Hodnocení receptu
Průměr: 2 (1)
Do 20 minut Snadné Na 12 kousků + dávka krému je vždy na 12 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6112 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 601 g
Tuky 377 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte tyhle malé dortíky a podávejte je po svátečním obědě jako dezert. Lenka Hnidáková neboli Lelí prozradí, z čeho udělat zajíčky a kačenky a jak vytvořit efekt zelené trávy. Při zdobení se fantazii meze nekladou!

Suroviny

krupicový cukr 1 hrnek
podmáslí 1 hrnek
slunečnicový olej 1 hrnek
mouka pšeničná polohrubá 2 hrnek
vejce 1 ks
velké nebo 2 menší
6 g
zelený čaj matcha tea
agávový sirup 2 PL
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
Na světlý krém
smetana 125 ml
ke šlehání (33%)
mascarpone 250 g
máslo 20 g
změklé, nemusí být
Na čokoládový krém
1
světlý krém
kakao 3 PL
holandského typu
moučkový cukr 1 PL
Na zelený krém
1
krém světlý
moučkový cukr 1 PL
čaj špetka
zelený, matcha tea
gelová barva zelená

1 Všechny suroviny na těsto promíchejte v míse či robotu. Rozdělte do košíčků na cupcaky tak, aby bylo těsto zhruba 1cm pod okrajem. Vložte do trouby vyhřáté na 175°C a pečte 20–25min. (dle velikosti cupcaků).

2 Všechny suroviny na krém by měly mít pokojovou teplotu. Vyšlehejte smetanu dotuha, přidejte mascarpone a znovu prošlehejte. Pokud krém není dostatečně tuhý, zašlehejte máslo. V tuhle chvíli můžete krém obarvit kakaem či práškem matcha a barvou nebo ho nechte světlý.

3 Krém přendejte do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou (viz text vpravo) a naneste na cupcaky.

4 Drobné ozdoby vyrobte z potahovací a modelovací hmoty, nechte 2 hodiny zaschnout a dozdobte podle vlastní fantazie.

Budete potřebovat:

  • KOŠÍČKY NA CUPCAKY Základní košíčky koupíte běžně v supermarketech, v domácích potřebách nebo např. v Ikea. Pokud toužíte po nějakých speciálních, třeba s velikonočním motivem nebo s určitým vzorem, hledejte na stránkách: dortisimo.cz, cukrarske-pomucky.cz, kitchenetteshop.cz, PartyDay.cz...
  • ZDOBICÍ CUKRÁŘSKÉ ŠPIČKY Koupíte v prodejnách s domácími či cukrářskými potřebami nebo na internetu. Na zelený krém, kterým vytvoříte efekt trávy či osení, hledejte špičku ‚na trávu a vlásky‘.
  • GELOVÉ BARVY Dobře se s nimi pracuje a na obarvení i pořádného kusu hmoty stačí jen malá kapka.
  • MODELOVACÍ HMOTU Lelí použila hmotu Smartflex velvet, kterou obarvila gelovými barvami. Použít můžete samozřejmě i marcipán, nechte ho ale hodně zaschnout.
  • VYKRAJOVÁTKA Vhodná jsou malá vykrajovátka na linecké nebo perníky či na ozdoby z marcipánu anebo potahovací hmoty. 
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit