Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 20 minut na 1,5kg

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6920 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 1690 g
Tuky 0 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vařená podle starobylého receptu, nejšťavnatější, nejčervenější a také nejkrásnější. Zkuste ji také, je i nejlepší! Voňavá zavařenina postupně zrosolovatí, a to díky pektinu v rybízu, který jí také dodá pikantní navinulou chuť. Jestli ji nevymlsáte rovnou ze skleničky, dejte si ji s čerstvým pečivem.

Suroviny

jahody 1 kg
zralé
červený rybíz 1 kg
krupicový cukr 1.5 kg
1.  Rybíz umelte (dělávalo se to na masovém strojku, ale dnes asi použijete robota). Pomletou dužinu nechte na cedníku s jemnými oky vykapat, abyste získali šťávu bez semínek.

2.  Jahody v kastrolu (měl by být širší a nízký) čtvrt hodiny povařte, pak přilijte rybízovou šťávu a nakonec vsypte cukr. Promíchejte a ještě asi patnáct minut prudčeji vařte.

3.  Ještě horké lijte do sterilizovaných sklenek, zavíčkujte a obraťte, aby se víčka přichytila.

Komentáře

Anonym

Jakmile bude sezóna,hned tuto lahůdku vyzkouším,protože je bez chemie,a u nás marmeláda je na denním pořádku.

Anonym

Je v tom jen jeden háček, rybíz většinou zraje později než jahody, tedy aspoň u nás na zahradě... Takže rybíz do mrazáku a až budou jahody, tak se můžeme pustit do práce, nebo obráceně, ale rybíz zárověň s jahodami na zahrádce nikdy nemám...

Apetit magazín

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit