Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dieta podle Jane Austen: Proč její románové hrdinky netloustnou?

kniha Jane Austen Pýcha a předsudek
ZDROJ: Elaine Howlin / Unsplash
sdílet:

Jane Austenová, slavná anglická spisovatelka 18. století, ve svých románech líčí romantické zápletky odvážných emancipovaných hrdinek a kritizuje tehdejší patriarchální zvyklosti. Věděli jste ale, že se v jejích textech dá najít i klíč k udržitelnému zdravému stravování?

Právě touhle otázkou se zabývá Bryan Kozlowski v knize The Jane Austen Diet: Austen's Secrets to Food, Health, and Incandescent Happiness (Dieta Jane Austenové: Austenové tajemství výživy, zdraví a zářného štěstí), která vyšla v roce 2019, ale do češtiny zatím nebyla přeložena.

  • Slovo „zdraví“ se v jejím díle objevuje více než stokrát, což podle autora dokazuje, že to pro ni bylo velmi důležité téma.
  • Ačkoli si toho málokdo všimne, zdraví se nějakým způsobem objevuje ve všech jejích příbězích, včetně posledního románu Sandition (v českém překladu vyšel pod názvem Romance u moře), jehož děj se odehrává v lázních, kde se hosté léčí s nejrůznějšími nemocemi.
  • Paradoxně právě tenhle román nestihla dokončit, protože nečekaně zemřela v pouhých jednačtyřiceti letech (zřejmě na následky Hodgkinova lymfomu, ale s jistotou to nebylo prokázáno).

Zdravá lhostejnost k jídlu

Za života Jane Austenové se v Anglii zdokonalilo zemědělství a bylo k dispozici mnohem více jídla než kdykoliv předtím. Vyšší vrstva se tak začala potýkat s nástrahami obezity.

  • Spisovatelka tuto skutečnost reflektovala vytvořením fiktivních postav, které prakticky žily jen proto, aby jedly. Příkladem budiž pan Hurst z Pýchy a předsudku, který se nemůže nabažit ragú, nebo doktor Grant v Mansfieldském panství, kterého záchvaty vyvolané emočním přejídáním přivedly do hrobu.
  • Austenová však není zastánkyní přísných diet (jako někteří její současníci), ale v knihách zdůrazňuje, že je potřeba přistupovat k jídlu bez emocí a s rozumem. Zkrátka ho považovat za palivo, díky kterému je člověk živ a zdráv.
  • Její hrdinky jsou tímhle přístupem proslulé – odmítají o jídle přemýšlet a debatovat víc, než je nezbytně nutné.

Všeho s mírou

Zdravá lhostejnost k jídlu však podle Austenové neznamená restriktivní stravování, ba naopak! Spisovatelka intuitivně cítila to, co většina zarytých dietářů nechápe dodnes – jediný způsob, jak skoncovat s posedlostí jídlem, je začít se stravovat dosyta a vyváženě.

  • Proto si dává záležet, aby její hrdinky jedly způsobem, který je dostatečně uspokojuje. Catherine z Opatství Northanger jí, když je hladová – klidně i pozdě v noci po plese. Stejně tak Emma Woodhousová slibuje, že když bude mít hlad, vezme si něco k jídlu.
  • Spisovatelčin důraz na to, že je důležité jíst pravidelně a bez pocitu viny, byl na počátku 19. století revoluční, protože dobový diktát udával přesný opak – ženy by neměly být viděny při jídle ani pití.
  • V knize The Jane Austen Diet Kozlowski uvádí, že Austenová sobě (ani svým hrdinkám) neodpírala i méně zdravé potraviny. Bylo podle ní v absolutním v pořádku si dát pečivo, alkoholický nápoj nebo kousek dortu – zkrátka se o nic neochudit, ale ani to nepřehánět.
  • Kromě jídla pak Jane v knihách nepřímo zdůrazňuje důležitost pobytu v přírodě a přirozeného pohybu, třeba v podobě procházek.
  • Jednoduše řečeno – to, co Austenová psala před více než dvěma sty lety dnes považuje moderní medicína za základní pilíře zdravého životního stylu.

Milovala bílou polévku, sendviče s grilovaným sýrem a medovinu

„Nastrouhejte sýr a přidejte jedno vejce, lžičku hořčice a trochu másla,“ radí Martha Lloydová, blízká přítelkyně Jane Austenové, ve svém receptu na jedno z autorčiných oblíbených jídel.

  • Ten je součástí kuchařské knihy Martha Lloyd's Household Book, která byla sepsána v letech 1798-1830 a mapovala pokrmy, které se připravovaly a jedly v rodině Jane Austenové.
  • Autorka Martha Lloydová se totiž do rodiny Austenových přivdala a žila s Jane pod jednou střechou v hrabství Hampshire, kde vznikly i všechny slavné romány.
  • V kuchařce je mnoho receptů na jídla, která se objevují v románech Austenové – například hrášková nebo bílá polévka z Pýchy a předsudku, což byl vývar se žloutky, smetanou, mletými mandlemi a zeleninou, který prý Jane měla moc ráda i v reálném životě.
  • V knize se je i několik francouzských pokrmů, jako jsou palačinky, frikasé s tuřínem nebo blancmange, tedy pudink, a recept na Austenové oblíbený alkolický nápoj – medovinu.

Zdroje informací: A Well-Read Tart, Anglotopia, The Guardian, Delafield Public Library, Jane Austen & Bryan Kozlowski: The Jane Austen Diet

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč