0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kari massaman s chlebovníkem podle Sofie Smith

Kari massaman s chlebovníkem podle Sofie Smith
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kari massaman s chlebovníkem podle Sofie Smith

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1478159 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 384719 g
Tuky 320 g
Vláknina 205 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obvykle se kari massaman připravuje z hovězího masa. Šéfkuchařka Sofie Smith však červené maso už delší dobu nejí, a tak vymyslela verzi s chlebovníkem, více známým pod názvem jackfruit. Klíčem k tomu, aby kari chutnalo plně, je dodat extra porci umami tak, že chlebovník předem opečete a také použijete pořádný vývar. Pasta massaman se dá koupit i hotová, ale čerstvé se nic nevyrovná.

Suroviny

Na massaman pastu (250 ml pasty)
koriandrová semínka 2 ČL
hřebíček 6 ks
badyán 3 hvězdičky
pepř celý 1 ČL
chilli paprička 6 ks
dlouhé červené papričky zbavené stopky a semen
šalotka 150 g
oloupaná a nakrájená nahrubo
česnek 6 stroužků
oloupaných
citronová tráva 2 ks
pouze spodní silnější část, nakrájená najemno
listy kafirové limety 4 listy
galangal 1 cm
na kolečka
skořice ¼ ČL
mletá
chilli sušené 1 ČL
mleté
nesolené
rostlinný olej 6 PL
+ na zalití
Na kari
jackfruit 2 konzervy
jackfruit ve slaném nálevu (ne sladký kompot)
rostlinný olej 4 PL
kari pasta 6 PL
připravená massaman pasta
kardamom 2 tobolky
listy kafirové limety 3 listy
badyán 1 hvězdička
skořice 1 svitek
šiitake 4 ks
sušené (není nutné)
vývar zeleninový 250 ml
asijský (viz Něco navíc)
brambory 300 g
oloupané
sůl
sójová omáčka 2 PL
+ na dochucení (případně rybí omáčka, pokud netrváte na vegan verzi)
palmový cukr 2 ČL
nebo hnědý cukr + na dochucení
tamarindová pasta 2 PL
+ případně na dochucení
K podávání
koriandr čerstvý
drcené
chilli paprička 1 ks
červená
rýže jasmínová
nebo placky roti

Postup

1

Začněte pastou. Na pánvi na sucho opražte koriandr, hřebíček, badyán a pepř. Nechte zchladnout, pak utlučte v hmoždíři nebo umelte v mlýnku na koření na prášek. Čerstvé chilli papričky nakrájejte nahrubo a vložte do sekáčku spolu s šalotkou, česnekem, citronovou trávou, listy kafírové limety a galangalem. Přidejte utlučené koření, mletou skořici, mleté chilli a arašídy. Rozmixujte, v případě potřeby přidejte trochu vody. 

2

V pánvi rozehřejte olej, přidejte umixovanou pastu, opékejte a míchejte, dokud pasta neztratí ,syrové‘ aroma česneku, šalotek a chilli a neztmavne, trvá to asi 10 minut. Oddělte 6 lžic, zbytek upěchujte do skleničky, zalijte olejem a uložte do lednice, kde vydrží 2 týdny. Pastu můžete také zamrazit.

3

Kousky jakcfruitu z plechovky slijte, propláchněte ve vodě, několikrát vodu vyměňte a pak kousky osušte.

4

V pánvi nebo woku rozpalte trošku oleje a jackfruit zprudka opečte dohněda. Vyjměte a uchovejte stranou.

5

Přilijte do pánve další olej, přidejte připravenou kari pastu, kardamom, listy kafírové limety a svitek skořice. Společně opékejte a míchejte 2–3 minuty, až pasta začne vonět. Vraťte do pánve opečený jackfruit, přidejte šiitake (pokud používáte) a zalijte vývarem. Přiveďte k jemnému varu. Přiklopte pokličkou a vařte 20 minut.

6

Mezitím nakrájejte brambory na kostky a uvařte v dalším hrnci v osolené vodě doměkka. Slijte a dejte stranou.

7

Vlijte do pánve kokosové mléko a sójovou omáčku. Přidejte cukr a tamarindovou pastu a zamíchejte. Vařte na pomalém ohni 10 minut, pak přidejte vařené brambory a nechte 5 minut prohřát. Podle potřeby dochuťte, posypte lístky koriandru, sekanými arašídy a chilli. Jez- te s jasmínovou rýží nebo plackami roti.

NĚCO NAVÍC

  • Konzervy jackfruitu ve slaném nálevu jsou k dostání např. v drogerii dm nebo v prodejnách asijských potravin, stejně jako galangal, listy kafírové limety, citronová tráva, tamarind, šiitake a palmový cukr.
  • Vývar je ideální silný zeleninový, s asijskými ingrediencemi. V Sofiině verzi nikdy nechybí na řezu nasucho opečená cibule, zázvor a celer. Přidává také sušené houby šiitake, zbytky horních stvolů z citronové trávy a listy kafírové limety. Vývar dochucuje trochou sójové omáčky a lžící ústřicové omáčky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč