Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brownies podle bohyně domácí kuchyně Nigelly Lawson: Zapomeňte na dietu a zažijte čokoládovou extázi

Brownies Nigelly Lawson
ZDROJ: Image Professionals, Getty Images
sdílet:

Nigella Lawson dokázala přilákat k obrazovkám diváky po celém světě a ze svých kuchařek učinila bestsellery. Nejspíš je jasné, že recept na brownies v jejím podání není dietní záležitostí, ale jednou za čas stojí za to zhřešit, zvlášť když vám sladký hřích posvětí sama bohyně.

O recept na nejlepší brownies se Nigella podělila v kuchařce ‚How to be a domestic Godess‘, tedy ‚Jak být domácí bohyní‘. Název titulu je mimochodem opravdu výstižný, pro mnoho lidí Nigella dodnes zůstává zosobněnou bohyní kuchyně. V čem tedy tkví tajemství jejích pověstných brownies.

  • Na ničem nešetřete. Brownies si žádá velké množství másla a tmavé čokolády (v poměru 1:1) a ještě větší množství cukru. Ano, Britové jsou přehnaným slazením dezertů stejně vyhlášení jako Američané, ale v tomto případě přivřete oči. Raději obě.
  • Moukou naopak šetřete, budete jí potřebovat méně než ostatních surovin. Má těsto jenom lehce spojit a poskytnout moučníku lehkou oporu, ale výsledné brownies mají být především neodolatelně mazlavé.
  • Těsto nezapomeňte osolit! Každý dezert si žádá minimálně špetku soli, ale Nigelliny brownies obsahují rovnou celou lžičku. Na soli nešetřete, podtrhne ostatní chuťové tóny.
  • Překvapivá ingredience, která brownies posune do závratných výšin? Vlašské ořechy! Utvoří dokonalý kontrast chutí a textur. Křupavé, lehce hořké ořechy dotáhnou gurmánský zážitek k dokonalosti.
  • Při pečení buďte stále ve střehu a kontrolujte, co se v troubě děje – rozdíl mezi perfektními a přesušenými brownies je jen několik minut. Nezapomeňte také, že i během chladnutí budou ještě docházet.

Další výhoda Nigellina receptu? Zvládnete ho připravit, i pokud si u trouby nejste příliš jistí v kramflecích. Bohem či bohyní totiž s Nigellinou pomocí může být i naprostý začátečník. Jen pozor, jakmile pekáček s brownies jednou přinesete na večírek nebo sraz, budete odsouzeni k jejich pečení při každé příležitosti. Pečte tedy na vlastní nebezpečí a mějte toto riziko na paměti.

Chcete-li brownies obměnit, Nigella doporučuje snížit množství vlašských ořechů na polovinu a polovinu nahradit sušenými třešněmi. Vlašské ořechy můžete nahradit jinými – arašídy, nasekanými para ořechy, lískovými oříšky. Naopak nedoporučuje pistácie, které jsou příliš měkké a nedodají dezertu potřebnou křupavost.

Brownies s vlašskými ořechy podle Nigelly Lawson

Suroviny:

375 g změklého másla, 375 g tmavé čokolády (70%), 6 vajec velikosti L, 500 g krupicového cukru, 1 lžíce vanilkového extraktu, 225 g hladké mouky, 1 lžička soli, 300 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte formu či pekáček o rozměrech 33 x 23 cm pečicím papírem. 
  • Máslo a čokoládu rozpusťte společně na mírném ohni, směs by měla být hladká. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkou.
  • Do jiné mísy prosejte mouku a vmíchejte do ní sůl. Do zchladlé čokoládové směsi zašlehejte vejce s cukrem a poté vmíchejte i mouku a nasekané ořechy. Míchejte dohladka a poté těsto vlijte do připravené formy.
  • Pečte asi 25–40 minut. Brownie by mělo být nahoře oschlé do bledě hnědých skvrn, ale uprostřed stále tmavé a mazlavé. Nechte vychladnout.

Máte raději návodné videorecepty? Upečte brownies podle našeho:

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...