Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Madlenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 123
Do 45 minut Snadné Na cca 30 madlenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1867 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 194 g
Tuky 96 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Madlenky - vznikly v Lotrinsku, kde je upekla královská komorná Madeleine svrženému polskému králi Stanislavovi. Tomu natolik zachutnaly, že je po ní pojmenoval a postaral se o jejich další slávu. Pokud máte raději pomerančové madlenky, místo strouhané citronové kůry dejte pomerančovou. Obě možnosti tento recept na francouzské madlenky nabízí.

Suroviny

rozpuštěné a zchladlé + na formičky
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 2 ks
jemný
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
z 1 citronu, lze nahradit pomerančovou
na poprášení

Postup

1

Předehřejte troubu na 190 °C. Formy na madlenky vytřete máslem.

2

Prosejte mouku s kypřicím práškem. Pomocí elektrických metel šlehejte vejce s cukrem a solí 5–7 minut do pěny, až směs zhoustne a zesvětlá. Vmíchejte vanilkový extrakt a citrusovou kůru.

3

Postupně, po čtvrtinách, zapracujte mouku a rozpuštěné máslo.

4

Těsto nechte asi 10 minut odležet a potom ho opatrně lžící přesuňte do formiček; plňte je jen do tří čtvrtin. Formičkami vždy jemně klepněte o podložku, aby se uvolnily všechny vzduchové bubliny, vložte je na plech a do trouby a pečte 12–15 minut.

5

Uprostřed pečení obraťte plechy předkem dozadu. Až vyjde zapíchnutá dřevěná špejle čistá, je upečeno.

6

Madlenky můžete vyklopit na mřížku a nechat vychladnout. Před podáváním je pocukrujte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Apetit magazín