Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houbové rizoto z trouby
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Houbové rizoto z trouby

4.4/5 Počet hodnocení: 11
Do 10 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1798 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 241 g
Tuky 54 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vaření pravého italského rizota vás nepustí ani na chvilku od plotny – tohle pečené se dělá skoro samo a výsledek je perfektní!

Související recepty

Suroviny

hřibovité
olivový olej 2 PL
pórek 1 ks
očištěný a nakrájený na tenká kolečka
česnek 6 stroužků
nakrájených nahrubo
houby 300 g
čerstvé - hřiby, žampiony atd., nakrájené
rýže carnaroli 200 g
arborio
suché
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 750 ml
strouhaného
petrželka
na posypání, nasekaný

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte nasáknout. V těžší nádobě, třeba kastrolu, který může přijít do trouby (ideální je litina), rozehřejte na plotně olej a máslo, opečte na něm pórek, česnek a pak přihoďte čerstvé houby. Společně opékejte asi 6–8 minut, dokud houby nezačnou měknout.

2

Sušené houby sceďte, ale nálev uchovejte. Pokud je potřeba, pokrájejte sušené houby na menší kousky a přidejte do kastrolu k opečené směsi. Společně opékejte ještě zhruba další 2 minuty.

3

Přidejte rýži a zamíchejte, aby se zrnka rýže obalila tukem. Přilijte víno, nechte trošku odpařit, osolte, pak přidejte vodu z hub a 600 ml vývaru. Zakryjte pokličkou a vložte na 40–45 minut do trouby, vývar by se měl vstřebat.

4

Vyjměte nádobu z trouby, podle chuti dolijte zbytek vývaru, aby rizoto bylo krémové. Vsypte parmazán, osolte, opepřete a promíchejte. Podávejte posypané hladkolistou petrželkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Komentáře

26.07.2020 12:00

Množství rýže vzhledem k houbám a pórku se při nasypání do hrnce může zdát mizivé, ale nemusíte se obávat - pokud použijete skutečně rýži arborio, zase se objeví.
Praktická poznámka: pokud chcete oběd pro čtyři, stačí přisypat asi 40g rýže. Nic jiného není třeba navyšovat.

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...