Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Glosa Kristíny Nemčkové: V Dánsku se učím od místních být v klidu, hygge pohoda je podle mě ale někdy i na škodu

Kristína Nemčková
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vítězka soutěže MasterChef Česko Kristína Nemčkvá sbírá zkušenosti v zahraniční, nyní pracuje jako sous chef v nejlepší restauraci světa - Geranium v Dánsku. Pro Apetit píše o trendech ve světě. Tentokrát se zamýšlí nad hygge.

Slyšeli jste o hygge? Je to životní styl, který vyvolává v člověku pohodu, bezpečí a teplo. Možná i díky tomuto způsobu života se Dánové řadí mezi nejšťastnější národy světa a teď se jej učím v Dánsku žít i já.

Spokojený zaměstnanec rovná se spokojený host

Pohoda, tedy hygge, je všudepřítomná a setkávám se s ní i v práci. V restauraci Geranium, kde pracuji, se klade vysoký důraz na zaměstnance, protože podle vedení restaurace platí, že jenom spokojení zaměstnanci mohou odvést nejlepší výkon a ten vede k spokojenosti hostů. Poskytují nám maximální servis, aby každý z nás mohl projevit svůj potenciál.

Pracovní den začíná společnou snídaní, při které si rozdělíme úkoly a pochutnáme na domácí granole nebo ovesné kaši. Během dne máme k dispozici mísy s ovocem a zeleninou a čerstvě upečené pečivo. Mezi poledním a večerním servisem je čas na společný oběd a podobná hostina nás čeká i po směně. Každý den je určen jeden z kuchařů, který navaří personálu, tedy všem 40 zaměstnancům na směně.

Ve svém vaření využije odřezky z příprav, a tak se učíme neplýtvat. Mám ráda, když to padne na mě. Je to pro mě čas na kreativní vaření, protože v něm nejsem svázaná recepty jídel do menu restaurace a můžu se s fantazií odvázat. Celý tým včetně obsluhy se sejde u jednoho stolu a mám obrovskou radost, když jim moje jídlo chutná.

Hygge pohoda je podle mě někdy i na škodu, protože i při tomto nastavení se vyskytnou situace, kdy v práci nestíháme a je nutné trochu zatlačit. Tam se setkávám s nepochopením a bojuji sama se sebou, abych uvnitř sebe nevybouchla. Ale i tak hygge v Dánsku zbožňuji a přála bych si jej přenést i k nám.

Autorkou je Kristína Nemčková

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín