0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poklad řecké kuchyně u vás doma: Jak na přípravu tradičního filo těsta

pláty filo těsta
ZDROJ: Meruyert/Pexels
sdílet:

Filo je tradiční řecké těsto, které se používá k přípravě mnoha slaných i sladkých jídel. Mezi nejznámější patří baklava, což je pečené filo těsto naplněné ořechy a slazené medem, a spanakopita neboli pečivo plněné špenátem, koprem a sýrem feta. Příprava filo těsta není nejjednodušší, ale díky našemu receptu se s ní se ctí poperete!

Filo těsto by mělo být tenké jako list papíru. Odtud pochází i jeho pojmenování. Slovo filo v překladu znamená list. Toto průsvitné těsto se v dnešní době vyrábí průmyslově, takže ho můžete sehnat už hotové ve specializovaných prodejnách, ale i v některých supermarketech.

  • V Řecku však stále existuje několik rodinných podniků, kde se tenoučké těsto vyrábí tradiční ruční metodou, která může zabrat až 4 hodiny.
  • Ke zpracování těsta se nejprve používá speciální válcový stroj, který těsto natáhne a zploští.
  • Následně se těsto vyválí do tenkého oválu, který se ručně přehazuje, což vypadá velmi poutavě.
  • Díky této efektní technice je těsto uprostřed tenčí než na okrajích.

Jak na domácí filo těsto krok za krokem?

Čerstvě vyrobené filo těsto chutná vždy lépe než to zmražené. A nemusíte být řecký pekařský mistr, abyste si mohli vytvořili vlastní filo těsto v domácích podmínkách. Stačí jen trpělivost, přesné dodržení jednotlivých kroků přípravy a „poklad“ řecké kuchyně je za několik desítek minut na světě!

Ingredience:

  • 4 šálky hladké mouky (plus trochu navíc pro zpracovávání těsta)
  • 5 čajových lžiček olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • ¾ šálku teplé vody (cca 43 °C)
  • ½ šálku kukuřičného škrobu

Postup:

  1. Dejte do mísy 2 šálky mouky a uprostřed udělejte důlek, do kterého nalijte olivový olej, bílý vinný ocet a teplou vodu. Směs pomocí prstů zpracujte v těsto, které se odlepí od stěn mísy. Zabere vám to 1 - 2 minuty. Těsto pak přeneste na pomoučněnou pracovní plochu.
  2. Na pracovní ploše těsto hněťte a když se začne lepit, lehce poprašte moukou. Pokračujte v hnětení cca 5 minut. Měli byste získat pružné a elastické těsto. To zabalte do folie a nechte 1 - 2 hodiny odpočívat v pokojové teplotě.
  3. Pomocí kuchyňské váhy těsto rozdělte na 20 dílů, přičemž 1 díl by měl mít cca 20 g. Z každého dílu vyválejte kuličku, kterou umístěte na talíř a přikryjte fólií, aby nevyschla, než ji začnete válet.
  4. V jiné míse smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi mouky. Touto směsí poprašte pracovní plochu a první kuličku těsta, kterou poté vyválejte válečkem do kruhového plátu o velikosti cca 15 cm.
  5. Jakmile máte vyváleno 5 takových plátů, každý lehce poprašte směsí škrobu a mouky, poskládejte je na sebe a společně je vyválejte. Ve chvíli, kdy průměr plátů zvětší svou velikost téměř dvojnásobně, pláty znovu rozdělte a každý znovu poprašte škrobem s moukou.
  6. Pláty opět naskládejte na sebe a finálně vyválejte tak, aby vám vznikly papírově tenké plátky těsta.
  7. Ty můžete rovnou použít k přípravě jakéhokoliv jídla nebo schovat na později, a to tak, že pláty položíte na pečící papír, jemně srolujete a obalíte plastovou folií. Takto vám v chladničce vydrží až 24 hodin.

A jaké pochoutky si z filo těsta můžete připravit? Inspirujte se následujícími recepty:

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč