Pstruh na másle

Pstruh na másle

3.9 / 5. Počet hodnocení: 49
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2027 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 116 g
Tuky 118 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná a svěží chuť bystré sladkovodní ryby výborně vynikne ve spojení s citronem a křupavými placičkami. Připravit pstruha na másle netrvá příliš dlouho a výsledek je přímo lahůdkový. Pusťte se do toho!

 
Tipy & triky
  • Přepuštěné máslo patřívalo ke standardnímu vybavení každé kuchyně. Kostku másla stačí pomalu zahřát v kastrůlku a během rozpouštění odebírat děrovanou naběračkou pěnu, která se tvoří na povrchu. Až máslo trochu vychladne, opatrně ho slijte; na dně zůstanou mléčné usazeniny, které mají na svědomí rychlé přepalování. Přepuštěné máslo uchováváme v chladu a používáme na smažení.
  • Určitě se vyhněte příliš dlouhé době přípravy. Jemné rybí maso zkřehne za pár minut! Jakmile zbělá a dostane jakoby opalizující vzhled, je hotovo. Rybu při pečení neobracíme, anebo jen opatrně, aby se nerozpadala.
  • Také velké množství tuku je při této úpravě zbytečné – potřebujete ho jen tolik, aby se kůže rychle opekla dozlatova a dokřupava. Kromě másla se hodí jakýkoli rostlinný olej bez výrazné vůně. V kategorii olivových olejů se na ryby doporučuje verze ‚light‘ – ta nemá typické aroma, které by vůni ryby zbytečně konkurovalo.
  • Pokud se nemusíte obávat zvýšené hladiny škodlivého cholesterolu a rádi byste zvýšili hladinu chuti, rozpusťte na pánvi po smažení ještě kousek (lžíci) čerstvého másla a jídlo jím zakápněte.

Suroviny

pstruh 4 ks
malé nebo 2 velké kusy
sůl
kmín
citron 2 ks
máslo
nejlépe přepuštěné s trocha rostlinného oleje na smažení
bazalka lístků
čerstvá
Na palačinky rösti
brambory 4 ks
velké, moučné
žloutek 2 ks
škrob 2 PL
sůl

Postup

1

Pokud jste ulovili čerstvou rybu (byť jen v obchodě) a teď musíte kuchat, ostrým nožem pstruha rozřízněte v břišní partii a ‚jedním vrzem‘ odstraňte vnitřnosti. Jestli jste labužníci, ponechte rybě hlavu – partie ‚líček‘ patří k nejlahodnějším. Pak pstruha opláchněte a pečlivě osušte. ​

2

Švýcarské rösti se na rozdíl od českých bramboráků nezahušťují moukou. Brambory (nemusíte je předvařovat) nakrájejte na tenké plátky, naskládejte na sebe a pokrájejte na tenké nudličky – měly by být zhruba jako sirky. Osolte, smíchejte se žloutky a poprašte škrobem.

3

V pánvi rozehřejte olej a vhoďte do něj kousek brambory. Pokud se začne hned smažit, lžící nabírejte těsto, klaďte na pánev a hned ho zploštěte na co nejtenčí placičku. Po minutě až dvou ji rychle obraťte a opečte i z druhé strany. Na kuchyňském papíru pak nechte odsát přebytečný tuk. 

4

Do pánve přidejte čerstvý olej a máslo. Vložte pstruha; předtím ho zevně i zevnitř osolte a poprašte kmínem. Opékejte pět až šest minut z každé strany – maso zpevní a zbělá a kůže získá zlatavý nádech. Při opékání z druhé strany přidejte plátky citronu. Podávejte ozdobené bazalkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit