Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Glosa Kristíny Nemčkové: V Dánsku se učím od místních být v klidu, hygge pohoda je podle mě ale někdy i na škodu

Kristína Nemčková
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vítězka soutěže MasterChef Česko Kristína Nemčkvá sbírá zkušenosti v zahraniční, nyní pracuje jako sous chef v nejlepší restauraci světa - Geranium v Dánsku. Pro Apetit píše o trendech ve světě. Tentokrát se zamýšlí nad hygge.

Slyšeli jste o hygge? Je to životní styl, který vyvolává v člověku pohodu, bezpečí a teplo. Možná i díky tomuto způsobu života se Dánové řadí mezi nejšťastnější národy světa a teď se jej učím v Dánsku žít i já.

Spokojený zaměstnanec rovná se spokojený host

Pohoda, tedy hygge, je všudepřítomná a setkávám se s ní i v práci. V restauraci Geranium, kde pracuji, se klade vysoký důraz na zaměstnance, protože podle vedení restaurace platí, že jenom spokojení zaměstnanci mohou odvést nejlepší výkon a ten vede k spokojenosti hostů. Poskytují nám maximální servis, aby každý z nás mohl projevit svůj potenciál.

Pracovní den začíná společnou snídaní, při které si rozdělíme úkoly a pochutnáme na domácí granole nebo ovesné kaši. Během dne máme k dispozici mísy s ovocem a zeleninou a čerstvě upečené pečivo. Mezi poledním a večerním servisem je čas na společný oběd a podobná hostina nás čeká i po směně. Každý den je určen jeden z kuchařů, který navaří personálu, tedy všem 40 zaměstnancům na směně.

Ve svém vaření využije odřezky z příprav, a tak se učíme neplýtvat. Mám ráda, když to padne na mě. Je to pro mě čas na kreativní vaření, protože v něm nejsem svázaná recepty jídel do menu restaurace a můžu se s fantazií odvázat. Celý tým včetně obsluhy se sejde u jednoho stolu a mám obrovskou radost, když jim moje jídlo chutná.

Hygge pohoda je podle mě někdy i na škodu, protože i při tomto nastavení se vyskytnou situace, kdy v práci nestíháme a je nutné trochu zatlačit. Tam se setkávám s nepochopením a bojuji sama se sebou, abych uvnitř sebe nevybouchla. Ale i tak hygge v Dánsku zbožňuji a přála bych si jej přenést i k nám.

Autorkou je Kristína Nemčková

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč