0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Řízky paní správcové i pizza bez výčitek: 7 jídel z knih, která stojí za to si vychutnat (i s recepty)

Snídaně do postele s knihou
ZDROJ: David Lezcano, Unsplash
sdílet:

Některé knihy se nevyplatí číst hladový. Na jejich stránkách najdete nejen strhující příběhy, ale také pochoutky, které vás o půlnoci zvednou z postele a přimějí vás mlsně lovit v lednici. Tady je sedm nejzajímavějších z nich.

1 Bohumil Hrabal: Postřižiny

  • přírodní řízky smažené o půlnoci

Legendární kniha, podle které vznikl stejně legendární film Jiřího Menzela. Celým příběhem se vine láska k životu i jídlu nezkrotné Maryšky. Zato její asketický manžel večeří jen suchý chléb, který zapíjí kávou, a s útrpným výrazem mučedníka sleduje, jak se živelná paní správcová bezostyšně cpe dobrotami ze zabijačky.

Labužnická Maryška neváhá vstát uprostřed noci a usmažit si přírodní řízky z čerstvě zabitého prasete, s jehož masem dokonce spí v posteli. Nezapomeňte tuhle dobrotu po vzoru paní správcové zapít řádně vychlazeným pivem.

2 Alena Mornštajnová: Hana

  • žloutkový věneček

Na tuto knihu uslyšíte chválu ze všech stran. Ve strhujícím románu hraje nenápadnou, ale zásadní roli zákusek, díky kterému se jedna z hlavních postav vyhne smrti. Jak se vše odehraje? Malá Mira je na rodinné oslavě za svou neposlušnost potrestána tím, že nedostane žloutkový věneček. To jí později nečekaně zachrání život.

3 Lev Nikolajevič Tolstoj: Anna Karenina

  • ústřice, platýs, kuře na estragonu a litry šampaňského

Při čtení zásadního světového románu zjistíte jednu zajímavou věc: jídlo v něm hraje významnou roli, je popsáno do všech lákavých podrobností a nemusí se jednat o slavnostní večeře.

Když jdou Levin s Oblonským na běžný oběd v pracovním týdnu, znamená to, že se přecpou čerstvými ústřicemi se šampaňským a k nim si z lístku ještě objednají nejméně čtyři další chody včetně kuřete na estragonu a platýse s hustou omáčkou.

4 Gabriel García Márquez: Láska za časů cholery

  • lilek na tisíc způsobů

Světoznámá kniha o lásce, která si na své naplnění musela počkat víc než půl století. Magický román je plný postav, které mají nejrůznější libůstky. Z gurmánského hlediska vyniká Fermina Dazová, která si jako podmínku souhlasu se sňatkem vymíní, že nebude muset v domácnosti svého manžela nikdy jíst lilky.

Ten souhlasí, ale po jedné roztržce na ni nastraží past – jídlo z lilků v takovém úpravě, že se do nich Fermina bezhlavě zamiluje a musí kapitulovat.

5 Muriel Barbery: Pochoutka

  • domácí majonéza s crudités

Autorka se proslavila svou druhou knihou S elegancí ježka, neméně okouzlující je ale také její prvotina Pochoutka.

  • Hrdinou jejího příběhu je největší kulinářský kritik na světě, král velkolepých hodokvasů, který ví, že zítra zemře, a na prahu smrti hledá nejdůležitější jídlo svého života.
  • Proto vzpomíná a v duchu prochází všechny hostiny, které zažil. Od těch velkolepých ve vyhlášených luxusních podnicích až po úplně obyčejné.
  • Stránku po stránce sledujete výčet božských pokrmů, od grilovaných sardinek až po pomerančový sorbet. Ze všech vybíráme majonézu s kousky čerstvé zeleniny, o které obávaný kritik říká: „Nikdy mi z paměti nevymizí pocit, že čerstvá zelenina s majonézou má v sobě cosi bytostně sexuálního. Tuhá zelenina se vnoří do jemné majonézy. (...) Je to jako vztah chleba a másla.“

6 Elena Ferrante: Geniální přítelkyně

  • těstoviny s bramborami

Tetralogie tajemné autorky Eleny Ferrante, která stále úspěšně tají svou totožnost, si podmanila celý svět.

  • Geniální přítelkyně vypráví příběh celoživotního vztahu dvou dívek, později dospělých žen, které vyrůstají v chudé neapolské čtvrti a více či méně úspěšně se snaží vymanit z její krutosti.
  • Oceňovaný román se dočkal i seriálového zpracování, které u nás vysílala Česká televize.
  • Italská Neapol je známá jako místo, odkud pochází pizza, v románu se setkáme s velmi skromným vařením ‚co dům dal‘.
  • Typickou vynalézavost chudých lidí ukazují třeba těstoviny s bramborami. Jsou prostě geniální.

7 Elizabeth Gilbert: Jíst, meditovat, milovat

  • pizza bez výčitek

Tuto knihu není nutné dlouze představovat. Autobiografický příběh americké novinářky, která se po rozvodu rozhodne užívat si život a cestování, vás s italským gustem naučí, že je správný čas skončit s pocitem viny a raději si koupit o číslo větší kalhoty, než si odepřít skvělou pizzu.

Zdroje informací: Lev Nikolajevič Tolstoj – Anna Karenina, Muriel Barbery – Pochoutka, Elizabeth Gilbert: Jíst meditovat, milovat, Elena Ferrante: Geniální přítelkyně, Muriel Barbery: Pochoutka, Gabriel García Márquez: Láska za časů cholery, Alena Mornštajnová: Hana, Bohumil Hrabal: Postřižiny

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč