Bowlí plnou ovoce uctíte přátele na zahradní party, oživíte rodinnou oslavu, zpříjemníte večer ve dvou nebo jí v lihuprosté verzi uděláte radost dětem. Základní receptura pro výrobu bowle musí vždy obsahovat víno, cukr, ovoce a sodovou vodu. Pokud má mít ovocná bowle větší říz, přidejte do ní likér či destilát.
Proč zrovna název bowle? Jak má vypadat, chutnat a co do ní patří? Jak s ní naložit? To všechno se dozvíte v následujícím textu.
- Pojmenování bowle vychází z anglického označení pro velkou buclatou nádobu "bowl", ve které se nejčastěji podává.
- Pokud terinu (jak se v češtině velká mísa někdy nazývá) nevlastníte, nahradí ji stejně dobře velký skleněný džbán. Důležité je, aby nádoba byla průhledná. Ovocná bowle má totiž přitáhnout na první pohled svou pestrobarevností.
- Nápoj se servíruje naběračkou do sklenic. Kusy ovoce se napichují na vidličku nebo loví lžičkou. Aby byla bowle patřičně osvěžující, podává se vychlazená ideálně na 10 °C.
Pestrobarevnost bowli sluší
Hlavním poznávacím znamením správné bowle jsou kusy čerstvého nebo kompotovaného ovoce.
- Použít lze jakékoliv čerstvé ovoce, které je v našich zeměpisných podmínkách dostupné. Natrhejte si sezónní ovoce z vlastní zahrádky, použijte lesní plody.
- Ovoce krájejte na kousky, které půjdou dobře napichovat vidličkou či nabírat lžičkou a vejdou se do pusy.
- Experimentovat můžete i s exotičtějšími druhy ovoce.
- Použít můžete i zavařené ovoce, dbejte však na to, abyste se vyhnuli měkkým či rozvařeným kouskům, které by mohly nápoj zakalit.
Nejlepší ovoce do bowle:
- pomeranč, mandarinka, kumquat, grapefruit
- všechny druhy melounů
- ananas
- granátové jablko
- kiwi
- broskve
- jahody, maliny, borůvky
- meruňky, švestky, višně
Vinný základ pro bowli
Základní alkoholovou složkou bowle je víno. Vhodné je vybírat vína mladá a svěží s kyselinkou, nejčastěji bílá či růžová.
Těžká vína nejsou příliš vhodná, jelikož celkový dojem z nápoje má být lehkost a osvěžení. Výjimkou ovšem není ani bowle z vína červeného.
K vínu můžete přidat šumivé víno, nebo je použít čistě jen pro základ. Přípravu alkoholové bowle můžete přiostřit destilátem.
Nejvíc se do bowle hodí vodka nebo bílý rum, které chuť nápoje nezmění, případně ovocný likér či pálenka, které podtrhnou chuť ovoce.
9 tipů pro zaručený úspěch
- Víno používejte mladé - bílé či růžové.
- Čerstvé i kompotované ovoce by nemělo být rozměklé.
- Bowli nepřeslazujte. Pokud přeci jen chcete bowli přisladit, volte krystalový nebo krupicový cukr, aby se nápoj nezakalil. Alternativou je ovocná kompotovaná šťáva či sirup. Nikdy nepoužívejte moučkový cukr.
- Dejte pozor na překyselení nápoje citronem či limetou. Bude pak potřeba doslazovat.
- Chuť bowle můžete vyladit přídavkem destilátu (rum, vodka).
- Nebojte se koření a bylinek. Bowli dodají nový rozměr. Použít můžete zázvor, anýz, mátu, tymián, rozmarýn, hřebíček či skořici.
- Dodržuje postup přípravy: Nakrájené ovoce zasypte cukrem a kořením, zalijte vínem a dejte na několik hodin vychladit.
- Tvrdý alkohol a bublinky (sodovku nebo šumivé víno) přilévejte až na závěr.
- Bowli podávejte vychlazenou na 10 °C
Varianta bowle bez alkoholu
Alkohol v tomto případě nahraďte ovocnou dření. Dřeň dodá nápoji svěžest a jiskru. Chuť bowle ozvláštněte kořením nebo trochou bylinek - mátou, šalvějí, levandulí, bazalkou. Nezapomeňte bowli dolít na závěr sodovkou nebo perlivou vodou.