Obvykle se kari massaman připravuje z hovězího masa. Šéfkuchařka Sofie Smith však červené maso už delší dobu nejí, a tak vymyslela verzi s chlebovníkem, více známým pod názvem jackfruit. Klíčem k tomu, aby kari chutnalo plně, je dodat extra porci umami tak, že chlebovník předem opečete a také použijete pořádný vývar. Pasta massaman se dá koupit i hotová, ale čerstvé se nic nevyrovná.
Suroviny
Postup
Začněte pastou. Na pánvi na sucho opražte koriandr, hřebíček, badyán a pepř. Nechte zchladnout, pak utlučte v hmoždíři nebo umelte v mlýnku na koření na prášek. Čerstvé chilli papričky nakrájejte nahrubo a vložte do sekáčku spolu s šalotkou, česnekem, citronovou trávou, listy kafírové limety a galangalem. Přidejte utlučené koření, mletou skořici, mleté chilli a arašídy. Rozmixujte, v případě potřeby přidejte trochu vody.
V pánvi rozehřejte olej, přidejte umixovanou pastu, opékejte a míchejte, dokud pasta neztratí ,syrové‘ aroma česneku, šalotek a chilli a neztmavne, trvá to asi 10 minut. Oddělte 6 lžic, zbytek upěchujte do skleničky, zalijte olejem a uložte do lednice, kde vydrží 2 týdny. Pastu můžete také zamrazit.
Kousky jakcfruitu z plechovky slijte, propláchněte ve vodě, několikrát vodu vyměňte a pak kousky osušte.
V pánvi nebo woku rozpalte trošku oleje a jackfruit zprudka opečte dohněda. Vyjměte a uchovejte stranou.
Přilijte do pánve další olej, přidejte připravenou kari pastu, kardamom, listy kafírové limety a svitek skořice. Společně opékejte a míchejte 2–3 minuty, až pasta začne vonět. Vraťte do pánve opečený jackfruit, přidejte šiitake (pokud používáte) a zalijte vývarem. Přiveďte k jemnému varu. Přiklopte pokličkou a vařte 20 minut.
Mezitím nakrájejte brambory na kostky a uvařte v dalším hrnci v osolené vodě doměkka. Slijte a dejte stranou.
Vlijte do pánve kokosové mléko a sójovou omáčku. Přidejte cukr a tamarindovou pastu a zamíchejte. Vařte na pomalém ohni 10 minut, pak přidejte vařené brambory a nechte 5 minut prohřát. Podle potřeby dochuťte, posypte lístky koriandru, sekanými arašídy a chilli. Jez- te s jasmínovou rýží nebo plackami roti.
NĚCO NAVÍC
- Konzervy jackfruitu ve slaném nálevu jsou k dostání např. v drogerii dm nebo v prodejnách asijských potravin, stejně jako galangal, listy kafírové limety, citronová tráva, tamarind, šiitake a palmový cukr.
- Vývar je ideální silný zeleninový, s asijskými ingrediencemi. V Sofiině verzi nikdy nechybí na řezu nasucho opečená cibule, zázvor a celer. Přidává také sušené houby šiitake, zbytky horních stvolů z citronové trávy a listy kafírové limety. Vývar dochucuje trochou sójové omáčky a lžící ústřicové omáčky.