Gratinované brambory se šalotkou a parmazánem

Gratinované brambory se šalotkou a parmazánem

4 / 5. Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2207 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 232 g
Tuky 118 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojené hustou smetanovou omáčkou, vonící tymiánem a dotažené trochou pikantního parmazánu – tahle podoba ‚francouzských brambor‘ prostě nemá chybu

Suroviny

brambory 1 kg
lojovité, střední, s tenkou slupkou
mléko 300 ml
plnotučné
smetana ke šlehání 280 ml
česnek 1 stroužek
oloupaný, rozpůlený
tymián 2 snítky
nebo lžička sušeného
šalotka 1 ks
jemně nasekaná
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
máslo 1 PL
na vymazání formy
sůl
pepř
parmazán 25 g
nastrouhaný na dochucení

Postup

1

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Zapékací formu o rozměrech cca 18×28 cm důkladně vymastěte, včetně stěn.

2

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 3 mm. Pomocí ručního kráječe nebo robotu získáte stejnoměrné a úhledné plátky; chcete-li si s přípravou trochu pohrát a docílit individuálnějšího vzhledu, krájejte ručně. V každém případě plátky nasypte na čistou utěrku a dobře je na ní osušte.

3

Mléko a smetanu vlijte do kastrůlku (nejlépe silnostěnného a s nepřilnavou úpravou), přidejte většinu tymiánu, česnek a cibulku, pokud ji chcete použít. Pomalu zahřívejte, a když se mléko blíží bodu varu (u stěn kastrůlku se začnou objevovat bublinky), odstavte ho. Přeceďte do džbánku a poprašte mletým muškátovým oříškem. Udržujte teplé.

4

Do zapékací formy naklaďte polovinu plátků brambor tak, aby se trochu překrývaly.  Osolte a opepřete. Je to detail, ale chcete-li mít gratin skutečně ukázkový, schovejte si nejhezčí plátky brambor na horní vrstvu.

5

Přelijte polovinou mléčné směsi a pečlivě poklaďte zbylými plátky brambor. Přelijte vše zbylým mlékem se smetanou, poprašte parmazánem, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, až budou brambory vláčné zlatavé. Gratin nechte asi pět minut odpočívat a podávejte posypaný zbylým tymiánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

Na gratinovane zemiaky som sa velmi tesila, ale nevydarili sa mi k uplnej spokojnosti. Neboli totiz spravne zapecene ani po 70 minutach. Mohli by ste mi povedat, cim to bolo sposobene? Som len zaciatocnik vo vareni, takze nemam vela skusenosti a neviem, preco mlieko a smotana spravne nezhustla. Dakujem

Anonym

Zuz, ja varim zpusobem "easy, peasy", takze predehrivat si nejakou mlekovou smes by mi prislo zbytecne namahave... =o) Gratinovane brambory obvykle delam tak, ze veskere koreni a prisady (nikdy nedavam vajicko!) dam rovnou na brambory vc. syra (toho je dobre mit dost), zakryji dalsi vrstvou brambor, kterou osolim a opeprim a max. dam navrch kousky masla (nebo Rama Culinese), aby se nepripalovalo, prikryji alobalem a pecu, dokud nezmeknou. Pak jen zaleji celou smetanou smetanou (Rama Cremifine) a necham bez alobalu dojit a zezlatnout. Smetana se stahne, ale tak akorat - ani ne moc, ani ne malo... Hmmm. Je to rychlejsi a sazka na jistotu. Varianta 2 je brambry nastrouhat, smichat se smatanou a korenim a pect bez alobalu na plechu asi hodinu. Vhodne jako priloha, ale u nas se neujalo... Tak vareni zdar ;-)

Anonym

Určitě doporučuji troubu hodně předehřát a nakrájené brambůrky zalít ještě teplou směsí z mléka a smetany. V receptu se jde jenom k bodu varu, ale já vše (mléko, smetanu, cibuli, česnek, tymián, sůl) nechám chvíli vařit, směs tak dostane úplně jinou chuť. Poté vylovím cibuli a česnek (lze i propasírovat) a přidám muškátový oříšek, trochu parmazánu a nasekanou petrželku a směsí zaleji naplátkované brambory. Zpočátku to peču pěkně zprudka (asi tak 15 min), ale pak uberu, záleží na troubě a taky aby nebyl vršek moc tmavý a vysušený. Peču je si hodinu a jsou fakt boží. A druhý den ještě lepší....jen kdyby zbyly.... Zrovna na ně jdu. Tak ať se dílo daří.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit