Pasta alla Norma

Pasta alla Norma
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pasta alla Norma

4.1 / 5. Počet hodnocení: 16
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1703 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 201 g
Tuky 53 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Na Sicílii jsem nějakou dobu žila a stále se tam vracím – za přáteli a jídlem. Tahle božská omáčka mě dostala hedvábnou chutí lilku,“ zasnila se Katka Švejdová, redaktorka Apetitu.

Suroviny

lilek 4 ks
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 2 PL
česnek 2 stroužky
na plátky
konzervovaná rajčata krájená 800 g
2 konzervy, lze nahradit 1 kg oválných masitých rajčat, spařených, oloupaných
bazalka 1 svazek
olej
na smažení
špagety 500 g
ricotta 75 g
čerstvá, lze nahradit sýrem ricotta salata (viz Něco navíc)

1 Lilky nakrájejte i se slupkou na kostky o hraně zhruba 1–1,5cm nebo na ,čtvrtplátky‘. Řádně je osolte a nechte 30 minut vypotit. Na oleji opékejte česnek 30 sekund a pak přidejte rajčata z konzervy a polovinu bazalky. Osolte, opepřete a na mírném plameni vařte nejméně 20 minut do zhoustnutí. Vypněte a dejte stranou.

2 Vypocené lilky propláchněte pod tekoucí vodou a dobře osušte v čisté utěrce. Po částech smažte na rozpáleném oleji ze všech stran dočervena. Vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách. 

3 Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente a sceďte. Promíchejte s rajčatovou omáčkou a rozdělte na talíře. Navrch rozdělte lilky a ozdobte pár lístky bazalky. Podávejte posypané rozdrobenou čerstvou ricottou nebo strouhaným sýrem ricotta salata.

NĚCO NAVÍC

  • Ricotta salata je sicilský mladý polotvrdý sýr připravený osolením čerstvé ricotty a krátkým odležením. Nám ale omáčka nejvíc chutnala s čerstvou ricottou.
     
  • Říká se, že jméno ‚alla Norma‘ poprvé použil Nino Martoglio, sicilský režisér a básník, který nad talířem takto upravených těstovin zvolal: „Jsou jako Norma!“ neboli tak skvělé jako slavná opera Vincenza Belliniho z 19. století.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit