Lahodné a vláčné muffiny s dokonale vyšlehanou čepicí a efektním barevným zdobením potěší koledníky i rodinu a přátele během velikonočního setkání. Jak na nejlepší velikonoční dezert vám prozradíme v našem videu a článku níže.
A pokud nechcete stále zastavovat video v procesu přípravy, pak pro vás máme podrobný popis v našem článku. Ať je pro vás velikonoční pečení radostí a potěšením.
Základ cupcakes s vůní vanilky
Základem dokonalých cupcaků je vždy krásně nadýchaný nadýchaný muffin. Recept na těsto by vám měl vystačit tak akorát na 12 kusů budoucích cupcaků. Základ můžete připravit v čokoládové, ovocné nebo mrkvové variantě.
Na vanilkové muffiny budete potřebovat:
- 140 g hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku jedlé sody
- špetku soli
- 1 vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 100 g krupicového cukru
- 60 g změklého másla
Postup přípravy:
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Do jiné mísy dejte vejce, vanilkový extrakt, krupicový cukr, změklé máslo a vše důkladně prošlehejte. Za stálého šlehání střídavě přidávejte moučnou směs a 150 ml podmáslí. Vše ještě pár vteřin důkladně prošlehejte. Formu na 12 muffinů vyložte košíčky, které plňte do ¾. Pečte při 180°C asi 12 –14 minut dozlatova. Nechte zcela vychladnout.
Dokonale nadýchaná čokoládová čepice
Bez krémové čepice by to nebyl správný cupcake. Aby se v máslovém krému netvořily hrudky, potřebuje mít pokojovou teplotu. Máslo proto vždy vyndejte alespoň 2 hodiny před přípravou z lednice. Stejně jako muffiny, tak i krém můžete připravit v jiných variantách dle vlastní chuti. Inspiraci na různé druhy krémů jsme pro vás připravili v článku 5 lahodných krémů do dortů a dezertů.
Co budete na přípravu krému potřebovat?
- 125 g změklého másla
- 75 g moučkového cukru
- 125 g krémového sýra
- 75 g rozpuštěné a zchladlé hořké čokolády
Postup přípravy krému:
Nejprve vyšlehejte máslo s cukrem. Ke směsi následně po lžičkách přidávejte střídavě krémový sýr a čokoládu. Každou lžičku vždy zašlehejte. Připraveným krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou.
Jak ozdobit cupcaky
Nyní začíná ta pravá zábava. Popusťte uzdu fantazii, kreativitě a hravosti a užijte si zdobení dle svého gusta.
- Muffiny ještě z vrchu naplňte malinovým džemem. Malým kruhovým vykrajovátkem vykrojte cca 0,5 cm vrchní části muffinu a lžičkou naplňte malinovým džemem.
- Muffiny ozdobte připraveným krémem.
- Část připravených cupcaků ozdobte lyofilizovaným ovocem a karamelovými křupinkami, další část čokoládovými vajíčky a poslední část čerstvým ovocem (malinami, jahodami, borůvkami nebo jiným druhem ovoce).
Zdroj informací: časopis Apetit