Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co je massaman kari? Ochutnejte nejlepší jídlo na světě. Zvládnete ho doma, nepálí a je plné chutí

Kari massaman s chlebovníkem podle Sofie Smith
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Není to obyčejné thajské kari, je to massaman kari. Pokrm, který patří mezi nejchutnější jídla světa a jeho historie je stejně bohatá jako jeho chuť. Odkud pochází, jaké suroviny obsahuje a jak si ho připravit v pohodlí domova?

Možná není nejznámějším druhem kari, ale rozhodně patří mezi ty nejchutnější. Příkladem budiž i fakt, že ho CNN Travel v roce 2021 opět zařadila na první místo mezi padesát nejlepších jídel z celého světa. Jak uvádí TAT Newsroom, poprvé se massaman kari dostalo na tento žebříček už v roce 2011.

  • Massaman kari se však od svých thajských „sourozenců“ poněkud odlišuje. Je totiž jemnější a mnohem méně ostré než zelené nebo červené kari, takže si na něm pochutnají i děti nebo ti, kteří příliš neholdují pálivým jídlům.
  • Na charakteristické chuti tohoto pomalu dušeného pokrmu se podílejí suroviny jako například muškátový oříšek, hřebíček, bobkový list nebo ořechy, které jsou typické spíše pro indickou než thajskou kuchyni, píše National Geographic. Jeho chuť vám tedy může trochu připomínat kari indické.

Thajská specialita s malajskými kořeny

Jako u mnoha jiných národních klasik ani původ massaman kari není čistě thajský. Předpokládá se, že massaman kari dostalo do Thajska v 17. století od malajských kuchařů. Vztah mezi Thajskem a muslimskou Malajsií byl v minulosti velmi silný a obě země se vzájemně kulturně ovlivňovaly.

Podle jiných teorií přinesli do Thajska massaman kari migranti z Persie, kteří se usadili v nížinách na sever od dnešního Bangkoku. Jde tak spíše o bangkocký než muslimský pokrm.

National Geographic zase tvrdí, že „massaman“ je nejspíše zkomoleninou archaického slova „mosulman“, které znamená „muslim“. Muslimskému původu tohoto kari nahrává i fakt, že se podle autorky Hot Thai Kitchen v Thajsku připravuje z kuřecího, hovězího nebo dokonce kozího masa. Nikdy ne z vepřového – které je pro muslimy zapovězeno – ačkoli zrovna v Thajském království je právě vepřové vůbec nejoblíbenější.

Klíčová surovina: Massaman kari pasta

I když massaman kari pastu dnes seženete na specializovaných e-shopech i v kamenných prodejnách, té čerstvé, podomácku připravené se nic nevyrovná. Jde o směs indických a thajských surovin, které vytvářejí aromatickou, příjemně sladkou a tak akorát pikantní chuť – také díky citronové trávě a galangalu.

  • Návod na přípravu této massaman kari pasty je součástí našeho bezmasého massaman kari s chlebovníkem.
  • Vyzkoušejte ji a pokud vám zbyde, můžete ji uložit do lednice, kde vydrží až 2 týdny. Pokud chcete, aby vám zůstala ještě déle, zamrazte ji ve formičce na led.

Jednoduchý recept na kuřecí massaman kari podle thajské kuchařky

Pod přezdívkou Hot Thai Kitchen se ukrývá Pailin Chongchitnant, kuchařka s thajskými kořeny žijící v Kanadě, která na svém blogu a sociálních sítích sdílí recepty, tipy a praktické triky pro přípravu thajských jídel. Jedním z nich je právě návod na přípravu jejího nejoblíbenějšího massaman kari, které stojí za vyzkoušení.

Suroviny:

500 ml kokosového mléka, 5 až 6 PL kari pasty massaman, 3 PL palmového nebo třtinového cukru, 2 až 3 PL tamarindové pasty, 2 až 3 PL rybí omáčky, 1 kg kuřecích horních a/nebo spodních stehen nebo tzv. paliček (včetně kostí a kůže), 300 g na kostky nakrájených nových brambor, ½ velké cibule nakrájené na proužky , ¼ šálku (35 g) nesolených pražených arašídů, jasmínová rýže k podávání 

Postup:

  1. V hrnci se silným dnem zredukujte 125 ml kokosového mléka, dokud se nezačne kokosový olej se oddělovat od zbytku tekutiny. (Pokud se to neděje, nevadí – některá kokosová mléka jsou zpracována tak, že se z nich tuk ani při zahřátí neodděluje.)
  2. Do zredukovaného kokosového mléka přidejte kari pastu a na středním plameni ji několik minut restujte, aby se rozvoněla.
  3. Přidejte zbývající kokosové mléko, palmový cukr, 2 lžíce rybí omáčky a 2 lžíce tamarindové pasty. Přidejte kuřecí stehna a/nebo paličky a vařte na středním plameni cca 35 minut.
  4. Přidejte brambory, cibuli a arašídy a v případě potřeby ještě vodu, aby byly suroviny sotva ponořené. Nechte mírně vařit dalších 10 až 15 minut a zkontrolujte, jestli jsou brambory uvařené.
  5. Po dokončení omáčku ochutnejte a podle potřeby dochuťte rybí omáčkou (ta pokrm „dosolí“), tamarindovou pastou (dodá kyselost) nebo cukrem. Podávejte s jasmínovou rýží.

A na závěr připojujeme užitečný tip Pailin, která doporučuje massaman kari připravit den předem, protože odleželé chutná ještě lépe.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...