Recept Romana Vaňka vyšel v jeho kuchařce Poklady české kuchyně a dáme za něj ruku do ohně.
Suroviny
Postup
V míse smíchejte polohrubou a hladkou mouku, udělejte v ní důlek, vlijte do něj 2/3 mléka a rozdrobte droždí.
Ze stran do mléka po troškách vmíchejte mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypte jemnou vrstvou hladké mouky a trochou cukru a nechte na teplém místě 30 minut vzejít.
Přidejte oba cukry, sůl a vejce, dolijte zbylé mléko a máslo a vypracujte těsto; robot na to při nízkých otáčkách bude potřebovat zhruba 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle (můžete do těsta přilít asi 25 ml mléka navíc, těsto povolí a hnětení vám půjde líp od ruky).
Těsto vyjměte z mísy a nechte 30 minut odpočívat na válu.
Rozdělte na kousky (à 45 g) a v dlani vytvarujte do kuliček.
Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem (dostatečně od sebe, už s nimi nebudete hýbat!), přikryjte je utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte dalších 45 minut kynout.
Dnem sklenice nebo závažím vytlačujte z kuliček koláčky tak, aby zůstal asi 0,5cm okraj. Nebojte se hodně zatlačit, těsto pod náplní má být tenké. Pokud se těsto při vytlačování vrací zpět, je málo nakynuté.
Koláčky potřete rozšlehaným vejcem, naplňte náplněmi a ozdobte rozinkami a mandlemi.
Nechte 10 minut kynout a pečte při 160 °C 15 minut.
NĚCO NAVÍC
Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.
VYBERTE SI NÁPLŇ
- TVAROHOVÁ NÁPLŇ: Utřete 250 g měkkého polotučného tvarohu v kostce s 40 g vanilkového cukru, přidejte 2 žloutky, 20 g másla, špetku soli a promíchejte. Tvaroh nepřešlehejte, jinak z koláčů vyteče. Pomocí cukrářského sáčku plňte koláče. Nakonec je ozdobte rozinkou.
- POVIDLOVÁ NÁPLŇ: 400 g švestkových povidel rozmíchejte s 50 g moučkového cukru, 25 ml rumu tuzemáku a na špičku nože mletého badyánu. Příliš řídká povidla zahustěte strouhaným perníkem nebo pudinkem.
- OŘECHOVÁ NÁPLŇ: 40 g másla rozpusťte v kastrůlku a lehce na něm opečte 150 g jemně mletých ořechů (nejlépe vlašských). Přidejte 150 g moučkového cukru, promíchejte a ještě chvilku nechte pražit (pozor, aby vám cukr příliš nezkaramelizoval a nezhořkl!). Přilijte 50 ml mléka, promíchejte a nechte vychladnut. Nakonec vmíchejte 3 žloutky z malých vajec. Zdobte drobenkou a případně půlkou jádra ořechu.
- MAKOVÁ NÁPLŇ: V kastrůlku smíchejte 250 ml mléka a 200 g máku a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte, až mák změkne, trvá to asi 10 minut. Přidejte 20 g vanilkového cukru, 40 g moučkového cukru, 40 g medu, 100 g švestkových povidel a špetku mletého hřebíčku. Nechte náplň vychladnout a vmíchejte 50 ml rumu tuzemáku. Pokud by byla náplň příliš tekutá, zahustěte ji povidly. Koláče zdobte drobenkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Svatomartinská hostina(8 receptů)
- Kynuté koláče (10 receptů)
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(32 receptů)
Komentáře
24.04.2020 19:37
Děkuji za recept, dělala jsem
Děkuji za recept, dělala jsem poprvé koláče a už je půl plechu ze 2 pryč :) Přitom jsem udělala hned na začátku chybu a vlila tam všechno mléko, ale vůbec to nevadilo, při hnětení se vše spojilo a dělalo se s těstem dobře. Supr recept, manžel je nadšený :). Ale chce to půl dne mít volno, ale to ted snad nebude problém :)
02.05.2020 12:11
Koláče byly moc dobré, jen
Koláče byly moc dobré, jen (skoro jako všechno kynuté) brzy ztvrdly. Tvarohová náplň strašně vytékala, koláče tak vůbec nelahodily oku. Těsto se při tlačení hodně vracelo zpátky. Nevím, jestli ta práce stála za výsledek.
04.05.2020 08:23
Dobrý den, Inno,
Dobrý den, Inno,
ztvrdnutí koláčů se dá zčásti zabránit tím, že je budete uchovávat v uzavřené nádobě (někdo je také balí do potravinové fólie, případně ukládá do mikrotenového sáčku), nicméně máte pravdu v tom, že kynuté pečivo není nikdy druhý den stejně dobré jako čerstvě upečené. Rozpis je na 24 koláčů a pro menší domácnost může být trochu problém jich tolik najednou sníst. :-) Řešením by bylo připravit těsto z poloviční dávky, ale budete pracovat s poměrně malým množstvím mouky a těsta nebude mnoho, ovšem objem práce zůstane stejný (i když v případě polovičního množství těsta se přimlouváme za redukci náplní – připravovat 4 náplně z polovičních dávek by byla opravdu činnost jen pro zavilé perfekcionisty).
Co se týká technologických problémů s těstem (smršťování) a náplní (vytékání tvarohu), odpovědi už jsou víceméně popsány v samotném receptu. U tvarohu je důležité, aby náplň nebyla tekutá, proto se doporučuje používat tvaroh v kostce, který má větší podíl pevné části (pokud máte pouze vaničkový, je dobré ho nechat přes plátýnko vykapat).
Otázku, jestli výsledek stojí za investovaný čas a námahu, asi zodpovědět nedokážeme. :-) Někoho piplání se s těstem a náplněmi ohromně uspokojuje, někdo radši peče snadné a rychlé buchty na plech. Obojí je skvělé. :-)
01.01.2021 18:15
Koláče jsou úplně skvělé,
Koláče jsou úplně skvělé, těsto bylo krásně pružné, nelepivé. Dělala jsem poprvé, jak už tu podemnou psala Dagmar, zabralo mi to celé dopoledne, ale teď jak je covid, tak máme čááásu ;)
01.01.2021 18:28
Na potření všech 24 koláčků
Na potření všech 24 koláčků mi postačilo 1/2 vejce. Nevím proč jsou tu uvedeny až 2 vejce.