Houbové rizoto z trouby

Houbové rizoto z trouby

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 (4)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2366 kcal
Bílkoviny 96 g
Cukr 356 g
Tuky 55 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vaření pravého italského rizota vás nepustí ani na chvilku od plotny – tohle pečené se dělá skoro samo a výsledek je perfektní!

Suroviny

20 g
sušené hřibovité houby
olivový olej 2 PL
máslo 1 PL
pórek 1 ks
očištěný a nakrájený na tenká kolečka
česnek 6
nakrájených nahrubo
houby 300 g
(hřiby, žampiony...), nakrájených
rýže 200 g
arborio nebo carnaroli
75 ml
bílé suché víno
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 750 ml
parmazán 50 g
strouhaného
petrželka
na posypání, nasekaný

1 Troubu předehřejte na 180°C. Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte nasáknout. V těžší nádobě, třeba kastrolu, který může přijít do trouby (ideální je litina), rozehřejte na plotně olej a máslo, opečte na něm pórek, česnek a pak přihoďte čerstvé houby. Společně opékejte asi 6–8 minut, dokud houby nezačnou měknout.

2 Sušené houby sceďte, ale nálev uchovejte. Pokud je potřeba, pokrájejte sušené houby na menší kousky a přidejte do kastrolu k opečené směsi. Společně opékejte ještě zhruba další 2 minuty.

3 Přidejte rýži a zamíchejte, aby se zrnka rýže obalila tukem. Přilijte víno, nechte trošku odpařit, osolte, pak přidejte vodu z hub a 600 ml vývaru. Zakryjte pokličkou a vložte na 40–45 minut do trouby, vývar by se měl vstřebat.

4 Vyjměte nádobu z trouby, podle chuti dolijte zbytek vývaru, aby rizoto bylo krémové. Vsypte parmazán, osolte, opepřete a promíchejte. Podávejte posypané hladkolistou petrželkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anna Mudrochová

Množství rýže vzhledem k houbám a pórku se při nasypání do hrnce může zdát mizivé, ale nemusíte se obávat - pokud použijete skutečně rýži arborio, zase se objeví.
Praktická poznámka: pokud chcete oběd pro čtyři, stačí přisypat asi 40g rýže. Nic jiného není třeba navyšovat.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit