Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Větrník podle Heleny Fléglové
Větrník podle Heleny Fléglové
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Větrník podle Heleny Fléglové

3.6/5 Počet hodnocení: 79
Více než hodinu Pro zkušené Na 25–30 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8296 kcal
Bílkoviny 345 g
Sacharidy 678 g
Tuky 459 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednou ochutnáte větrníky podle cukrářky Heleny Fléglové, a už nikdy nebudete chtít jiné. Každý komponent – odpalované těsto, vanilkový krém, karamelová šlehačka i karamelový fondán – je doveden k naprosté dokonalosti. Výsledné větrníky jsou tak akorát sladké a harmonicky snoubí chuť vanilky a karamelu. 

Suroviny

Na odpalované těsto
voda 95 g
mléko 95 ml
sůl 4 g
máslo 85 ml
na kostičky
vejce 200 g
180–200 g podle potřeby
na posypání
Na vanilkový krém s mascarpone
želatina 2 plátky
mléko 100 g
škrob 14 g
kukuřičný
Na karamelovou šlehačku
+ navíc na dolití (cca 700 g)
třtinový cukr 136 g
Na karamelový fondán
plnotučné

Postup

1

Do hrnce nalijte vodu a mléko, přidejte sůl, cukr a nakrájené máslo. Máslo nakrájejte na malé kostičky stejné velikosti, aby se rovnoměrně rozpouštěly. Nejprve zahřívejte na nízký výkon, jak se máslo rozpustí, výkon zvyšte a nechte směs probublat.

2

Odstavte z ohně, přes sítko prosejte mouku do tekutiny a zapracujte metličkou. Jakmile je mouka zapracována, zapněte plotnu na nízký výkon a pomocí silikonové stěrky odpalujte: míchejte 2,5–3 minuty v hrnci, aby se odpařila přebytečná voda a vzniklo kompaktní těsto.

3

Odpálené těsto vložte do mísy od robota a nasaďte plochou míchací metlu (K metla). Pomocí míchání zchlaďte těsto na 50–55°C. 

4

Vejce pokojové teploty promixujte ponorným mixérem, aby se propojil bílek a žloutek, a začněte postupně zapracovávat mícháním do těsta. V průběhu zapracovávání můžete robot zastavovat a stahovat těsto ze stěn mísy, aby bylo propracované rovnoměrně. 

5

Výsledné těsto je lesklé a teče jako láva. Test správné konzistence můžete provést tak, že naberete těsto na plochou metlu a necháte pomalu stékat. Pokud by neteklo vůbec, je potřeba přidat vejce. Pokud to s vejci přeženete, musíte udělat další těsto s menším obsahem vajec a obě těsta spojit.

6

Na povrch hotového těsta přitiskněte potravinářskou fólii a vložte do lednice alespoň na 15 minut (lze i do druhého dne). Těsto zhoustne a bude se s ním lépe pracovat. Zároveň bude předvídatelnější a neporoste v troubě nekontrolovatelně do všech stran.

7

Předehřejte troubu na 175°C. Vychlazené těsto naplňte do sáčku, nastříkejte jím kolečka na plech vyložený pečicím papírem nebo podložkou, poprašte moučkovým cukrem a pečte 25–30 minut dozlatova.
 

8

Na krém nechte želatinu nabobtnat ve studené vodě. Do hrnce dejte smetanu, mléko a vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku. Zahřejte. Do misky vložte cukr, žloutky, škrob a lehce prošlehejte. Jakmile je směs v hrnci horká, nalijte část na žloutky, promíchejte a vše vraťte zpět do hrnce. Za stálého míchání dobře provařte, až směs lehce zhoustne. Odstavte, přidejte želatinu. Nalijte na mascarpone a promixujte tyčovým mixérem. Vložte máslo a znovu promixujte. Dejte vychladit, pak vyšlehejte na krém.

9

Na karamelovou šlehačku přiveďte v hrnci k varu smetanu. V druhém hrnci rozpusťte oba cukry na karamel. Karamel zalijte horkou smetanou a provařte. Položte směs na váhu a dolijte tolik smetany, abyste získali celkovou váhu 1140 g. Přelijte do misky, na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a dejte vychladit nejméně na 4 hodiny. Poté vyšlehejte.

10

Na fondán přiveďte k varu mléko, v druhém hrnci rozpusťte krupicový cukr na karamel. Ten zalijte horkým mlékem a provařte, aby se rozpustily kousky karamelu. Prosejte do směsi moučkový cukr. Hustota záleží na míře vyvaření mléka, dle potřeby můžete ředit mlékem či zahušťovat cukrem.

11

Větrníky prořízněte v půlce. Horní část namočte do fondánu. Oba krémy přendejte do sáčků. Do spodní části nastříkejte vanilkový krém hladkou špičkou 10–12mm. Na krém nastříkejte karamelovou šlehačku řezanou špičkou. Přiklopte horní částí a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč