Čokoládový mramorovaný dort

Čokoládový mramorovaný dort

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Více než hodinu 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7552 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 638 g
Tuky 457 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Působí zcela profesionálním dojmem, a to i díky mramorování, které se objeví, když do něj zakrojíte. Tenhle efekt zvládne i nadšený laik – ovšem hostům to nemusíte prozrazovat...

Suroviny

čokoláda na vaření 150 g
s vysokým obsahem kakaové hmoty (70%)
máslo 250 g
změklé
krupicový cukr 220 g
vejce 4 ks
velké
mouka pšeničná hladká 220 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mandle 100 g
mleté
kakao 3 PL
holadnského typu
mléko 1 PL
vanilkový cukr 1 bal
lze nahradit extraktem z vanilky
zakysaná smetana
k podávaní, lze vynechat
kandovaná citrusová kůra
Na čokoládový krém
smetana 140 ml
čokoláda 170 g
s vysokým obsahem kakové hmoty (70%)
1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Vymastěte formu: buď nerezovou o objemu 1,7 l, nebo nádobu z varného skla, na jejíž dno položte kolečko pečicího papíru o průměru cca 9 cm. (Můžete péct v běžné dortové formě, dezert ale nebude mít tak zajímavý tvar.)

2. Čokoládu nalámejte do ohnivzdorné misky, přidejte 20 g másla a misku dejte nad nádobu s mírně vroucí vodou, dokud se čokoláda nerozpustí (zvládne to ale i mikrovlnka, viz Tip Apetitu). Pak promíchejte dohladka.

3. Zbylé máslo, mouku, cukr, vejce, prášek do pečiva a 80 g mandlí dejte do jiné nádoby a dvě až tři minuty prošlehávejte, až je směs hladká a krémovitá. Dvě třetiny oddělte do jiné misky a přidejte k nim kakao a mléko. Do zbytku směsi vetřete zbylé mandle a vanilinový cukr nebo extrakt.

4. Do formy dejte nejprve trochu vanilkového těsta. Na něj nalijte lžíci kakaového těsta a pak – opět lžící – trochu rozpuštěné čokolády, ale tak, aby se nedostala až ke stěnám nádoby. Dál střídavě vrstvěte; jednotlivé sladké hmoty můžete lžící lehce roztírat, aby se barvy smísily. Nakonec uhlaďte povrch a směs dvakrát třikrát projeďte křížem krážem špejlí nebo koncem lžičky – tím vytvoříte mramorování. Pracujte ale lehkou rukou, abyste těsta nepromísili až příliš.

5. Pečte asi hodinu a půl až hodinu a čtyřicet minut, dokud dort trochu nevyběhne a není na dotyk pevný. Nechte ho vychladnout ve formě, pak nožem opatrně objeďte okraje a vyklopte jej na plochý talíř.

6. Na čokoládovou polevu zahřejte smetanu v kastrůlku, až se po okrajích začnou objevovat bublinky. Vsypte nalámanou čokoládu a stáhněte z ohně. S citem promíchejte, vlijte do misky a nechte stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte ji vychladnout; občas promíchejte.

7. Vychladlou polevou přelijte dort a rozetřete ji – nejlépe to jde obrácenou lžící nebo plochým nožem. Ještě dezert ozdobte proužky kandované citrusové kůry a pak ho uchovejte v chladu. Servírujte tenké plátky (je velmi vydatný), případně ozdobené kopečkem zakysané smetany – její svěžest krásně vyrovná sytou chuť čokolády, másla a oříšků.

Tip Apetitu:
Klasicky se čokoláda rozpouští rozlámaná na kousky v nádobě, kterou postavíte či zavěsíte nad hrnec s horkou, ale nikoli vařící vodou. Rozpouštění je ale snadná práce i pro mikrovlnku: nalámané kousky vložte do příslušné suché misky. Základní rovnice zní: 100 g čokolády x 2 minuty při středním výkonu = rozpuštěno. Misku nechte ještě chvíli stát, aby mikrovlny mohly dokonat své dílo a směs byla hladká.

Tip Apetitu:
Pro správný tvar: mísa z varného skla, vyrábí Simax, k dostání v síti domácích potřeb. K mání v několika velikostech, ta o objemu 1 litr stojí 70 Kč (na dort pak bude stačit poloviční dávka těsta).

Komentáře

Anonym

Ňam ňam ňam ňáááááááááááááááám!

Anonym

Je to samá čokoláda, až to dobrý není!

Anonym

Máš pravdu, fúúúúúúúúúúj čokoláda, kdo vynašel něco hnusnějšího na zeměkouli? .-)))

Anonym

Někam se mi vloudila chybička. Dort vůbec nevykynul, je připosraženej a děěěěěěěěsně sladkej. Faktem je, že manžel miluje přeslazený věci a konzistenci neřeší, takže u něj má úspěch. :)

Anonym

Nevím, ale v receptu se o kynutí nic nepíše. Já jsem ho pekla, už ani nevim kdy, asi na moje narozeniny. dala jsem ho do klasické dortové formy a i tak měl veliký úspěch, je pravda, že je sladký, ale dala jsem k tomu kopeček zakysané smetany a čerstvé jahody a bylo to moooc dobrý. Jsem čokoholik, takže mi množství čokolády jen vyhovovalo.:)

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit