0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pasta alla Norma

4.7 / 5. Počet hodnocení: 18
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1703 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 201 g
Tuky 53 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Na Sicílii jsem nějakou dobu žila a stále se tam vracím – za přáteli a jídlem. Tahle božská omáčka mě dostala hedvábnou chutí lilku,“ zasnila se Katka Švejdová, redaktorka Apetitu.

Suroviny

lilek 4 ks
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 2 PL
česnek 2 stroužky
na plátky
konzervovaná rajčata krájená 800 g
2 konzervy, lze nahradit 1 kg oválných masitých rajčat, spařených, oloupaných
bazalka 1 svazek
olej
na smažení
špagety (těstoviny) 500 g
čerstvá, lze nahradit sýrem ricotta salata (viz Něco navíc)

Postup

1

Lilky nakrájejte i se slupkou na kostky o hraně zhruba 1–1,5cm nebo na ,čtvrtplátky‘. Řádně je osolte a nechte 30 minut vypotit. Na oleji opékejte česnek 30 sekund a pak přidejte rajčata z konzervy a polovinu bazalky. Osolte, opepřete a na mírném plameni vařte nejméně 20 minut do zhoustnutí. Vypněte a dejte stranou.

2

Vypocené lilky propláchněte pod tekoucí vodou a dobře osušte v čisté utěrce. Po částech smažte na rozpáleném oleji ze všech stran dočervena. Vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách. 

3

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente a sceďte. Promíchejte s rajčatovou omáčkou a rozdělte na talíře. Navrch rozdělte lilky a ozdobte pár lístky bazalky. Podávejte posypané rozdrobenou čerstvou ricottou nebo strouhaným sýrem ricotta salata.

NĚCO NAVÍC

  • Ricotta salata je sicilský mladý polotvrdý sýr připravený osolením čerstvé ricotty a krátkým odležením. Nám ale omáčka nejvíc chutnala s čerstvou ricottou.
  • Říká se, že jméno ‚alla Norma‘ poprvé použil Nino Martoglio, sicilský režisér a básník, který nad talířem takto upravených těstovin zvolal: „Jsou jako Norma!“ neboli tak skvělé jako slavná opera Vincenza Belliniho z 19. století.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

Viktorija Vekljuk

Skvělý recept, velice jsme si pochutnali, moc dekujem.

Jana Kopřivová

Díky za milou zpětnou vazbu :)

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč