Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí

Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9423 kcal
Bílkoviny 318 g
Sacharidy 352 g
Tuky 755 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Teprve s touhle geniální marinádou ze sebe grilované maso vydá maximum.

Související recepty

Salsa criolla

Dělá se v různých variantách, cibule zbavená...

Suroviny

cibule 1 ks
rozčtvrcená
česnek 1 stroužek
třtinový cukr 90 g
paprika uzená 1 PL
paprika sladká 1 PL
sůl 1 PL
tymián 4 snítka
jablečný ocet 125 ml
nebo sladový
pepř celý 1 PL
žebra 2 kg
vepřová
limeta
na klínky
NA BBQ omáčku
cibule 1 ks
nahrubo
česnek 2 stroužky
rozkrojené
konzervovaná rajčata krájená 400 g
v konzervě
hořčice dijonská 2 ČL
kajenský pepř 1 ČL
sůl 1 ČL
paprika uzená 1 ČL
paprika sladká 1 ČL
třtinový cukr 90 g
worcesterská omáčka 60 ml
med 90 g
Na grilovanou kukuřici
máslo 150 g
tymián 2 ČL
nasekané
limetová kůra
strouhaná z jedné limety
1 ČL
vločková sůl

1Do dostatečně velkého hrnce dejte cibuli, česnek, cukr, uzenou i sladkou papriku, vrchovatou lžíci soli, tymián, ocet, celý pepř a zalijte 2 litry vody. Přiveďte k varu, vložte žebra v celku (viz Něco navíc), ztlumte na střední plamen, přiklopte a vařte 30-40 minut doměkka.

2Mezitím si připravte BBQ omáčku k potírání. Do kuchyňského robota dejte cibuli, česnek a rajčata a rozsekejte nadrobno, ale ne na kaši. Spolu s ostatními přísadami dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 20-25 minut do zhoustnutí.

3Opatrně vyjměte žebra z vývaru. Položte je do ploché nádoby se zvýšeným okrajem - nejlepší je asi plech. Stále horká žebra pokryjte BBQ marinádou tak, aby byla celá obalená. Překryjte potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 30 minut, až vychladnou, nebo je tam nechte marinovat déle, i přes noc. 

4Rozehřejte gril a žebra grilujte cca 10 minut po každé straně za častého potírání marinádou. (Lze také péct 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C).

5Na kukuřici připravte pomocí tyčového mixéru z másla, tymiánu, limetové kůry, soli a chilli ochucené máslo. Dejte ho na arch pečícího papíru, vytvořte váleček a zabalte. Dejte na 30 minut ztuhnout.

6Kukuřičné klasy grilujte i s listy nebo je před grilováním zabalte do pevného alobalu. Za občasného obracení je opékejte 10-12 minut doměkka. Rozbalte a poklaďte kousky připraveného másla. Podávejte s grilovanými žebry a klínky limety.

NĚCO NAVÍC

Žebra před vložením do vývaru začistěte do úhledného tvaru a stáhněte blánu na vnitřní straně (směrem do břišní dutiny).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit