Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Erik a Lucie opustili Holandsko a v Máchově kraji otevřeli restauraci. Roubenku koupili po českém skladateli

Restaurace Hlučov
ZDROJ: Se souhlasem Erika a Lucie
sdílet:

V malebné roubence z 19. století uprostřed kokořínských lesů otevřeli před dvěma lety Erik a Lucie restauraci. Typickou českou hospodu uvnitř nenajdete. Vaří se tedy ze sezónních lokálních surovin po vzoru moderní gastronomie.

Lucie se v sedmi letech přestěhovala s maminkou z Česka do Holandska, kde později potkala Erika. Vzali se a společně propadli cestování a poznávání nových chutí. Erikovi časem začala jeho rodná země připadat příliš rušná, a tak se manželé začali poohlížet po klidnějším místě.

Erik by šel klidně do Indonésie, ale já jsem říkala, že jestli se přestěhujeme, tak někam, kde to známe,‘ vypráví Lucie. Českou republiku znali oba dobře – často, když přijížděli za Luciinou rodinou, vyrazili se stanem na vandr do přírody.

Podívejte se na video z naší návštěvy restaurace Hlučov:

Skryt pre seznam

Najít správný domov ale nebylo lehké, Lucie s Erikem hledali nemovitost, ve které by mohli zároveň bydlet a provozovat restauraci. Když se nakonec k dispozici objevila roubenka v Máchově kraji, dlouho s koupí neotáleli.

Roubenku z roku 1839 koupili ve stavu k rekonstrukci od vnučky českého hudebního umělce Josefa Křičky. Ten tradiční stavbě dodal neotřelý ráz, zadní část nechal vyvýšit, aby do podkroví dostal varhany. Hudební nástroj už ve roubence nestojí, na jeho bývalém místě se dnes konají degustace.

Rekonstrukce roubenky proběhla citlivě, vkusný rustikální interiér restaurace doplňuje otevřená kuchyň, do které můžete nahlédnout hned po příchodu. Roubenka je postavena u skály, která tvoří jednu ze stěn kuchyně.

Roli šéfkuchaře v ní zastává Lukáš Patera, který na Kokořínsku vystřídal několik podniků a vařil převážně klasickou českou kuchyni, až nakonec zatoužil pozvednout své kuchařské umění na vyšší úroveň. V restauraci Hlučov dostal šanci, teď vaří z lokálních surovin, na menu tady najdete divočinu z kokořínských lesů, ryby z rybářství Štampach nebo bylinky z malého zahradnictví v Mšeně.

Nikdy přesně nevíme, co nám zrovna dovezou, nedávno to bylo třeba spoustu libečku, tak Erik připravil libečkový tonik,‘ říká Lucie.

Tajemná krajina láká davy turistů

Obec Hlučov se nachází v samém srdci Národního parku Kokořínsko, kam lidé desítky let chodí obdivovat pískovcové skalní útvary, které tuto romantickou a tajemnou krajinu obklopují.

V hlavní sezóně kolem restaurace projde po červené tisíce turistů a vysvětlit jim, že jen na pivo se tady neposadí, někdy bývá těžké.

Naše restaurace je malá a míst k sezení je málo a máme jen dvě ruce, takže občas někomu musíme říct, že pokud nepřichází na oběd, bohužel ho neposadíme. Chceme, aby k nám chodili lidé, kteří si váží naší práce,‘ vysvětluje Lucie. Koncept, který je v zahraničí respektovaný se v Česku leckdy setkává s nepochopením.

K bydlení v roubence nakonec příliš místa nezůstalo. Majitelé mají v podstatě jednu místnost, kde spí.

Původně jsme mysleli, že bychom tady měli i jednu místnost na pronájem, ale brzy jsme zjistili, že to není možné. Po roce, co jsme koupili chalupu, kde je dnes restaurace, soused prodával i dvě chalupy hned vedle. Tak jsme je koupili a udělali z nich penziony,‘ říká Lucie.

Na skvělý tatarák z býčka, ragú z daňka nebo filé z jesetera se můžete momentálně stavit od pátku do neděle na oběd nebo si zarezervovat degustaci, která probíhá každý pátek a sobotu od 18:00.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč