0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Madlenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 90
Do hodiny Snadné Na cca 30 madlenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1903 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 200 g
Tuky 96 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vznikly v Lotrinsku, kde je upekla královská komorná Madeleine svrženému polskému králi Stanislavovi. Tomu natolik zachutnaly, že je po ní pojmenoval a postaral se o jejich další slávu. 

Suroviny

máslo 85 g
rozpuštěné a zchladlé + na formičky
mouka pšeničná hladká 160 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 2 ks
krupicový cukr 85 g
jemný
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
bio, strouhaná kůra, lze nahradit pomerančem
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Předehřejte troubu na 190°C. Formy na madlenky vytřete máslem.

2

Prosejte mouku s kypřicím práškem. Pomocí elektrických metel šlehejte vejce s cukrem a solí 5–7 minut do pěny, až směs zhoustne a zesvětlá. Vmíchejte vanilkový extrakt a citrusovou kůru.

3

Postupně, po čtvrtinách, zapracujte mouku a rozpuštěné máslo.

4

Těsto nechte asi 10 minut odležet a potom ho opatrně lžící přesuňte do formiček; plňte je jen do tří čtvrtin. Formičkami vždy jemně klepněte o podložku, aby se uvolnily všechny vzduchové bubliny, vložte je na plech a do trouby a pečte 12–15 minut.

5

Uprostřed pečení obraťte plechy předkem dozadu. Až vyjde zapíchnutá dřevěná špejle čistá, je upečeno.

6

Madlenky můžete vyklopit na mřížku a nechat vychladnout. Před podáváním je pocukrujte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč