Čokoládový dort s kokosem

Čokoládový dort s kokosem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu Snadné 10-12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11848 kcal
Bílkoviny 195 g
Cukr 1209 g
Tuky 660 g
Vláknina 154 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hříšný čokoládovo-kokosový sen, který se vám nemusí jen zdát. Můžete si ho rovnou úpéct!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 280 g
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
jedlá soda 0.75 ČL
sůl 0.75 ČL
máslo 170 g
změklé + na vymazání
kakao 110 g
třtinový cukr 300 g
krupicový cukr 300 g
káva 375 ml
silná, vlažná
podmáslí 375 ml
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 2 ČL
Na náplň
mléko 440 ml
plnotučné
kokosové mléko 440 ml
mléko 250 ml
kozí nebo kravské
krupicový cukr 160 g
vanilkový lusk 0.5 ks
zlatý sirup 2 PL
máslo 2 PL
studené, nasekané
vanilkový extrakt 0.5 ČL
sůl špetka
rum 2 ČL
Malibu nebo tmavý
pekanové ořechy 1.25 hrnek
nebo vlašské, na hrubo
kokos 100 g
strouhaný, opražený
Na polevu
smetana ke šlehání 250 ml
tmavá čokoláda 225 g
nasekaná
kukuřičný sirup 2 PL
nebo zlatý
kokos
opražený strouhaný

1Předehřejte troubu na 160 ºC. Vymažte 2 dortové formy o průměru 23 cm a vyložte je papírem na pečení. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.

2Rozpusťte máslo v kastrůlku, smíchejte ho s kakaem a za stálého míchání zahřívejte 1 minutu. Sejměte z ohně, přidejte třtinový a krupicový cukr a šlehejte do rozpuštění. Přimíchejte kávu, podmáslí, vejce a vanilku a prošlehejte dohladka. Přisypte suché přísady z misky a vymíchejte na hladké těsto.

3Rozdělte do připravených forem a pečte 40–45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě na mřížce 20 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout, nejméně 1 hodinu.

4Na náplň smíchejte v kastrůlku plnotučné, kokosové a kozí mléko, zahřejte ho těsně pod bod varu a vypněte. Ihned poté zahřívejte v jiném kastrůlku na silném plameni cukr se 60 ml vody 8–10 minut bez míchání, až vznikne tmavě zlatý karamel. Pomalu a opatrně vmíchejte horké mléko a pokračujte v míchání, až bude směs hladká. Přidejte vanilkovou dřeň a sirup. Přiveďte k varu, ztlumte a za občasného míchání svařte na polovinu; trvá to asi 55 minut.

5Sejměte z ohně a zašlehejte do směsi máslo, vanilkový extrakt, sůl a rum. Pak přidejte ořechy a kokos. Nechte vychladnout při pokojové teplotě, občas zamíchejte. Oba korpusy vodorovně prořízněte napůl. První plát položte na pracovní plochu a potřete třetinou náplně. Na to položte další plát a postup dvakrát zopakujte. Přiklopte posledním plátem.

6Na polevu zahřejte smetanu těsně pod bod varu. Čokoládu dejte do ohnivzdorné mísy, zalijte horkou smetanou, přidejte sirup a nechte 30 sekund stát. Jemně promíchejte dohladka a nechte 10 minut chladnout při pokojové teplotě. Rozetřete polevu po povrchu dortu, přičemž přebytky nechte ozdobně skapávat přes okraj. Dort nechte před krájením při pokojové teplotě odpočinout alespoň 30 minut (až 4 hodiny) a při podávání ho posypte kokosem a ořechy a doplňte kopečkem šlehačky.

VYPLATÍ SE VĚDĚT

Čokoládový dort s kokosem je v Americe velmi populární a říká se mu German chocolate cake. Kupodivu však nepochází z Německa. V roce 1852 pan Sam German pro Americkou pekařskou společnost vynalezl čokoládu na vaření a na jeho počest dostala jeho jméno. V roce 1957 pak byl recept na dort s použitím zmíněné čokolády poprvé uveřejněn v oblastních texaských novinách a okamžitě se proslavil a rozšířil.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Karolína Mainerová

Zdravím, :)
mám otázku, mám jednu formu o průměru 26 cm, myslíte když použiju stejný počet ingredienci a udelam korpus jen jeden, budu ho moci rozříznout na tři části? :)
Děkuji,
Karolína

Jana Kopřivová

Dobrý den Kájo, doporučujeme postupovat přesně podle receptu, jinak u složitějšího dortu nezaručíme dobrý výsledek.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit