Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort míša s oříškovým korpusem

Dort míša s oříškovým korpusem

3.7/5 Počet hodnocení: 111
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8366 kcal
Bílkoviny 193 g
Sacharidy 557 g
Tuky 588 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Míša řezy jsou evegreenem mnoha domácností, dají se ale připravit i jako elegantní dort. Recept jsme získali ze suchdolské Crêperie Café Girafe a její sesterské výrobny dortů Nasladko.cz. Těsto na korpus je trochu netradiční, ale všichni v redakci jsme z něj byli nadšení. 

Suroviny

Na korpus
máslo 100 g
pokojové teploty
lískové oříšky 100 g
mleté oloupané
škrob 1 PL
Na krém
tvaroh 500 g
plnotučný - v alobalu, ne ve vaničce
v prášku
dřeň vyškrábnutý
Na dokončení
meruňkový džem 100 g
tmavá čokoláda 200 g
maliny 125 g
čerstvé

Postup

1

Z přísad na těsto vypracujte soudržnou hmotu, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte v chladničce hodinu odležet. Troubu předehřejte na 200°C.

2

Těsto rozprostřete na dno dortové formy o průměru 28cm a pak upěchujte (například dnem skleničky), aby vznikl pevný plát. Propíchejte ho vidličkou a pečte asi 15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Pak štědře pomažte džemem.

3

Na krém: želatinu zalijte asi 100ml studené vody a nechte nabobtnat. Šlehačku vyšlehejte společně s cukrem a dření vyškrábnutou z vanilkového lusku do polotuha a pak zašlehejte tvaroh. Želatinu zahřejte v mikrovlnce nebo na mírném plameni v rendlíku a míchejte, až se rozpustí. Nechte zchladnout a pak ji zašlehejte do tvarohové směsi a vlijte do formy na vychladlý upečený korpus s džemem. Dejte do chladničky nejméně na 5 hodin ztuhnout.

4

Na polevu zahřejte smetanu v mikrovlnce na cca 60°C a rozpusťte v ní nalámanou čokoládu dohladka. Před nanášením ji nechte lehce ztuhnout, aby při přetažení přes okraj nestékala až dolů. Dort vyjměte z formy a polevu nanášejte pomocí paletky či stěrky. Nakonec ozdobte malinami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Komentáře

18.05.2022 09:41
Chuťově není dort špatný, ale korpus je tvrdý jako beton. Ještě někdy vyzkouším s drobnými úpravami a uvidím.
05.12.2016 09:16

Pekla jsem dort dvakrát a pokaždé byl korpus hrozně tvrdý a nemá nic moc společného s míša řezy, ale náplň je výborná

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...