Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poklad řecké kuchyně u vás doma: Jak na přípravu tradičního filo těsta

Nařasený filo dezert
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Filo je tradiční řecké těsto, které se používá k přípravě mnoha slaných i sladkých jídel. Mezi nejznámější patří baklava, což je pečené filo těsto naplněné ořechy a slazené medem, a spanakopita neboli pečivo plněné špenátem, koprem a sýrem feta. Příprava filo těsta není nejjednodušší, ale díky našemu receptu se s ní se ctí poperete!

Filo těsto by mělo být tenké jako list papíru. Odtud pochází i jeho pojmenování. Slovo filo v překladu znamená list. Toto průsvitné těsto se v dnešní době vyrábí průmyslově.

  • V Řecku však stále existuje několik rodinných podniků, kde se tenoučké těsto vyrábí tradiční ruční metodou, která může zabrat až 4 hodiny.
  • Ke zpracování těsta se nejprve používá speciální válcový stroj, který těsto natáhne a zploští.
  • Následně se těsto vyválí do tenkého oválu, který se ručně přehazuje, což vypadá velmi poutavě.
  • Díky této efektní technice je těsto uprostřed tenčí než na okrajích.

Kde koupit filo těsto?

Filo těsto nepatří k úplně běžnému sortimentu supermarketů. Zcela určitě ho však seženete v řeckých nebo orientálních obchodech, případně v eshopech s potravinami. Prodává se chlazené nebo mražené.

Jak na domácí filo těsto krok za krokem?

Čerstvě vyrobené filo těsto chutná vždy lépe než to zmražené. A nemusíte být řecký pekařský mistr, abyste si mohli vytvořit vlastní filo těsto v domácích podmínkách. Stačí jen trpělivost, přesné dodržení jednotlivých kroků přípravy a „poklad“ řecké kuchyně je za několik desítek minut na světě!

Ingredience:

  • 4 šálky hladké mouky (plus trochu navíc pro zpracovávání těsta)
  • 5 čajových lžiček olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • ¾ šálku teplé vody (cca 43 °C)
  • ½ šálku kukuřičného škrobu

Postup:

  1. Dejte do mísy 2 šálky mouky a uprostřed udělejte důlek, do kterého nalijte olivový olej, bílý vinný ocet a teplou vodu. Směs pomocí prstů zpracujte v těsto, které se odlepí od stěn mísy. Zabere vám to 1 - 2 minuty. Těsto pak přeneste na pomoučněnou pracovní plochu.
  2. Na pracovní ploše těsto hněťte a když se začne lepit, lehce poprašte moukou. Pokračujte v hnětení cca 5 minut. Měli byste získat pružné a elastické těsto. To zabalte do folie a nechte 1 - 2 hodiny odpočívat v pokojové teplotě.
  3. Pomocí kuchyňské váhy těsto rozdělte na 20 dílů, přičemž 1 díl by měl mít cca 20 g. Z každého dílu vyválejte kuličku, kterou umístěte na talíř a přikryjte fólií, aby nevyschla, než ji začnete válet.
  4. V jiné míse smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi mouky. Touto směsí poprašte pracovní plochu a první kuličku těsta, kterou poté vyválejte válečkem do kruhového plátu o velikosti cca 15 cm.
  5. Jakmile máte vyváleno 5 takových plátů, každý lehce poprašte směsí škrobu a mouky, poskládejte je na sebe a společně je vyválejte. Ve chvíli, kdy průměr plátů zvětší svou velikost téměř dvojnásobně, pláty znovu rozdělte a každý znovu poprašte škrobem s moukou.
  6. Pláty opět naskládejte na sebe a finálně vyválejte tak, aby vám vznikly papírově tenké plátky těsta.
  7. Ty můžete rovnou použít k přípravě jakéhokoliv jídla nebo schovat na později, a to tak, že pláty položíte na pečící papír, jemně srolujete a obalíte plastovou folií. Takto vám v chladničce vydrží až 24 hodin.
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín