Madlenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8 / 5. Počet hodnocení: 77
Do hodiny Snadné Na cca 30 madlenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1903 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 200 g
Tuky 96 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vznikly v Lotrinsku, kde je upekla královská komorná Madeleine svrženému polskému králi Stanislavovi. Tomu natolik zachutnaly, že je po ní pojmenoval a postaral se o jejich další slávu. 

Suroviny

máslo 85 g
rozpuštěné a zchladlé + na formičky
mouka pšeničná hladká 160 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 2 ks
krupicový cukr 85 g
jemný
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
citron 1 ks
bio, strouhaná kůra, lze nahradit pomerančem
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Předehřejte troubu na 190°C. Formy na madlenky vytřete máslem.

2

Prosejte mouku s kypřicím práškem. Pomocí elektrických metel šlehejte vejce s cukrem a solí 5–7 minut do pěny, až směs zhoustne a zesvětlá. Vmíchejte vanilkový extrakt a citrusovou kůru.

3

Postupně, po čtvrtinách, zapracujte mouku a rozpuštěné máslo.

4

Těsto nechte asi 10 minut odležet a potom ho opatrně lžící přesuňte do formiček; plňte je jen do tří čtvrtin. Formičkami vždy jemně klepněte o podložku, aby se uvolnily všechny vzduchové bubliny, vložte je na plech a do trouby a pečte 12–15 minut.

5

Uprostřed pečení obraťte plechy předkem dozadu. Až vyjde zapíchnutá dřevěná špejle čistá, je upečeno.

6

Madlenky můžete vyklopit na mřížku a nechat vychladnout. Před podáváním je pocukrujte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit