Teprve s touhle geniální marinádou ze sebe grilované maso vydá maximum.
Suroviny
Postup
Do dostatečně velkého hrnce dejte cibuli, česnek, cukr, uzenou i sladkou papriku, vrchovatou lžíci soli, tymián, ocet, celý pepř a zalijte 2 litry vody. Přiveďte k varu, vložte žebra v celku (viz Něco navíc), ztlumte na střední plamen, přiklopte a vařte 30-40 minut doměkka.
Mezitím si připravte BBQ omáčku k potírání. Do kuchyňského robota dejte cibuli, česnek a rajčata a rozsekejte nadrobno, ale ne na kaši. Spolu s ostatními přísadami dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 20-25 minut do zhoustnutí.
Opatrně vyjměte žebra z vývaru. Položte je do ploché nádoby se zvýšeným okrajem - nejlepší je asi plech. Stále horká žebra pokryjte BBQ marinádou tak, aby byla celá obalená. Překryjte potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 30 minut, až vychladnou, nebo je tam nechte marinovat déle, i přes noc.
Rozehřejte gril a žebra grilujte cca 10 minut po každé straně za častého potírání marinádou. (Lze také péct 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C).
Na kukuřici připravte pomocí tyčového mixéru z másla, tymiánu, limetové kůry, soli a chilli ochucené máslo. Dejte ho na arch pečícího papíru, vytvořte váleček a zabalte. Dejte na 30 minut ztuhnout.
Kukuřičné klasy grilujte i s listy nebo je před grilováním zabalte do pevného alobalu. Za občasného obracení je opékejte 10-12 minut doměkka. Rozbalte a poklaďte kousky připraveného másla. Podávejte s grilovanými žebry a klínky limety.
NĚCO NAVÍC
Žebra před vložením do vývaru začistěte do úhledného tvaru a stáhněte blánu na vnitřní straně (směrem do břišní dutiny).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Grilování v latinském rytmu: 19 receptů na letní gril(19 receptů)
- 16 božských receptů na gril(16 receptů)
- 24 receptů na dokonalou grilovačku(24 receptů)
- 7x maso na gril(8 receptů)