Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pasta alla Norma
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 23
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1703 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 201 g
Tuky 53 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Na Sicílii jsem nějakou dobu žila a stále se tam vracím – za přáteli a jídlem. Tahle božská omáčka mě dostala hedvábnou chutí lilku,“ zasnila se Katka Švejdová, redaktorka Apetitu. Recept na Pasta alla Norma, a tedy další jídlo z lilku si můžete uvařit právě teď.

Suroviny

lilek 4 ks
střední
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 2 PL
česnek 2 stroužky
na plátky
800 g, lze nahradit 1 kg oválných masitých rajčat, spařených, oloupaných
bazalka 1 svazek
čerstvá
olej
na smažení
čerstvá, lze nahradit sýrem ricotta salata (viz Něco navíc)

Postup

1

Lilky nakrájejte i se slupkou na kostky o hraně zhruba 1–1,5 cm nebo na ,čtvrtplátky‘. Řádně je osolte a nechte 30 minut vypotit. Na oleji opékejte česnek 30 sekund a pak přidejte rajčata z konzervy a polovinu bazalky. Osolte, opepřete a na mírném plameni vařte nejméně 20 minut do zhoustnutí. Vypněte a dejte stranou.

2

Vypocené lilky propláchněte pod tekoucí vodou a dobře osušte čistou utěrkou. Po částech smažte na rozpáleném oleji ze všech stran dočervena. Vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách. 

3

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente a sceďte. Promíchejte s rajčatovou omáčkou a rozdělte na talíře. Navrch rozdělte lilky a ozdobte pár lístky bazalky. Podávejte posypané rozdrobenou čerstvou ricottou nebo strouhaným sýrem ricotta salata.

NĚCO NAVÍC

  • Ricotta salata je sicilský mladý polotvrdý sýr připravený osolením čerstvé ricotty a krátkým odležením. Nám ale omáčka nejvíc chutnala s čerstvou ricottou.
  • Říká se, že jméno ‚alla Norma‘ poprvé použil Nino Martoglio, sicilský režisér a básník, který nad talířem takto upravených těstovin zvolal: „Jsou jako Norma!“ neboli tak skvělé jako slavná opera Vincenza Belliniho z 19. století.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

11.09.2014 08:04

Skvělý recept, velice jsme si pochutnali, moc dekujem.

02.10.2015 16:36

Díky za milou zpětnou vazbu :)

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...