0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček Audrey Hepburn: Její syn prozradil, proč byla tak štíhlá

Audrey Hepburn
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Ačkoli je oscarová herečka a filantropka téměř třicet let po smrti, stále platí za jednu z největších hollywoodských ikon. Audrey Hepburn také proslula velmi štíhlou postavou, proto byla často podezřívána z poruchy příjmu potravy. Je to pravda nebo ne? Co měla křehká kráska každý den na talíři?

Během druhé světové války těžce hladověla

Kromě genetické výbavy její celoživotní štíhlost pravděpodobně ovlivnila druhá světová válka, během které pobývala u prarodičů v nizozemském Arnhemu.

  • V zimě roku 1945 nacisté Arnhem zcela odřízli od jakéhokoli zásobování jídlem a šestnáctiletá Audrey zažila období, kterému se v historii přezdívá Hladová zima.
  • Budoucí herečka tehdy těžce hladověla a aby přežila, jedla trávu, tulipánové cibulky a psí suchary.
  • Tato nepředstavitelně náročná životní etapa způsobila Audrey vážné zdravotní problémy, kvůli kterým na konci války málem zemřela. Postihla ji žloutenka, anémie, otoky končetin i astma. A ačkoliv v dospělosti jedla ráda, nikdy nepřibrala.

„Milovala italskou kuchyni a těstoviny…

… jedla hodně obilovin, méně masa a trochu od všeho.“ To prozradil její mladší syn Luca Dotti, který v roce 2015 vydal knihu Audrey at Home: Memories of My Mother's Kitchen (Audrey doma: Vzpomínky na matčinu kuchyni). Zároveň dodal, že ačkoli byla velmi hubená, nikdy nedržela dietu a netrpěla poruchou příjmu potravy.

  • Jedná se o hereččinu biografii, kde Luca sdílí matčiny vzpomínky, úryvky z osobní korespondence, rodinné fotografie, kresby a také recepty na její oblíbená jídla.
  • V knize vzpomíná na matčinu velkou lásku k těstovinám, které prý jedla prakticky každý den.
  • Z receptů v knize najdete například její nejmilovanější spaghetti al pomodoro, tedy špagety s omáčkou z čerstvých rajčat, čokoládovou pěnu, mořského vlka po turecku, penne alla vodka nebo boeuf à la cuillère, které se podobá hovězímu tažínu a jde o nejoblíbenější jídlo jejího kamaráda, módního návrháře Givenchyho.

Snídani nevynechala a dbala na čerstvé suroviny

Pamatujete, jak si ve filmu Snídaně u Tiffanyho její postava Holly Golightly užívá ranní croissant a kávu? Tak nějak si i sama herečka pochutnávala na snídani, která pro ni byla velmi důležitá a nikdy ji nevynechávala.

  • Většinou si dávala chléb s džemem, který občas vyměnila za lahodné francouzské madlenky.
  • Jednou měsíčně podstupovala detox, během kterého celý den jedla pouze bílý jogurt s nastrouhaným jablkem.
  • Její strava stála na jednoduchých zdravých ingrediencích, zejména ovoci, zelenině a obilovinách. Dávala přednost sezónním potravinám, které nakupovala na trzích nebo pěstovala na vlastní zahrádce. 
  • Nejčastěji obědvala telecí nebo kuřecí maso a již zmíněné těstoviny, většinou v doprovodu vlastnoručně vypěstované zeleniny. A k večeři volila kuřecí polévku se zeleninou.
  • Ráda využívala barevnou zeleninu a záleželo jí na tom, aby pokrm vypadal na talíři hezky.
  • Další z jejích velmi oblíbených pokrmů byly také pečené brambory a uzený losos.
  • Audrey dbala na pravidelný a dostatečný pitný režim a měla ráda pohyb.

Díky tomuto životnímu stylu, který byl postaven na vyvážené stravě, menších porcích jídla a cvičení, zůstala po celý život velmi štíhlá.

Speciální místo v srdci pro čokoládu

Po večeři si pravidelně pochutnávala na několika čtverečcích hořké čokolády a dopřála si trochu skotské whiskey.

  • Luca v knize vysvětluje, že čokoládu měla Audrey ráda i proto, že na ni měla hezké vzpomínky. Na konci války, kdy na tom byla zdravotně velmi špatně, dostala totiž několik kousků čokolády od holandského vojáka.

Tip na závěr: Vyzkoušejte čokoládový dort podle Audrey Hepburn

Její syn také sdílel recept na čokoládový dort bez mouky, posypaný moučkovým cukrem a doplněný šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou, který mu připravovala k narozeninám a jiným zvláštním příležitostem.

Ingredience na kulatou formu o průměru 25-28 cm:

  • 300 g nasekané hořké čokolády
  • 60 ml plnotučného mléka
  • 120 g másla (nakrájeného na malé kostky)
  • 8 vajec
  • 200 g cukru
  • moučkový cukr
  • olej ve spreji na vymazání formy (případně máslo a mouka)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Jestli chcete, aby koláč neobsahoval žádnou mouku, nastříkejte formu olejem ve spreji. Pokud na tom netrváte, můžete ji klasicky vymazat máslem a lehce vysypat moukou.
  2. V žáruvzdorné misce rozpusťte pomocí vodní lázně nasekanou čokoládu s mlékem. Postupně přidejte kostky másla a míchejte. Poté vypněte sporák a přimíchejte žloutky z 8 vajec.
  3. V jiné misce vyšlehejte cukr s bílky do tuhé pěny. Pěnu opatrně vmíchejte do žloutkovo-čokoládové směsi a nalijte do připravené formy.
  4. Pečte 30 minut. Poté vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte dort několik minut uvnitř, čímž zamezíte jeho popraskání. Pak ho vytáhněte z trouby a před vyjmutím z formy nechte asi 10 minut vychladnout.
  5. Před samotným podáváním nechte dort zcela vychladnout. Posypte moučkovým cukrem a podávejte se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.

Zdroje informací: The Healthy, HarpersBazaar, Mashed, Grazia, People, Woman’s World

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč