Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mandlovo-oříškový dort s marcipánem

marcipanovy dort
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Mandlovo-oříškový dort s marcipánem

4.6/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12943 kcal
Bílkoviny 250 g
Sacharidy 763 g
Tuky 941 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slušivě oděný dort

Suroviny

máslo 370 g
změklé
máslo
na vymazání formy
krupicový cukr 300 g
nejlépe hnědý
sušená pomerančová kůra
nastrouhaná ze dvou pomerančů
mandle 370 g
mleté
skořice špetka
mletá
vejce 5 ks
velké
lískové oříšky 200 g
mleté
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
oříškový likér
Na polevu
bílá čokoláda 300 g
máslo 50 g
Na ozdobu
marcipánová hmota 300 g
moučkový cukr
marcipánové ozdoby (nabízí třeba Dr. Oetker nebo firma Kovandovi)

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr a pomerančovou kůru, přidejte mandle a skořici.

2

Po jednom do hmoty zašlehejte vejce, vetřete oříšky, mouku prosátou s práškem do pečiva a likér.

3

Těsto vlijte do formy a pečte hodinu, pak překryjte alobalem a pečte dalších padesát minut; poté otestujte špejlí, jestli se hmota nelepí.

4

Nechte deset minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku a počkejte, dokud základ koláče úplně nevychladne.

5

Bílou čokoládu a máslo rozpusťte na vodní lázni a promíchejte dohladka. Polevou pak potřete koláč.

6

Na ploše lehce poprášené práškovým cukrem rozválejte plát marcipánu tak, aby pokryl celý koláč. Přeneste na korpus, nejlépe pomocí válečku, přitiskněte, uhlaďte a odřízněte přečnívající části. Pak už jen ozdobte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Tento dort jsem riskla udělat na oslavu babiččiných 80.narozenin. Bála jsem se jaký bude, když je bez krému, ale obavy byly zbytečné. Jelikož je potažený bílou čokoládou a ještě navrch marcipánem (já namíchala fialkovou barvičku) tak je nakonec akorát slaďoučký. Jediné mínus je to, že je to dost drahá záležitost - zvláště pokud nemáte doma jen tak oříškový likér a musíte ho zakoupit kvůli osmi lžícím. Ten mimojiné nebyl, pro mne, lehké najít. Zbytek využijete na zmrzlinové poháry či jen tak po večerech jako mlsku. Navíc jsou drahé oříšky, mandle a tak trochu třinový "hnědý" přírodní cukr, který jsem do toho nakoupila. Takže doporučuji!!! Ta práce za to stojí a hlavně to opravdu ocení každý!!!
Ještě takový detajl....těch porcí z toho uděláte opravdu více, jelikož i malý kousek je dostačující. Výsledek očekávejte těžké těsto v podobě bábovky. Ale jako vonííííí (ty pomeranče uděljí hodně).
Chtěla jem ho také zkusit,ale když jsem si spočítala,že jen za suroviny dám min. 500,-kč,tak mně přešla chuť.(....jdu dělat koláč)
Recept se nachází v č.9/04, str.31
Barbora
Šimůnková
Jedním slovem.. VYNIKAJÍCÍ

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč