Upečte tyhle malé dortíky a podávejte je po svátečním obědě jako dezert. Lenka Hnidáková neboli Lelí prozradí, z čeho udělat zajíčky a kačenky a jak vytvořit efekt zelené trávy. Při zdobení se fantazii meze nekladou!
Suroviny
Postup
Všechny suroviny na těsto promíchejte v míse či robotu. Rozdělte do košíčků na cupcaky tak, aby bylo těsto zhruba 1cm pod okrajem. Vložte do trouby vyhřáté na 175°C a pečte 20–25min. (dle velikosti cupcaků).
Všechny suroviny na krém by měly mít pokojovou teplotu. Vyšlehejte smetanu dotuha, přidejte mascarpone a znovu prošlehejte. Pokud krém není dostatečně tuhý, zašlehejte máslo. V tuhle chvíli můžete krém obarvit kakaem či práškem matcha a barvou nebo ho nechte světlý.
Krém přendejte do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou (viz text vpravo) a naneste na cupcaky.
Drobné ozdoby vyrobte z potahovací a modelovací hmoty, nechte 2 hodiny zaschnout a dozdobte podle vlastní fantazie.
Budete potřebovat:
- KOŠÍČKY NA CUPCAKY Základní košíčky koupíte běžně v supermarketech, v domácích potřebách nebo např. v Ikea. Pokud toužíte po nějakých speciálních, třeba s velikonočním motivem nebo s určitým vzorem, hledejte na stránkách: dortisimo.cz, cukrarske-pomucky.cz, kitchenetteshop.cz, PartyDay.cz...
- ZDOBICÍ CUKRÁŘSKÉ ŠPIČKY Koupíte v prodejnách s domácími či cukrářskými potřebami nebo na internetu. Na zelený krém, kterým vytvoříte efekt trávy či osení, hledejte špičku ‚na trávu a vlásky‘.
- GELOVÉ BARVY Dobře se s nimi pracuje a na obarvení i pořádného kusu hmoty stačí jen malá kapka.
- MODELOVACÍ HMOTU Lelí použila hmotu Smartflex velvet, kterou obarvila gelovými barvami. Použít můžete samozřejmě i marcipán, nechte ho ale hodně zaschnout.
- VYKRAJOVÁTKA Vhodná jsou malá vykrajovátka na linecké nebo perníky či na ozdoby z marcipánu anebo potahovací hmoty.