Pstruh na másle

Pstruh na másle

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1991 kcal
Bílkoviny 118 g
Cukr 110 g
Tuky 118 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jemná a svěží chuť bystré sladkovodní ryby výborně vynikne ve spojení s citronem a křupavými placičkami. Připravit rybu netrvá příliš dlouho a výsledek je přímo lahůdkový. Pusťte se do toho!

Suroviny

pstruh 4 ks
4 malé nebo 2 velké kusy
sůl
kmín
citron 1 ks
máslo
nejlépe přepuštěné s trocha rostlinného oleje na smažení
bazalka lístků
čerstvá
Na palačinky rösti
brambory 4 ks
velké, moučnější
žloutek 2 ks
škrob 2 PL
sůl
Vybavení  prkénko, ostrý nůž, případně struhadlo, utěrka, silnostěnná nepřilnavá pánev, ubrousek, obracečka, kuchyňský papír na odsátí přebytečného tuku

1. Pokud jste ulovili čerstvou rybu (byť jen v obchodě) a teď musíte kuchat, ostrým nožem pstruha rozřízněte v břišní partii a ‚jedním vrzem‘ odstraňte vnitřnosti. Jestli jste labužníci, ponechte rybě hlavu – partie ‚líček‘ patří k nejlahodnějším. Pak pstruha opláchněte a pečlivě osušte.

2. Švýcarské rösti se na rozdíl od českých bramboráků nezahušťují moukou. Brambory (nemusíte je předvařovat) nakrájejte na tenké plátky, naskládejte na sebe a pokrájejte na tenké nudličky – měly by být zhruba jako sirky. Osolte, smíchejte se žloutky a poprašte škrobem.

3. V pánvi rozehřejte olej a vhoďte do něj kousek brambory. Pokud se začne hned smažit, lžící nabírejte těsto, klaďte na pánev a hned ho zploštěte na co nejtenčí placičku. Po minutě až dvou ji rychle obraťte a opečte i z druhé strany. Na kuchyňském papíru pak nechte odsát přebytečný tuk. 

4. Do pánve přidejte čerstvý olej a máslo. Vložte pstruha; předtím ho zevně i zevnitř osolte a poprašte kmínem. Opékejte pět až šest minut z každé strany – maso zpevní a zbělá a kůže získá zlatavý nádech. Při opékání z druhé strany přidejte plátky citronu. Podávejte ozdobené bazalkou.
 
Tipy & triky
  • Přepuštěné máslo patřívalo ke standardnímu vybavení každé kuchyně. Kostku másla stačí pomalu zahřát v kastrůlku a během rozpouštění odebírat děrovanou naběračkou pěnu, která se tvoří na povrchu. Až máslo trochu vychladne, opatrně ho slijte; na dně zůstanou mléčné usazeniny, které mají na svědomí rychlé přepalování. Přepuštěné máslo uchováváme v chladu a používáme na smažení.
  • Určitě se vyhněte příliš dlouhé době přípravy. Jemné rybí maso zkřehne za pár minut! Jakmile zbělá a dostane jakoby opalizující vzhled, je hotovo. Rybu při pečení neobracíme, anebo jen opatrně, aby se nerozpadala.
  • Také velké množství tuku je při této úpravě zbytečné – potřebujete ho jen tolik, aby se kůže rychle opekla dozlatova a dokřupava. Kromě másla se hodí jakýkoli rostlinný olej bez výrazné vůně. V kategorii olivových olejů se na ryby doporučuje verze ‚light‘ – ta nemá typické aroma, které by vůni ryby zbytečně konkurovalo.
  • Pokud se nemusíte obávat zvýšené hladiny škodlivého cholesterolu a rádi byste zvýšili hladinu chuti, rozpusťte na pánvi po smažení ještě kousek (lžíci) čerstvého másla a jídlo jím zakápněte.

Další recept na pstruha na másle naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

 

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...

Obchod Apetit