„Na Sicílii jsem nějakou dobu žila a stále se tam vracím – za přáteli a jídlem. Tahle božská omáčka mě dostala hedvábnou chutí lilku,“ zasnila se Katka Švejdová, redaktorka Apetitu. Recept na Pasta alla Norma, a tedy další jídlo z lilku si můžete uvařit právě teď.
Suroviny
Postup
Lilky nakrájejte i se slupkou na kostky o hraně zhruba 1–1,5 cm nebo na ,čtvrtplátky‘. Řádně je osolte a nechte 30 minut vypotit. Na oleji opékejte česnek 30 sekund a pak přidejte rajčata z konzervy a polovinu bazalky. Osolte, opepřete a na mírném plameni vařte nejméně 20 minut do zhoustnutí. Vypněte a dejte stranou.
Vypocené lilky propláchněte pod tekoucí vodou a dobře osušte čistou utěrkou. Po částech smažte na rozpáleném oleji ze všech stran dočervena. Vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách.
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente a sceďte. Promíchejte s rajčatovou omáčkou a rozdělte na talíře. Navrch rozdělte lilky a ozdobte pár lístky bazalky. Podávejte posypané rozdrobenou čerstvou ricottou nebo strouhaným sýrem ricotta salata.
NĚCO NAVÍC
- Ricotta salata je sicilský mladý polotvrdý sýr připravený osolením čerstvé ricotty a krátkým odležením. Nám ale omáčka nejvíc chutnala s čerstvou ricottou.
- Říká se, že jméno ‚alla Norma‘ poprvé použil Nino Martoglio, sicilský režisér a básník, který nad talířem takto upravených těstovin zvolal: „Jsou jako Norma!“ neboli tak skvělé jako slavná opera Vincenza Belliniho z 19. století.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Těstoviny z italského venkova: Připravte si rychlé a syté pokrmy, které vám neudělají průvan v peněžence(21 receptů )
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů )
- Nejlepší těstoviny a omáčky: 55 ověřených receptů(55 receptů )
- 30 nejlepších receptů pro milovníky špaget(33 receptů )
- Jednoduché recepty z lilku i světové speciality, na kterých si pochutnáte nejen během grilovací sezony(69 receptů )
Komentáře
Skvělý recept, velice jsme si pochutnali, moc dekujem.
Díky za milou zpětnou vazbu :)