Největší chorvatská klasika, jež voní z každé pobřežní pekárny na metry daleko. Pro burek s tvarohem už nemusíte chodit do obchodu, ani čekat na dovolenou – upečte si ho doma. Recept na burek je snazší, než si myslíte. A pokud nemůžete sehnat filo těsto, utvořte si podle našeho receptu domácí. Teď už vám nic nechybí k tomu, abyste se pustili do pečení.
Suroviny
Postup
Všechny suroviny na náplň smíchejte do stejnoměrné hmoty bez hrudek. Troubu předehřejte na 220 °C.
Na plát filo těsta položený na silnější podložce rovnoměrně rozprostírejte lžičkou kopečky náplně (není cílem spotřebovat ji všechnu, plátů nejspíš budete plnit víc). Z dlouhé strany plát smotejte do tenoučkého závinu, rozkrájejte ho na špalíky a těmi nastojato a natěsno vyložte rozevírací dortovou formu. Pokud jeden závin nestačí, naplňte a stočte další plát a pokračujte, dokud máte ve formě místo.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte 25 minut dozlatova. Těsně před upečením polijte troškou vroucí osolené vody smíchané se lžičkou oleje – těsto tak krásně změkne. Pak ještě minutku dopečte a máte hotovo.
NĚCO NAVÍC
Kdo si troufá, může na burek použít i domácí těsto: Smíchejte 500 g hladké mouky, 50 ml oleje, 1 vrchovatou lžičku soli a 350 ml teplé vody. Vypracujte vláčné pružné těsto, rozdělte ho na 2 díly, ty rozválejte na pláty, potřete důkladně olejem a nechte proložené pečicím papírem asi 1/2 hodiny odpočívat. Pak je rozválejte a roztáhněte na vhodné podložce, jež vám pomůže při motání, do velmi tenkého plátu, který po dlouhé straně poklaďte náplní. Potom plát smotejte pomocí podložky do poloviny těsta do tvaru tenkého dlouhého závinu. Totéž udělejte i z opačné strany tak, aby vám vznikl dvojitý, velmi tenký závin. Tím naležato vyložte formu a pokračujte dál podle receptu. Burek můžete plnit i ochuceným mletým masem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů )