Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kari massaman s chlebovníkem podle Sofie Smith
Kari massaman s chlebovníkem podle Sofie Smith
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kari massaman s chlebovníkem podle Sofie Smith

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1478159 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 384719 g
Tuky 320 g
Vláknina 205 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obvykle se kari massaman připravuje z hovězího masa. Šéfkuchařka Sofie Smith však červené maso už delší dobu nejí, a tak vymyslela verzi s chlebovníkem, více známým pod názvem jackfruit. Klíčem k tomu, aby kari chutnalo plně, je dodat extra porci umami tak, že chlebovník předem opečete a také použijete pořádný vývar. Pasta massaman se dá koupit i hotová, ale čerstvé se nic nevyrovná.

Související recepty

Suroviny

Na massaman pastu (250 ml pasty)
koriandrová semínka 2 ČL
badyán 3 hvězdičky
pepř celý 1 ČL
dlouhé červené papričky zbavené stopky a semen
oloupaná a nakrájená nahrubo
česnek 6 stroužků
oloupaných
citronová tráva 2 ks
pouze spodní silnější část, nakrájená najemno
listy kafirové limety 4 listy
galangal 1 cm
na kolečka
skořice ¼ ČL
mletá
chilli sušené 1 ČL
mleté
nesolené
rostlinný olej 6 PL
+ na zalití
Na kari
jackfruit 2 konzervy
jackfruit ve slaném nálevu (ne sladký kompot)
rostlinný olej 4 PL
připravená massaman pasta
kardamom 2 tobolky
listy kafirové limety 3 listy
badyán 1 hvězdička
skořice 1 svitek
šiitake 4 ks
sušené (není nutné)
vývar zeleninový 250 ml
asijský (viz Něco navíc)
oloupané
sůl
sójová omáčka 2 PL
+ na dochucení (případně rybí omáčka, pokud netrváte na vegan verzi)
palmový cukr 2 ČL
nebo hnědý cukr + na dochucení
tamarindová pasta 2 PL
+ případně na dochucení
K podávání
koriandr čerstvý
drcené
červená
rýže jasmínová
nebo placky roti

Postup

1

Začněte pastou. Na pánvi na sucho opražte koriandr, hřebíček, badyán a pepř. Nechte zchladnout, pak utlučte v hmoždíři nebo umelte v mlýnku na koření na prášek. Čerstvé chilli papričky nakrájejte nahrubo a vložte do sekáčku spolu s šalotkou, česnekem, citronovou trávou, listy kafírové limety a galangalem. Přidejte utlučené koření, mletou skořici, mleté chilli a arašídy. Rozmixujte, v případě potřeby přidejte trochu vody. 

2

V pánvi rozehřejte olej, přidejte umixovanou pastu, opékejte a míchejte, dokud pasta neztratí ,syrové‘ aroma česneku, šalotek a chilli a neztmavne, trvá to asi 10 minut. Oddělte 6 lžic, zbytek upěchujte do skleničky, zalijte olejem a uložte do lednice, kde vydrží 2 týdny. Pastu můžete také zamrazit.

3

Kousky jakcfruitu z plechovky slijte, propláchněte ve vodě, několikrát vodu vyměňte a pak kousky osušte.

4

V pánvi nebo woku rozpalte trošku oleje a jackfruit zprudka opečte dohněda. Vyjměte a uchovejte stranou.

5

Přilijte do pánve další olej, přidejte připravenou kari pastu, kardamom, listy kafírové limety a svitek skořice. Společně opékejte a míchejte 2–3 minuty, až pasta začne vonět. Vraťte do pánve opečený jackfruit, přidejte šiitake (pokud používáte) a zalijte vývarem. Přiveďte k jemnému varu. Přiklopte pokličkou a vařte 20 minut.

6

Mezitím nakrájejte brambory na kostky a uvařte v dalším hrnci v osolené vodě doměkka. Slijte a dejte stranou.

7

Vlijte do pánve kokosové mléko a sójovou omáčku. Přidejte cukr a tamarindovou pastu a zamíchejte. Vařte na pomalém ohni 10 minut, pak přidejte vařené brambory a nechte 5 minut prohřát. Podle potřeby dochuťte, posypte lístky koriandru, sekanými arašídy a chilli. Jez- te s jasmínovou rýží nebo plackami roti.

NĚCO NAVÍC

  • Konzervy jackfruitu ve slaném nálevu jsou k dostání např. v drogerii dm nebo v prodejnách asijských potravin, stejně jako galangal, listy kafírové limety, citronová tráva, tamarind, šiitake a palmový cukr.
  • Vývar je ideální silný zeleninový, s asijskými ingrediencemi. V Sofiině verzi nikdy nechybí na řezu nasucho opečená cibule, zázvor a celer. Přidává také sušené houby šiitake, zbytky horních stvolů z citronové trávy a listy kafírové limety. Vývar dochucuje trochou sójové omáčky a lžící ústřicové omáčky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...