Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí

Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí

4.6 / 5. Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9423 kcal
Bílkoviny 318 g
Sacharidy 352 g
Tuky 755 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Teprve s touhle geniální marinádou ze sebe grilované maso vydá maximum.

Suroviny

cibule 1 ks
rozčtvrcená
česnek 1 stroužek
třtinový cukr 90 g
paprika uzená 1 PL
paprika sladká 1 PL
sůl 1 PL
tymián 4 snítka
jablečný ocet 125 ml
nebo sladový
pepř celý 1 PL
žebra 2 kg
vepřová
limeta
na klínky
NA BBQ omáčku
cibule 1 ks
nahrubo
česnek 2 stroužky
rozkrojené
konzervovaná rajčata krájená 400 g
v konzervě
hořčice dijonská 2 ČL
kajenský pepř 1 ČL
sůl 1 ČL
paprika uzená 1 ČL
paprika sladká 1 ČL
třtinový cukr 90 g
worcesterská omáčka 60 ml
med 90 g
Na grilovanou kukuřici
máslo 150 g
tymián 2 ČL
nasekané
limetová kůra
strouhaná z jedné limety
1 ČL
vločková sůl

1Do dostatečně velkého hrnce dejte cibuli, česnek, cukr, uzenou i sladkou papriku, vrchovatou lžíci soli, tymián, ocet, celý pepř a zalijte 2 litry vody. Přiveďte k varu, vložte žebra v celku (viz Něco navíc), ztlumte na střední plamen, přiklopte a vařte 30-40 minut doměkka.

2Mezitím si připravte BBQ omáčku k potírání. Do kuchyňského robota dejte cibuli, česnek a rajčata a rozsekejte nadrobno, ale ne na kaši. Spolu s ostatními přísadami dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 20-25 minut do zhoustnutí.

3Opatrně vyjměte žebra z vývaru. Položte je do ploché nádoby se zvýšeným okrajem - nejlepší je asi plech. Stále horká žebra pokryjte BBQ marinádou tak, aby byla celá obalená. Překryjte potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 30 minut, až vychladnou, nebo je tam nechte marinovat déle, i přes noc. 

4Rozehřejte gril a žebra grilujte cca 10 minut po každé straně za častého potírání marinádou. (Lze také péct 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C).

5Na kukuřici připravte pomocí tyčového mixéru z másla, tymiánu, limetové kůry, soli a chilli ochucené máslo. Dejte ho na arch pečícího papíru, vytvořte váleček a zabalte. Dejte na 30 minut ztuhnout.

6Kukuřičné klasy grilujte i s listy nebo je před grilováním zabalte do pevného alobalu. Za občasného obracení je opékejte 10-12 minut doměkka. Rozbalte a poklaďte kousky připraveného másla. Podávejte s grilovanými žebry a klínky limety.

NĚCO NAVÍC

Žebra před vložením do vývaru začistěte do úhledného tvaru a stáhněte blánu na vnitřní straně (směrem do břišní dutiny).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit