Madlenky - vznikly v Lotrinsku, kde je upekla královská komorná Madeleine svrženému polskému králi Stanislavovi. Tomu natolik zachutnaly, že je po ní pojmenoval a postaral se o jejich další slávu. Pokud máte raději pomerančové madlenky, místo strouhané citronové kůry dejte pomerančovou. Obě možnosti tento recept na francouzské madlenky nabízí.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 190 °C. Formy na madlenky vytřete máslem.
Prosejte mouku s kypřicím práškem. Pomocí elektrických metel šlehejte vejce s cukrem a solí 5–7 minut do pěny, až směs zhoustne a zesvětlá. Vmíchejte vanilkový extrakt a citrusovou kůru.
Postupně, po čtvrtinách, zapracujte mouku a rozpuštěné máslo.
Těsto nechte asi 10 minut odležet a potom ho opatrně lžící přesuňte do formiček; plňte je jen do tří čtvrtin. Formičkami vždy jemně klepněte o podložku, aby se uvolnily všechny vzduchové bubliny, vložte je na plech a do trouby a pečte 12–15 minut.
Uprostřed pečení obraťte plechy předkem dozadu. Až vyjde zapíchnutá dřevěná špejle čistá, je upečeno.
Madlenky můžete vyklopit na mřížku a nechat vychladnout. Před podáváním je pocukrujte.