Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí

Teprve s touhle geniální marinádou ze sebe grilované maso vydá maximum.

Vydání: 2014/7
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
PT15M
Maso Latinskoamerická

Ingredience

    • 1 cibule, rozčtvrcená 
    • 1 palice česneku, vodorovně přepůlená
    • 90 g třtinového cukru
    • 1 zarovnaná lžíce mleté uzené papriky
    • 1 zarovnaná lžíce mleté sladké papriky
    • 1 lžíce soli
    • 4 snítky čerstvého tymiánu
    • 125 ml sladového nebo jablečeného octa
    • 1 lžíce celého pepře
    • 2 kg vepřových žeber z boku (celá žebra)
    • klínky limety k podávání

    NA BBQ OMÁČKU

    • 1 cibule, nakrájená nahrubo
    • 2 stroužky česneku, rozkrojené
    • 400g konzerva krájených rajčat
    • 2 lžičky dijonské hořčice
    • 1 zarovnaná lžička kajenského pepře
    • 1 zarovnaná lžička vločkové soli
    • 1 zarovnaná lžička mleté uzené papriky
    • 1 zarovnaná lžíce mleté sladké papriky
    • 90 g třtinového cukru
    • 60 ml worcesterské omáčky
    • 90 g medu

    NA GRILOVANOU KUKUŘICI

    • 150 g másla
    • 2 lžičky tymiánových lístků, nasekaných
    • strouhaná kůra z 1 limety (nejlépe bio)
    • 1 lžička vločkové soli
    • 1 čerstvá dlouhá zelená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená nadrobno
    • 4 kukuřičné klasy (nejlépe s listy)

Příprava jídla

1 Do dostatečně velkého hrnce dejte cibuli, česnek, cukr, uzenou i sladkou papriku, vrchovatou lžíci soli, tymián, ocet, celý pepř a zalijte 2 litry vody. Přiveďte k varu, vložte žebra v celku (viz Něco navíc), ztlumte na střední plamen, přiklopte a vařte 30-40 minut doměkka.

Mezitím si připravte BBQ omáčku k potírání. Do kuchyňského robota dejte cibuli, česnek a rajčata a rozsekejte nadrobno, ale ne na kaši. Spolu s ostatními přísadami dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 20-25 minut do zhoustnutí.

3 Opatrně vyjměte žebra z vývaru. Položte je do ploché nádoby se zvýšeným okrajem - nejlepší je asi plech. Stále horká žebra pokryjte BBQ marinádou tak, aby byla celá obalená. Překryjte potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 30 minut, až vychladnou, nebo je tam nechte marinovat déle, i přes noc. 

4 Rozehřejte gril a žebra grilujte cca 10 minut po každé straně za častého potírání marinádou. (Lze také péct 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C).

5 Na kukuřici připravte pomocí tyčového mixéru z másla, tymiánu, limetové kůry, soli a chilli ochucené máslo. Dejte ho na arch pečícího papíru, vytvořte váleček a zabalte. Dejte na 30 minut ztuhnout.

6 Kukuřičné klasy grilujte i s listy nebo je před grilováním zabalte do pevného alobalu. Za občasného obracení je opékejte 10-12 minut doměkka. Rozbalte a poklaďte kousky připraveného másla. Podávejte s grilovanými žebry a klínky limety.

NĚCO NAVÍC

Žebra před vložením do vývaru začistěte do úhledného tvaru a stáhněte blánu na vnitřní straně (směrem do břišní dutiny).

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Karamelizovaný ananas s tequilou

Argentinský steak s omáčkou chimichurri

Patatas bravas

Salsa criolla

Grilované tortilly s vepřovým a ananasovou salsou

Křupavý salát s krémovou zálivkou

10 receptů na grilování v latinském rytmu

Brazilský rybí špíz s melounovou salsou

Grilovaná kuřecí stehna adobo s avokádovou salsou

16 božských receptů na gril

24 receptů na dokonalou grilovačku

7x maso na gril

Přidat komentář