
Ratatouille na toustech
Pravé ratatouille je náročné na přípravu, jednotlivé druhy zeleniny se opékají zvlášť. Verze z trouby se více podobá pečené zelenině a je jako stvořená pro dny, kdy není času nazbyt.
Ingredience
- 1 větší lilek, nakrájený na kostky
- 2 papriky, nakrájené na cca 3cm kusy
- 2 rajčata, na měsíčky
- 2 cukety, přepůlené a na silné plátky
- 1 cibule, na proužky
- 10 stroužků česneku, oloupaných
- 2 lžíce tymiánových lístků
- 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
- trocha balzamikového octa
- 4 krajíce kváskového chleba
- 1 stroužek česneku, oloupaný
- olivový olej
- 4 vejce, pošírovaná
- pažitka nebo hladkolistá petrželka na posypání
NA RATATOUILLE
NA TOUSTY
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 200°C a hlubší plech vyložte pečicím papírem. Zeleninu, česnek, bylinky, olej dejte do mísy, osolte a opepřete a promíchejte. Zeleninu rozprostřete v jedné vrstvě na plech a pečte asi 20 minut. Poté vyndejte, zeleninu důkladně promíchejte a dejte na dalších 20 minut do trouby. Opět promíchejte, snižte teplotu na 150°C a ještě 10 minut dopékejte. Zelenina by měla zkaramelizovat. Vyndejte plech z trouby, pokud je třeba, dochuťte solí a pepřem a zastříkněte balzamikovým octem.
2 Chleba opečte nasucho, pak jej potřete česnekem a pokapejte olivovým olejem. Na toust navršte ratatouille, na zeleninu posaďte pošírované vejce a posypte bylinkami. Podávejte.
NA PŘÍŠTĚ
JAK TO UCHOVAT?
Zeleninovou směs nemrazte, ale uchovejte ji v ledničce (můžete ji uhladit a zalít tenkou vrstvou olivového oleje). Vydrží asi týden.
JAK TO DÁL VYUŽÍT?
S těstovinami
Směs zahřejte s trochou passaty a přidejte k uvařeným těstovinám. Přihoďte nasekané kapary a chilli vločky.
S polentou
Připravte krémovou polentu, na závěr do ní vmíchejte trochu parmazánu a lžíci másla. Zeleninovou směs prohřejte a podávejte společně s polentou.
Přidat komentář