0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Madlenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 78
Do hodiny Snadné Na cca 30 madlenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1903 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 200 g
Tuky 96 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vznikly v Lotrinsku, kde je upekla královská komorná Madeleine svrženému polskému králi Stanislavovi. Tomu natolik zachutnaly, že je po ní pojmenoval a postaral se o jejich další slávu. 

Suroviny

máslo 85 g
rozpuštěné a zchladlé + na formičky
mouka pšeničná hladká 160 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 2 ks
krupicový cukr 85 g
jemný
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
citron 1 ks
bio, strouhaná kůra, lze nahradit pomerančem
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Předehřejte troubu na 190°C. Formy na madlenky vytřete máslem.

2

Prosejte mouku s kypřicím práškem. Pomocí elektrických metel šlehejte vejce s cukrem a solí 5–7 minut do pěny, až směs zhoustne a zesvětlá. Vmíchejte vanilkový extrakt a citrusovou kůru.

3

Postupně, po čtvrtinách, zapracujte mouku a rozpuštěné máslo.

4

Těsto nechte asi 10 minut odležet a potom ho opatrně lžící přesuňte do formiček; plňte je jen do tří čtvrtin. Formičkami vždy jemně klepněte o podložku, aby se uvolnily všechny vzduchové bubliny, vložte je na plech a do trouby a pečte 12–15 minut.

5

Uprostřed pečení obraťte plechy předkem dozadu. Až vyjde zapíchnutá dřevěná špejle čistá, je upečeno.

6

Madlenky můžete vyklopit na mřížku a nechat vychladnout. Před podáváním je pocukrujte. 

Související články

Dokonalé vánoční cukroví
  • Tipy a triky

Dokonalé vánoční cukroví

Proč vaše vanilkové rohlíčky nejsou nikdy tak křehké jako ty od babičky? Nejspíš proto, že je pekla už tolikrát, že si postupně osvojila všechny triky, jak na ně. Nejen babička, ale i my víme, co všechno rozhoduje o tom, jaké cukroví letos...
Aby cukroví zůstalo křehké
  • Tipy a triky

Aby cukroví zůstalo křehké

Chcete upéci cukroví v časovém předstihu a bojíte se, že do Vánoc ztratí svou křehkost? Zkuste fígl s jablkem!   ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit