalkou, nejlépe s křupavou bagetou.

                Tipy a triky

                • Podobnost s lečem není čistě náhodná – základem ratatouille je však lilek, typický pro Středomoří. Bez něj by to bylo jako lečo bez vajec!
                   
                • Ještě jižněji (do Maroka) tohle jídlo posunete, když spolu s cibulí osmahnete i dvě lžičky ostré paprikové pasty harissy a v zelenině na závěr prohřejete 400 g scezené konzervované cizrny.
                   
                • Zpět do Provence se rázem dostanete, pokud do ratatouille přidáte lžíci okapaných kaparů, hrst vypeckovaných černých oliv a několik jemně nasekaných ančoviček.
                   
                • Vydatná zapečená verze: směs přesuňte do zapékací formy, posypte strouhankou a hrstí výrazného strouhaného sýra, nejlépe parmazánu. Zakápněte olivovým olejem a zapečte dozlatova.
                   
                • Ratatouille českého houbaře vznikne přidáním podušených čerstvých hub (naložené budou zase zajímavou variací na téma kapary). Chuťová příbuznost hub a lilků je totiž značná!

                Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/8 spolu s mnoha dalšími recepty

                Autor: redakce Apetitu

                Apetit 2007/8

                Komentáře

                Apetit magazín

                STORY
                Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

                Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

                Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
                Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
                • Tipy a triky

                Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

                Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

                Obchod Apetit