Špenátové listy jsou teď ve vrcholné kondici, proto se přimlouvám za to, abyste jim dali přednost. Samozřejmě můžete polévku uvařit i z mraženého špenátu – z celých nebo sekaných listů. Italové ji zjemňují mlékem, ale můžete do ní nalít i smetanu na vaření, polévka tak bude krémovější.
Suroviny
1 Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním plameni povařte do změknutí; trvá to asi pět minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnce, případně v troše vody v hrnci a osolte. Po vychladnutí z něj vymačkejte tekutinu a nasekejte ho.
2 V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu. Přidejte špenát a dvě až tři minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přiveďte k varu a nechte na mírném plameni asi deset minut bublat.
3 Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.
Za stranu zelených
Zmražený listový špenát neztrácí na rozdíl od protlaku na kvalitě a barvě. Spolu s čerstvým vám ukáže, o čem vlastně je. Dejte jim svůj hlas!
Komentáře
Anonym
19.09.2007 11:56
ňami!
Anonym
26.09.2007 07:57
Apetit 3/07
Anonym
09.02.2008 19:06
Zlepšení
Anonym
17.06.2008 17:26
polévka
Anonym
25.07.2008 19:09
dobrota
Dagmar Bergerová
08.09.2014 15:45
mám výhrady vůči tavenému
mám výhrady vůči tavenému sýru, takže to řeším čerstvým typu žervé, používám ho i do přílohového špenátu
Hana Švédová
25.09.2014 14:44
Pred pridanim parmezanu
Pred pridanim parmezanu rozmixovat.