Pikantní kuřecí pekáček s cizrnou a batáty

Pikantní kuřecí pekáček s cizrnou a batáty

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3759 kcal
Bílkoviny 219 g
Cukr 121 g
Tuky 261 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení batátů, harissy a cizrny nikdy nezklame, zvláště když je zvýrazníte citronovou šťávou a olivami – po téhle pikantní dobrotě se jen zapráší!

Suroviny

kuřecí stehna 1 kg
nejlépe horních, nebo celých, rozdělených v kloubu
olivový olej 4 PL
+ na pokapání
citron 2 ks
z 1 nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva, 1 nakrájený na silnější plátky
2 PL
ostrá pasta harissa nebo víc podle chuti
med 1 PL
batáty 2 ks
středně velké , oloupané a nakrájené na větší kostky
cibule 1 ks
nakrájená na klínky
cizrna 1
malá, propláchnutá a okapaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
feta 100 g
rozdrobené
olivy zelené hrst
rozpůlených a zbavených pecek
K PODÁVÁNÍ
jogurt řeckého typu
máta lístky
lze nahradit koriandrem

1 Předehřejte troubu na 180°C. Kuřecí stehna obalte ve směsi 2 lžic oleje, citronové šťávy, harissy a medu a nechte je 10 minut rozležet.

2 Mezitím všechny ostatní suroviny až po cizrnu včetně promíchejte v hlubším plechu nebo pekáčku, přidejte marinované maso, osolte, opepřete a vše promíchejte se zbývajícími 2 lžícemi oleje. Vložte do trouby a pečte, dokud není maso dokonale propečené a pěkně zlatavé. Během pečení obracejte, v případě potřeby podlijte trochou vody a chvilku před koncem pečení přidejte do pekáčku olivy a rozdrobený sýr.

3 Hotový pokrm vyjměte z trouby, pokapejte olivovým olejem a podávejte s řeckým jogurtem a bylinkami. Ideální přílohou je indický chléb naan, ale poslouží i obyčejná světlá bageta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit