Vanilkové rohlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné cca 40 rohlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5523 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 395 g
Tuky 391 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Protože Vánoce, Vánoce přicházejí

Suroviny

máslo 340 g
studené
moučkový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 420 g
vlašské ořechy 160 g
mleté
sůl špetka
vanilkový cukr

1Máslo nakrájejte na kostičky a zpracujte s ostatními surovinami v pevné těsto (pracujte rychle, aby máslo nepovolilo). Těsto nechte v chladu několik hodin nebo přes noc odpočinout.

2Před zpracováním ho nechte dojít pokojové teploty. Pak z něj odkrajujte kousky; nejběžnější způsob je vytvářet válečky a ty potom ohnout do tvaru rohlíčků. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

3Rohlíčky klaďte na plech a pečte zhruba 12–15 minut, podle výkonnosti trouby. Po upečení je nechte na plechu krátce zchladnout a potom je, ještě teplé, obalujte ve vanilkovém cukru.

Profi tipy Martina Pokorného
✶ V každém případě se přimlouvám za použití pravé vanilky. Stačí vložit lusk do sklenice s moučkovým cukrem; dokonale ovoněný bude cukr za týden až deset dní. Na půl kila cukru postačí jeden vanilkový lusk – podélně ho rozřízněte a špičkou nože vyškrabte zrníčka. Tím chuť pravé vanilky ještě znásobíte a rohlíčky budou přímo dokonalé.

✶ Do rohlíčků se používají lískové oříšky i mandle, ale ze všech nejvýraznější chuť mají vlašské ořechy. Olej, který obsahují, těsto navíc výrazně zvláční.

✶ Když vám dojde hladká mouka, klidně použijte polohrubou.

✶ Jiné než teflonové plechy před pečením rozhodně vymažte nebo je vyložte papírem na pečení či speciální fólií.

✶ Těsto potřebuje před zpracováním zvláčnět, ale ne úplně změknout. Rohlíčky se nejlépe tvarují (a nepraskají) z těsta polotuhého – z příliš měkkého byste nevytvarovali nic.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Anonym

drobný poznatek-špetka soly je v rohlíčkách přece jen trochu cítit.Já ji příště určitě vynechám, ale jinak byly dobré.

Anonym

Sůl jsem také v rohlíčkách malinko cítila. Asi je to o tom, jak má kdo velkou špetku. Já dám tedy příště půl špetky :-D. No příště...vlastně dnes, jdu dělat další várku, už jsou pryč!!!

Anonym

a kde mate něco na spojení těsta.první plech šel slepicím pač se to drolilo!ono vejce umí zázrak.recept o ničem!

Anonym

Milý Jirko, tuk z másla a z ořechů se postará o dostatečné spojení těsta. Já jsem s tímto receptem žádné problémy neměla, rohlíčky jsou výborné.

Jana Talířová

pro Jirku pro spojeni testa staci maslo, mozna se prvni plech nepodaril z důvodu málo rozeřáté trouby. Me se rohicky podařily a jsou lahodne. J

Anonym

Skutočne nejlepšie rožteky na svete, sú krehké a veľmi jemné.Veľmi si na nich pochutnávama, z prípravou žiadne ťažkosti, môžete nechať odstáť aj dva dni, mi sme nechali a výsledok je super.

Leona Sodomková

Dnes jsem pekla poprvé v životě. V naší rodině se nikdy rohlíčky nejdly. Až teď si je dcera vydyndala. Jsou úžasný a půlka už je pryč, budu muset zamknout před ostatními členy rodiny.Už budou patřit mezi klasiku na vánoční stůl.

Anonym

Aj ja som robila na Vianoce horeuvedené rožteky, boli chuťovo výborné!!!! ale mne sa pri pečení trošku roztiekli a horšie sa skladovali, lebo boli veľmi krehké...

Anonym

V našej rodine tradíciu rohlíčky nemali a tak som nezdedila rodinný recept. Keďže mi na návštevách veľmi chutili, hľadala som ten SVOJ recept a vyskúšala som niekoľko zaručene doporučených ale výsledok ma skôr odradil. Už ten svoj recept mám. Je to práve tento. S cestom sa dobre pracuje a rohlíčky sú krehké, vláčne, chutné a voňavé ako majú byť. Som rada, že recept je bez vajec.

Obchod Apetit