Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 30 minut Snadné Na cca 30 madlenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1909 kcal
Bílkoviny 46 g
Cukr 201 g
Tuky 96 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vznikly v Lotrinsku, kde je upekla královská komorná Madeleine svrženému polskému králi Stanislavovi. Tomu natolik zachutnaly, že je po ní pojmenoval a postaral se o jejich další slávu. 

Suroviny

máslo 85 g
rozpuštěné, zchladlé, + na formičky
mouka pšeničná hladká 160 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
vejce 2 ks
krupicový cukr 85 g
jemný
sůl špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
citron 1 ks
bio, strouhaná kůra, lze nahradit pomerančem
moučkový cukr
na poprášení

1 Předehřejte troubu na 190°C. Formy na madlenky vytřete máslem. Prosejte mouku s kypřicím práškem. Pomocí elektrických metel šlehejte vejce s cukrem a solí 5–7 minut do pěny, až směs zhoustne a zesvětlá. Vmíchejte vanilkový extrakt a citrusovou kůru. Postupně, po čtvrtinách, zapracujte mouku a rozpuštěné máslo. Těsto nechte asi 10 minut odležet a potom ho opatrně lžící přesuňte do formiček; plňte je jen do tří čtvrtin. Formičkami vždy jemně klepněte o podložku, aby se uvolnily všechny vzduchové bubliny, vložte je na plech a do trouby a pečte 12–15 minut. Uprostřed pečení obraťte plechy předkem dozadu. Až vyjde zapíchnutá dřevěná špejle čistá, je upečeno. Madlenky můžete vyklopit na mřížku a nechat vychladnout. Před podáváním je pocukrujte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit