0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Houbové rizoto z trouby

Houbové rizoto z trouby
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Houbové rizoto z trouby

4.8/5 Počet hodnocení: 6
Do 10 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1798 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 241 g
Tuky 54 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vaření pravého italského rizota vás nepustí ani na chvilku od plotny – tohle pečené se dělá skoro samo a výsledek je perfektní!

Suroviny

sušené houby 20 g
hřibovité
olivový olej 2 PL
máslo 1 PL
pórek 1 ks
očištěný a nakrájený na tenká kolečka
česnek 6 stroužků
nakrájených nahrubo
houby 300 g
čerstvé - hřiby, žampiony atd., nakrájené
rýže carnaroli 200 g
arborio
suché
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 750 ml
strouhaného
petrželka
na posypání, nasekaný

1 Troubu předehřejte na 180°C. Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte nasáknout. V těžší nádobě, třeba kastrolu, který může přijít do trouby (ideální je litina), rozehřejte na plotně olej a máslo, opečte na něm pórek, česnek a pak přihoďte čerstvé houby. Společně opékejte asi 6–8 minut, dokud houby nezačnou měknout.

2 Sušené houby sceďte, ale nálev uchovejte. Pokud je potřeba, pokrájejte sušené houby na menší kousky a přidejte do kastrolu k opečené směsi. Společně opékejte ještě zhruba další 2 minuty.

3 Přidejte rýži a zamíchejte, aby se zrnka rýže obalila tukem. Přilijte víno, nechte trošku odpařit, osolte, pak přidejte vodu z hub a 600 ml vývaru. Zakryjte pokličkou a vložte na 40–45 minut do trouby, vývar by se měl vstřebat.

4 Vyjměte nádobu z trouby, podle chuti dolijte zbytek vývaru, aby rizoto bylo krémové. Vsypte parmazán, osolte, opepřete a promíchejte. Podávejte posypané hladkolistou petrželkou. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Komentáře

Anna Mudrochová

Množství rýže vzhledem k houbám a pórku se při nasypání do hrnce může zdát mizivé, ale nemusíte se obávat - pokud použijete skutečně rýži arborio, zase se objeví.
Praktická poznámka: pokud chcete oběd pro čtyři, stačí přisypat asi 40g rýže. Nic jiného není třeba navyšovat.

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč