Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Větrník podle Heleny Fléglové
Větrník podle Heleny Fléglové
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Větrník podle Heleny Fléglové

3.5/5 Počet hodnocení: 91
Více než hodinu Pro zkušené Na 25–30 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8296 kcal
Bílkoviny 345 g
Sacharidy 678 g
Tuky 459 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednou ochutnáte větrníky podle cukrářky Heleny Fléglové, a už nikdy nebudete chtít jiné. Každý komponent – odpalované těsto, vanilkový krém, karamelová šlehačka i karamelový fondán – je doveden k naprosté dokonalosti. Výsledné větrníky jsou tak akorát sladké a harmonicky snoubí chuť vanilky a karamelu. 

Suroviny

Na odpalované těsto
voda 95 g
mléko 95 ml
sůl 4 g
máslo 85 ml
na kostičky
vejce 200 g
180–200 g podle potřeby
na posypání
Na vanilkový krém s mascarpone
želatina 2 plátky
mléko 100 g
škrob 14 g
kukuřičný
Na karamelovou šlehačku
+ navíc na dolití (cca 700 g)
třtinový cukr 136 g
Na karamelový fondán
plnotučné

Postup

1

Do hrnce nalijte vodu a mléko, přidejte sůl, cukr a nakrájené máslo. Máslo nakrájejte na malé kostičky stejné velikosti, aby se rovnoměrně rozpouštěly. Nejprve zahřívejte na nízký výkon, jak se máslo rozpustí, výkon zvyšte a nechte směs probublat.

2

Odstavte z ohně, přes sítko prosejte mouku do tekutiny a zapracujte metličkou. Jakmile je mouka zapracována, zapněte plotnu na nízký výkon a pomocí silikonové stěrky odpalujte: míchejte 2,5–3 minuty v hrnci, aby se odpařila přebytečná voda a vzniklo kompaktní těsto.

3

Odpálené těsto vložte do mísy od robota a nasaďte plochou míchací metlu (K metla). Pomocí míchání zchlaďte těsto na 50–55°C. 

4

Vejce pokojové teploty promixujte ponorným mixérem, aby se propojil bílek a žloutek, a začněte postupně zapracovávat mícháním do těsta. V průběhu zapracovávání můžete robot zastavovat a stahovat těsto ze stěn mísy, aby bylo propracované rovnoměrně. 

5

Výsledné těsto je lesklé a teče jako láva. Test správné konzistence můžete provést tak, že naberete těsto na plochou metlu a necháte pomalu stékat. Pokud by neteklo vůbec, je potřeba přidat vejce. Pokud to s vejci přeženete, musíte udělat další těsto s menším obsahem vajec a obě těsta spojit.

6

Na povrch hotového těsta přitiskněte potravinářskou fólii a vložte do lednice alespoň na 15 minut (lze i do druhého dne). Těsto zhoustne a bude se s ním lépe pracovat. Zároveň bude předvídatelnější a neporoste v troubě nekontrolovatelně do všech stran.

7

Předehřejte troubu na 175°C. Vychlazené těsto naplňte do sáčku, nastříkejte jím kolečka na plech vyložený pečicím papírem nebo podložkou, poprašte moučkovým cukrem a pečte 25–30 minut dozlatova.
 

8

Na krém nechte želatinu nabobtnat ve studené vodě. Do hrnce dejte smetanu, mléko a vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku. Zahřejte. Do misky vložte cukr, žloutky, škrob a lehce prošlehejte. Jakmile je směs v hrnci horká, nalijte část na žloutky, promíchejte a vše vraťte zpět do hrnce. Za stálého míchání dobře provařte, až směs lehce zhoustne. Odstavte, přidejte želatinu. Nalijte na mascarpone a promixujte tyčovým mixérem. Vložte máslo a znovu promixujte. Dejte vychladit, pak vyšlehejte na krém.

9

Na karamelovou šlehačku přiveďte v hrnci k varu smetanu. V druhém hrnci rozpusťte oba cukry na karamel. Karamel zalijte horkou smetanou a provařte. Položte směs na váhu a dolijte tolik smetany, abyste získali celkovou váhu 1140 g. Přelijte do misky, na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a dejte vychladit nejméně na 4 hodiny. Poté vyšlehejte.

10

Na fondán přiveďte k varu mléko, v druhém hrnci rozpusťte krupicový cukr na karamel. Ten zalijte horkým mlékem a provařte, aby se rozpustily kousky karamelu. Prosejte do směsi moučkový cukr. Hustota záleží na míře vyvaření mléka, dle potřeby můžete ředit mlékem či zahušťovat cukrem.

11

Větrníky prořízněte v půlce. Horní část namočte do fondánu. Oba krémy přendejte do sáčků. Do spodní části nastříkejte vanilkový krém hladkou špičkou 10–12mm. Na krém nastříkejte karamelovou šlehačku řezanou špičkou. Přiklopte horní částí a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...