Nenechte se odradit delší přípravou – marinování i pečení masa se obejde bez vaší asistence a zbytek je opravdu hračka. Hověží žebra se budou pomalu péct v troubě a vy se můžete v klidu věnovat čemukoliv chcete. Výsledek je nevýslovná dobrota! Měkké maso jde od kostí skoro samo. Pomalu pečená hovězí žebra si zkrátka zamilujete. Podávat je můžete k večeři, ale i na večírku pro přátele s nimi sklidíte obrovský úspěch.
Suroviny
Postup
Všechny přísady na marinádu dobře promíchejte, vložte maso a dobře je v ní obalte.
Zakryjte a nechte do druhého dne marinovat v lednici.
Nejméně hodinu před pečením maso vyndejte a nechte dojít do pokojové teploty.
Troubu předehřejte na 190 °C.
Žebra i s marinádou vložte do pekáče a pečte půl hodiny.
Pak troubu ztlumte na 120 °C, zakryjte a pomalu pečte 4–5 hodin, dokud nebude maso dokonale měkké a nepůjde snadno od kostí. Během pečení žebra kontrolujte, podle potřeby opatrně podlévejte a přelévejte výpekem s marinádou.
Upečená žebra vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Vychladlá žebra opatrně rozporcujte tak, aby vám vždy zůstalo maso na kousku kosti.
Obalte je ze všech stran ve výpeku v pekáči a nechte ještě alespoň 2 hodiny stát při pokojové teplotě.
Jednotlivé kousky žeber pak buď ogrilujte na kontaktním grilu, nebo je naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete marinádou a rychle zprudka opečte v troubě pod grilem.
Marinádu s výpekem přemístěte do kastrůlku a nechte přejít varem, pokud je řidší, svařte ji do husté konzistence a potom podávejte k žebrům jako omáčku k namáčení.
NĚCO NAVÍC
V některých řeznictvích dnes nabízejí žebra z mladých býčků speciálně určená na pečení, ta jsou samozřejmě vhodnější, ale pokud maso dobře naložíte, můžete pomalu péct i ta úplně obyčejná, která ostatní kupují jen na polévku.
Komentáře