Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ratatouille na toustech
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 956 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 64 g
Tuky 47 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravé ratatouille je náročné na přípravu, jednotlivé druhy zeleniny se opékají zvlášť. Verze z trouby se více podobá pečené zelenině a je jako stvořená pro dny, kdy není času nazbyt. 

Suroviny

Na ratatouille
lilek 1 ks
větší, nakrájený na kostky
nakrájená na cca 3cm kousky
na měsíčky
přepůlená a nakrájená na silné plátky
na proužky
česnek 10 stroužků
oloupaných
tymián 2 PL
čerstvé lístky
rozmarýn 1 PL
nasekaný
olivový olej
sůl
pepř
čerstvě mletý
balzamikový ocet
trocha
Na tousty
česnek 1 stroužek
oloupaný
olivový olej
vejce 4 ks
pošírovaná
pažitka
nebo hladkolistá petrželka na posypání

Postup

1

Předehřejte troubu na 200°C a hlubší plech vyložte pečicím papírem. Zeleninu, česnek, bylinky, olej dejte do mísy, osolte a opepřete a promíchejte. Zeleninu rozprostřete v jedné vrstvě na plech a pečte asi 20 minut. Poté vyndejte, zeleninu důkladně promíchejte a dejte na dalších 20 minut do trouby. Opět promíchejte, snižte teplotu na 150°C a ještě 10 minut dopékejte. Zelenina by měla zkaramelizovat. Vyndejte plech z trouby, pokud je třeba, dochuťte solí a pepřem a zastříkněte balzamikovým octem.

2

Chleba opečte nasucho, pak jej potřete česnekem a pokapejte olivovým olejem. Na toust navršte ratatouille, na zeleninu posaďte pošírované vejce a posypte bylinkami. Podávejte.

NA PŘÍŠTĚ

JAK TO UCHOVAT?
Zeleninovou směs nemrazte, ale uchovejte ji v ledničce (můžete ji uhladit a zalít tenkou vrstvou olivového oleje). Vydrží asi týden.

JAK TO DÁL VYUŽÍT?
S těstovinami

Směs zahřejte s trochou passaty a přidejte k uvařeným těstovinám. Přihoďte nasekané kapary a chilli vločky.

S polentou
Připravte krémovou polentu, na závěr do ní vmíchejte trochu parmazánu a lžíci másla. Zeleninovou směs prohřejte a podávejte společně s polentou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín