Letní pomazánka z červené čočky

Letní pomazánka z červené čočky

3.9 / 5. Počet hodnocení: 49
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1709 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 194 g
Tuky 71 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nasytí čtyři osoby s menším hladem – nicméně my tuhle lehkou vláčnou pomazánku sníme v pohodě ve dvou!

Suroviny

čočka 200 g
červená
olivový olej panenský 5 PL
česnek 3 stroužky
+ na dochucení
cibule 1 ks
nakrájená na kostičky
mrkev 1 ks
nastrouhaná nahrubo
rajčata cherry 15 ks
citron
šťáva a kůra
bazalka 2 hrsti
čerstvá
sůl 1.5 ČL

1 Červenou čočku na cedníku několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte dobře okapat.

2 Na oleji orestujte cibuli a utřený česnek. Po chvíli přidejte mrkev i nastrouhanou citronovou kůru a za občasného míchání společně restujte. Dejte si vařit půl litru vody.

3 K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku a společně opékejte asi pět minut. Občas promíchejte; podle potřeby můžete přidat trochu oleje tak, aby jím byla čočka obalená a nepřipalovala se.

4 Zalijte směs vroucí vodou a přiklop-
te. Na velmi mírném plameni vařte patnáct až dvacet minut; občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání získat ‚pomazánkovou‘ konzistenci i bez mixování.

5 Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte najemno nakrájená rajčátka, bazalku, citronovou šťávu, sůl a utřený česnek podle chuti. A olivový olej se postará o to, aby pomazánka byla krásně krémová.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/8

Komentáře

Anonym

Dělám si ji už leta a to s pomerančem. Ale určitě zkusím i tuto verzi. Do obyčejné čočkovy zas dávám i celer, bramboru a petrželku. Nemá to chybku.

Obchod Apetit