0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší piškotová roláda

Nejlepší piškotová roláda

4.1 / 5. Počet hodnocení: 67
Více než hodinu Snadné na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5119 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 287 g
Tuky 370 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hebká, vláčná, mnohotvárná a s báječnou náplní. Slavnostní dezert, na který stojí fronty celé generace!

Suroviny

Na těsto
vejce 5 ks
žloutky a bílky zvlášť
moučkový cukr 5 PL
mouka pšeničná polohrubá 6 PL
lze nahradit hladkou
kypřicí prášek do pečiva špetka
kakao 1 PL
citron 1 ks
šťáva a nastrouhaná kůra
olivový olej 1 PL
kokos 1 PL
lze nahradit jemnou strouhankou
Na náplň
vejce 2 ks
krupicový cukr 80 g
máslo 250 g
čokoláda na vaření 100 g
rozehřátá
lískové oříšky 50 g
mleté
likér 2 PL
aromatický (griotka)
Na poprášení a ozdobu
moučkový cukr
ovoce
smetana ke šlehání

Postup

1

Na těsto nejprve utřete žloutky s cukrem do pěny (směs zesvětlá a nabude). Zatřete k nim pět lžic mouky a prášek do pečiva, případně kakao, pak citronovou šťávu, kůru a olej.

2

V čisté míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh (špičky sněhu se po vytažení metel nebudou ohýbat dolů); nejlíp to jde elektrickým šlehačem. Spolu se lžicí mouky sníh zatřete k těstu. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

3

Na plech položte pečicí papír a vysypte ho kokosem nebo strouhankou, případně jenom moukou. Naneste na něj těsto, rozetřete ho na vrstvu vysokou zhruba centimetr, vložte do trouby a pečte zhruba dvacet minut. Hotový piškotový plát by měl být hezky zlatožlutý a na dotek pružný. Nechte ho chvíli vychladnout a pak ho s pomocí utěrky i s pečicím papírem stočte.

4

Připravte krém: na vodní lázni (v misce na hrnci s mírně vroucí vodou) lehce šlehejte vejce s cukrem. Odstavte, přišlehejte máslo nakrájené na drobné kousky, rozpuštěnou čokoládu a oříšky. Zakapejte likérem a ještě šlehejte.

5

Piškotový plát rozbalte, potřete krémem a už bez papíru znovu stočte. Nechte vychladit. Poprašte cukrem a nakrájejte na řezy; případně ozdobte ovocem a šlehačkou.

Související články

Jak na dokonalou piškotovou roládu s krémovou náplní?
  • Tipy a triky

Jak na dokonalou piškotovou roládu s krémovou náplní?

Nadýchaný piškot a v něm lehký krém. To je piškotová roláda. Podle surovin a postupu se může zdát, že je příprava nenáročná, ale opak je pravdou. Kdejaké hospodyňce už dala pořádně zabrat. My jsme pro vás připravili pár tipů, které vám...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/6

Komentáře

Anonym

Hmmm, vyzkoušim to a uvidim. Zatim se netěšte.

Anonym

rolada je uzasna, doporucuji vyzkouset

Anonym

Roláda je opravdu úžasná, vřele doporučuji!

Anonym

Tak sem roládu dělala včera a celkem se povedla. Jen byla dost citrońová a měla o dost světlejší barvu než na obrázku. Těsto mi příde hodně vláčné, možná i tužší. Klasické piškotové je trochu jiné. Taky se mi nezdálo vysypávání papíru strouhanku bez vymazání. A jak jsem očekávala trošku se přichytlo. Jinak krém je vynikající jen není vhodný pro děti - vzhledem k syrovým vejcím.

Anonym

Tato roláda je skvělá,i rychlá a to mě bavi.Přeji vše krásné pečení.

Zuzana Mödritzerová

Roláda je moc dobrá a vzhledem k dětem - já vajíčka do nepečených věcí vůbec nepoužívám. Stejně tak ho nahradí např. vaječný likér či je úplně vynechám. Akorát je potom problém s krupickovým cukrem. Já čokoládu i máslo rozehřívám v mikrovlnce - je to rychlejší. A tudíž se nemá kde ten cukr rozpustit. Takže je lepší použít moučkový - nekřupe to potom mezi zubama :-) Jinak je roláda fakt úžasná.

Dobrá žena

Už léta letoucí peču, ke každému vajíčku čichám, a žádný pukavec....dneska jsou ta vejce ošetřená, nebojte se dávat dětem i nepečené věci. A i kdyby tam nakrásně bylo něco škodlivého, tak jim to neublíží. Pečení zdar :)

Obchod Apetit