Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

‚Plážový‘ burek se sýrem

Největší chorvatská klasika, jež voní z každé pobřežní pekárny na metry daleko.

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT25M
Pečení 0:25
Koláč

Ingredience

    • 1 balení těsta filo (450 g)
    • sůl + 1 lžička oleje

    NA NÁPLŇ

    • 500 g měkkého tvarohu (v kostce)
    • 3–4 lžíce tučné zakysané smetany
    • 2 vejce
    • 1,5–2,5 lžičky soli

Příprava jídla

1 Všechny suroviny na náplň smíchejte do stejnoměrné hmoty bez hrudek. Troubu předehřejte na 220°C.

2 Na plát těsta položený na silnější podložce rovnoměrně rozprostírejte lžičkou kopečky náplně (není cílem spotřebovat ji všechnu, plátů nejspíš budete plnit víc). Z dlouhé strany plát smotejte do tenoučkého závinu, rozkrájejte ho na špalíky a těmi nastojato a natěsno vyložte rozevírací dortovou formu. Pokud jeden závin nestačí, naplňte a stočte další plát a pokračujte, dokud máte ve formě místo.

3 Vložte do vyhřáté trouby a pečte 25 minut dozlatova. Těsně před upečením polijte troškou vroucí osolené vody smíchané se lžičkou oleje – těsto tak krásně změkne. Pak ještě minutku dopečte a máte hotovo.

NĚCO NAVÍC
Kdo si troufá, může na burek použít i domácí těsto: Smíchejte 500 g hladké mouky, 50 ml oleje, 1 vrchovatou lžičku soli a 350 ml teplé vody. Vypracujte vláčné pružné těsto, rozdělte ho na 2 díly, ty rozválejte na pláty, potřete důkladně olejem a nechte proložené pečicím papírem asi 1/2 hodiny odpočívat. Pak je rozválejte a roztáhněte na vhodné podložce, jež vám pomůže při motání, do velmi tenkého plátu, který po dlouhé straně poklaďte náplní. Potom plát smotejte pomocí podložky do poloviny těsta do tvaru tenkého dlouhého závinu. Totéž udělejte i z opačné strany tak, aby vám vznikl dvojitý, velmi tenký závin. Tím naležato vyložte formu a pokračujte dál podle receptu. Burek můžete plnit i ochuceným mletým masem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ryba pečená v majonéze

Ratatouille

Soljanka

Bifteki se salátem a rozmarýnovými bramborami

Koláč italské babičky (La torta della nonna)

Přidat komentář