
Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí
Teprve s touhle geniální marinádou ze sebe grilované maso vydá maximum.
Ingredience
- 1 cibule, rozčtvrcená
- 1 palice česneku, vodorovně přepůlená
- 90 g třtinového cukru
- 1 zarovnaná lžíce mleté uzené papriky
- 1 zarovnaná lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce soli
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 125 ml sladového nebo jablečeného octa
- 1 lžíce celého pepře
- 2 kg vepřových žeber z boku (celá žebra)
- klínky limety k podávání
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 2 stroužky česneku, rozkrojené
- 400g konzerva krájených rajčat
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 zarovnaná lžička kajenského pepře
- 1 zarovnaná lžička vločkové soli
- 1 zarovnaná lžička mleté uzené papriky
- 1 zarovnaná lžíce mleté sladké papriky
- 90 g třtinového cukru
- 60 ml worcesterské omáčky
- 90 g medu
- 150 g másla
- 2 lžičky tymiánových lístků, nasekaných
- strouhaná kůra z 1 limety (nejlépe bio)
- 1 lžička vločkové soli
- 1 čerstvá dlouhá zelená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená nadrobno
- 4 kukuřičné klasy (nejlépe s listy)
NA BBQ OMÁČKU
NA GRILOVANOU KUKUŘICI
Příprava jídla
1 Do dostatečně velkého hrnce dejte cibuli, česnek, cukr, uzenou i sladkou papriku, vrchovatou lžíci soli, tymián, ocet, celý pepř a zalijte 2 litry vody. Přiveďte k varu, vložte žebra v celku (viz Něco navíc), ztlumte na střední plamen, přiklopte a vařte 30-40 minut doměkka.
2 Mezitím si připravte BBQ omáčku k potírání. Do kuchyňského robota dejte cibuli, česnek a rajčata a rozsekejte nadrobno, ale ne na kaši. Spolu s ostatními přísadami dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 20-25 minut do zhoustnutí.
3 Opatrně vyjměte žebra z vývaru. Položte je do ploché nádoby se zvýšeným okrajem - nejlepší je asi plech. Stále horká žebra pokryjte BBQ marinádou tak, aby byla celá obalená. Překryjte potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 30 minut, až vychladnou, nebo je tam nechte marinovat déle, i přes noc.
4 Rozehřejte gril a žebra grilujte cca 10 minut po každé straně za častého potírání marinádou. (Lze také péct 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C).
5 Na kukuřici připravte pomocí tyčového mixéru z másla, tymiánu, limetové kůry, soli a chilli ochucené máslo. Dejte ho na arch pečícího papíru, vytvořte váleček a zabalte. Dejte na 30 minut ztuhnout.
6 Kukuřičné klasy grilujte i s listy nebo je před grilováním zabalte do pevného alobalu. Za občasného obracení je opékejte 10-12 minut doměkka. Rozbalte a poklaďte kousky připraveného másla. Podávejte s grilovanými žebry a klínky limety.
NĚCO NAVÍC
Žebra před vložením do vývaru začistěte do úhledného tvaru a stáhněte blánu na vnitřní straně (směrem do břišní dutiny).
Přidat komentář