‚Plážový‘ burek se sýrem

‚Plážový‘ burek se sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (23)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1243 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 82 g
Tuky 39 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Největší chorvatská klasika, jež voní z každé pobřežní pekárny na metry daleko.

Suroviny

filo těsto 1 bal
(450 g)
sůl
olej 1 ČL
NA NÁPLŇ
tvaroh měkký 500 g
(v kostce)
zakysaná smetana 4 PL
tučná
vejce 2 ks
sůl 2 ČL

1 Všechny suroviny na náplň smíchejte do stejnoměrné hmoty bez hrudek. Troubu předehřejte na 220°C.

2 Na plát těsta položený na silnější podložce rovnoměrně rozprostírejte lžičkou kopečky náplně (není cílem spotřebovat ji všechnu, plátů nejspíš budete plnit víc). Z dlouhé strany plát smotejte do tenoučkého závinu, rozkrájejte ho na špalíky a těmi nastojato a natěsno vyložte rozevírací dortovou formu. Pokud jeden závin nestačí, naplňte a stočte další plát a pokračujte, dokud máte ve formě místo.

3 Vložte do vyhřáté trouby a pečte 25 minut dozlatova. Těsně před upečením polijte troškou vroucí osolené vody smíchané se lžičkou oleje – těsto tak krásně změkne. Pak ještě minutku dopečte a máte hotovo.

NĚCO NAVÍC
Kdo si troufá, může na burek použít i domácí těsto: Smíchejte 500 g hladké mouky, 50 ml oleje, 1 vrchovatou lžičku soli a 350 ml teplé vody. Vypracujte vláčné pružné těsto, rozdělte ho na 2 díly, ty rozválejte na pláty, potřete důkladně olejem a nechte proložené pečicím papírem asi 1/2 hodiny odpočívat. Pak je rozválejte a roztáhněte na vhodné podložce, jež vám pomůže při motání, do velmi tenkého plátu, který po dlouhé straně poklaďte náplní. Potom plát smotejte pomocí podložky do poloviny těsta do tvaru tenkého dlouhého závinu. Totéž udělejte i z opačné strany tak, aby vám vznikl dvojitý, velmi tenký závin. Tím naležato vyložte formu a pokračujte dál podle receptu. Burek můžete plnit i ochuceným mletým masem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit