Zvěřina po burgundsku

Zvěřina po burgundsku

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3498 kcal
Bílkoviny 249 g
Sacharidy 270 g
Tuky 88 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Známá francouzská úprava hovězího masa je vynikající i s různými druhy zvěřiny! Často se přidávají i žampiony – chcete-li, přihoďte na posledních dvacet minut dušení zhruba čtvrt kila očištěných hub.

Suroviny

daňčí maso 1 kg
lze nahradit jelením, srnčím, na dušení (např. z plece)
cibule 10 ks
nakládané, malé, asi 250g
víno červené 500 ml
robustní
víno červené 120 ml
česnek 1 stroužek
rozdrcený
mouka pšeničná hladká
na obal
olivový olej 4 PL
rajčatové pyré 8 PL
lze nahradit rozmělněnými/ rozmixovanými rajčaty
vývar hovězí 250 ml
bobkový list 2 ks
bageta
čerstvá, k podávání

1. Maso očistěte a pokrájejte na ‚gulášové‘ kostky. Cibulky vložte do kusu gázy (mušelínu) a zavažte. Spolu s masem dejte do mísy, zalijte oběma druhy vín, přidejte česnek, promíchejte a nechte přes noc marinovat v chladu.

2. Druhý den slijte a uchovejte nálev, maso a cibulky dejte zvlášť (v tuto chvíli oceníte zabalení).

3. Maso osušte a promíchejte s moukou; její přebytek oklepejte. V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a maso zprudka ze všech stran po částech opečte. Osmažené vyjměte děrovanou naběračkou a nechte na vrstvě kuchyňského papíru odsát přebytečný tuk.

4. Až bude opečené všechno maso, vsypte je zpět do kastrolu, zalijte uchovaným vinným nálevem, vmíchejte rajčatové pyré i vývar a vložte bobkové listy. Přikryjte a na mírném plameni (nebo v troubě předehřáté na 180 stupňů) duste asi hodinu. Pak vmíchejte cibulky a opět duste asi hodinu. Burgundské maso je nejlepší druhý den, když se rozleží. Podávejte je s čerstvou bagetou.

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit