Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Zlaté brambůrky

Zlaté brambůrky

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Více než hodinu 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4468 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 380 g
Tuky 297 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Dokonalou zlatou barvu a křupavou kůrčičku zaručí sádlo (kachní, husí nebo vepřové). Brambory se upečou i v méně rozpálené troubě, ale vysoká teplota jim svědčí víc. Proto je radíme (do)péct, zatímco hotová krůta odpočívá před podáváním.

Suroviny

brambory 2 kg
oloupané nakrájené na stejnoměrné kousky (cca o 6cm hraně)
sádlo 300 g
nebo rostlinný olej
sůl
hrubá mořská
pepř
lze vynechat
1. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Brambory vložte do velkého hrnce s osolenou vodou a vařte je osm minut. Důkladně je slijte – pevně přidržte pokličku a na závěr celým hrncem ještě pořádně zatřeste. Díky tomu budou brambory na povrchu střapaté, a to zaručí křupavou kůrku.

2. Mezitím dejte sádlo nebo tuk do velkého a těžkého pekáče a nechte ho v troubě pořádně rozehřát. Opatrně do něj vkládejte brambory; ještě je poválejte, aby se dokonale omastily. Pečte 1 až 1 a 1⁄4 hodiny a jednou nebo dvakrát je otočte. 3. Až budou brambory pěkně křupavé a zevnitř měkké, vyjměte je. Před podáváním je důkladně posolte, případně opepřete.

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.12/05, str.58

Obchod Apetit