Ratatouille na toustech

Ratatouille na toustech

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1876 kcal
Bílkoviny 90 g
Cukr 232 g
Tuky 51 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravé ratatouille je náročné na přípravu, jednotlivé druhy zeleniny se opékají zvlášť. Verze z trouby se více podobá pečené zelenině a je jako stvořená pro dny, kdy není času nazbyt. 

Suroviny

Na ratatouille
lilek 1 ks
větší, nakrájený na kostky
paprika 2 ks
nakrájená na cca 3cm kousky
rajčata 2 ks
na měsíčky
cuketa 2 ks
přepůlená na silné plátky
cibule 1 ks
na proužky
česnek 10 stroužek
oloupaný
tymián 2 PL
lístky
rozmarýn 1 PL
nasekaný
olivový olej
sůl
pepř
čerstvě mletý
ocet
trocha balzamikového
Na tousty
chleba 4
kváskový
česnek 1 stroužek
oloupaný
olivový olej
vejce 4 ks
pošírovaná
pažitka
nebo hladkolistá petrželka na posypání

1 Předehřejte troubu na 200°C a hlubší plech vyložte pečicím papírem. Zeleninu, česnek, bylinky, olej dejte do mísy, osolte a opepřete a promíchejte. Zeleninu rozprostřete v jedné vrstvě na plech a pečte asi 20 minut. Poté vyndejte, zeleninu důkladně promíchejte a dejte na dalších 20 minut do trouby. Opět promíchejte, snižte teplotu na 150°C a ještě 10 minut dopékejte. Zelenina by měla zkaramelizovat. Vyndejte plech z trouby, pokud je třeba, dochuťte solí a pepřem a zastříkněte balzamikovým octem.

2 Chleba opečte nasucho, pak jej potřete česnekem a pokapejte olivovým olejem. Na toust navršte ratatouille, na zeleninu posaďte pošírované vejce a posypte bylinkami. Podávejte.

NA PŘÍŠTĚ

JAK TO UCHOVAT?
Zeleninovou směs nemrazte, ale uchovejte ji v ledničce (můžete ji uhladit a zalít tenkou vrstvou olivového oleje). Vydrží asi týden.

JAK TO DÁL VYUŽÍT?

S těstovinami
Směs zahřejte s trochou passaty a přidejte k uvařeným těstovinám. Přihoďte nasekané kapary a chilli vločky.

S polentou
Připravte krémovou polentu, na závěr do ní vmíchejte trochu parmazánu a lžíci másla. Zeleninovou směs prohřejte a podávejte společně s polentou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...
  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Obchod Apetit