Pravé ratatouille je náročné na přípravu, jednotlivé druhy zeleniny se opékají zvlášť. Verze z trouby se více podobá pečené zelenině a je jako stvořená pro dny, kdy není času nazbyt.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200°C a hlubší plech vyložte pečicím papírem. Zeleninu, česnek, bylinky, olej dejte do mísy, osolte a opepřete a promíchejte. Zeleninu rozprostřete v jedné vrstvě na plech a pečte asi 20 minut. Poté vyndejte, zeleninu důkladně promíchejte a dejte na dalších 20 minut do trouby. Opět promíchejte, snižte teplotu na 150°C a ještě 10 minut dopékejte. Zelenina by měla zkaramelizovat. Vyndejte plech z trouby, pokud je třeba, dochuťte solí a pepřem a zastříkněte balzamikovým octem.
Chleba opečte nasucho, pak jej potřete česnekem a pokapejte olivovým olejem. Na toust navršte ratatouille, na zeleninu posaďte pošírované vejce a posypte bylinkami. Podávejte.
NA PŘÍŠTĚ
JAK TO UCHOVAT?
Zeleninovou směs nemrazte, ale uchovejte ji v ledničce (můžete ji uhladit a zalít tenkou vrstvou olivového oleje). Vydrží asi týden.
JAK TO DÁL VYUŽÍT?
S těstovinami
Směs zahřejte s trochou passaty a přidejte k uvařeným těstovinám. Přihoďte nasekané kapary a chilli vločky.
S polentou
Připravte krémovou polentu, na závěr do ní vmíchejte trochu parmazánu a lžíci másla. Zeleninovou směs prohřejte a podávejte společně s polentou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Topinky: Dejte šanci staršímu chlebu a proměňte ho v rychlou večeři nebo chuťovku k pivu(26 receptů )
- Rychlé cuketové večeře, z kterých si vybere každý(73 receptů )
- Připravte si dokonalé ratatouille podle krysáka Remyho: Všechny barvy léta v jedné misce(12 receptů )
- Tousty jsou také teplé jídlo! Vyměňte šunku a sýr za moderní směsi a nevšední kombinace chutí(47 receptů )
- 30 receptů na snadná vegetariánská jídla, která v létě oceníte(33 receptů )
- Křupavé tousty: Jak vzniklo celosvětově oblíbené snídaňové pečivo?(29 receptů )
- Světová chuť cukety: Originální cuketová jídla z různých koutů světa(24 receptů )
- Jednoduché recepty z lilku i světové speciality, na kterých si pochutnáte nejen během grilovací sezony(69 receptů )