0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

‚Plážový‘ burek se sýrem

‚Plážový‘ burek se sýrem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 32
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1243 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 82 g
Tuky 39 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Největší chorvatská klasika, jež voní z každé pobřežní pekárny na metry daleko.

Suroviny

filo těsto 1 bal
(450 g)
sůl
olej 1 ČL
NA NÁPLŇ
tvaroh měkký 500 g
(v kostce)
zakysaná smetana 4 PL
tučná
vejce 2 ks
sůl 2 ČL

Postup

1

Všechny suroviny na náplň smíchejte do stejnoměrné hmoty bez hrudek. Troubu předehřejte na 220°C.

2

Na plát těsta položený na silnější podložce rovnoměrně rozprostírejte lžičkou kopečky náplně (není cílem spotřebovat ji všechnu, plátů nejspíš budete plnit víc). Z dlouhé strany plát smotejte do tenoučkého závinu, rozkrájejte ho na špalíky a těmi nastojato a natěsno vyložte rozevírací dortovou formu. Pokud jeden závin nestačí, naplňte a stočte další plát a pokračujte, dokud máte ve formě místo.

3

Vložte do vyhřáté trouby a pečte 25 minut dozlatova. Těsně před upečením polijte troškou vroucí osolené vody smíchané se lžičkou oleje – těsto tak krásně změkne. Pak ještě minutku dopečte a máte hotovo.

NĚCO NAVÍC
Kdo si troufá, může na burek použít i domácí těsto: Smíchejte 500 g hladké mouky, 50 ml oleje, 1 vrchovatou lžičku soli a 350 ml teplé vody. Vypracujte vláčné pružné těsto, rozdělte ho na 2 díly, ty rozválejte na pláty, potřete důkladně olejem a nechte proložené pečicím papírem asi 1/2 hodiny odpočívat. Pak je rozválejte a roztáhněte na vhodné podložce, jež vám pomůže při motání, do velmi tenkého plátu, který po dlouhé straně poklaďte náplní. Potom plát smotejte pomocí podložky do poloviny těsta do tvaru tenkého dlouhého závinu. Totéž udělejte i z opačné strany tak, aby vám vznikl dvojitý, velmi tenký závin. Tím naležato vyložte formu a pokračujte dál podle receptu. Burek můžete plnit i ochuceným mletým masem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Zajímavosti

Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč