Vepřová pečínka

Vepřová pečínka

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1076 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 230 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřové (na kmíně) je pilířem české kuchyně, ale dnes jeho půvaby začínají objevovat i jinde – a vůbec to nemusí být ten nejlibovější a nejdražší kousek! Podestýlka z brambor a zeleniny, které poslouží jako příloha plná úžasné vypečené šťávy, je skvělou inovací ve stylu Jamieho Olivera.

Suroviny

1 kg
vepřová pečínka nebo libový bůček, žebírka
brambory 1.2 kg
plus zelenina (pastiňák, kořenová petržel, cibule), očištěné a nakrájené na kousky
česnek 2 stroužky
drcený
sůl
kmín
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Brambory a zeleninu promíchejte s trochou soli a kmínu a v jedné vrstvě rozložte na dno pekáčku. Posypte česnekem, navrch položte maso, osolte ho a hodně okmínujte.

2. Vložte do trouby a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny. Během této doby maso jednou obraťte, a pokud se vám zdá, že se vypéká až příliš, překryjte ho alobalem. Ke konci pečení zvyšte teplotu asi o dvacet stupňů, sejměte hliníkovou fólii a nechte maso hezky zezlátnout.

Zkuste to jinak
Pro vepřové je samozřejmě zásadní spojení s kmínem, ale dobře si rozumí i s uměřeným množstvím drceného pepře, nového koření či koriandru. Doporučujeme!

Komentáře

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit