0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tažín, tajine nebo tagine. Pochutnejte si na jídle z jednoho hrnce stejně jako v Maroku

tažín
ZDROJ: naimbic/pixabay.com
sdílet:

V chladných zimních měsících, kdy mráz zalézá za nehty vyhledáváme jídla, která zahřejí. Pojďme se společně vydat do slunného Maroka a uvařme si jejich tradiční jídlo – tajine. Můžete si ho připravit podle vlastní chuti a navíc nepotřebujete víc než jeden „hrnec“. V zimě zahřeje, v létě oceníte nenáročnost jeho přípravy.

Tajine, někdy také tagine, česky tažín, je marocký pokrm, nejčastěji z kuřecího nebo jehněčího masa. Stejný název nese i hliněná nádoba konického tvaru, ve které se tradičně připravuje a zpravidla i servíruje. Tajine připravují Maročané doma i v restauraci, dostanete ho také jako "streetfood".

Co je tajine?

Tajine je název tradičního marockého jídla připravovaného pozvolným dušením ve speciální stejnojmenné hliněné nádobě (ne nepodobné květináči) na dřevěném uhlí.

  • Základem jsou větší kusy masa, většinou i s kostí – kuřecí, jehněčí, hovězí, skopové – brambory a zelenina. Někdy se používají také ryby nebo maso velbloudí.
  • Tradiční a oblíběná je také vegetariánská varianta ze zeleniny, cizrny nebo tofu.
  • Součástí tajine je bohatá porce zeleniny – nejčastěji cibule, brambory, batáty, rajčata, lilek, mrkev.
  • Důležitou roli hraje i koření. Používá se směs s názvem „Ras el Hanout“, ve volném překladu to znamená, „to nejlepší co máte“. Obsahuje kardamom, skořici, hřebíček, římský kmín, badyán, pískavici, kurkumu, bobkový list a další koření.
  • Do tajine se přidává i sušené ovoce a olivy.
  • Maročané milují citrony a nejrůznější sladidla, proto ani ty nesmějí chybět v tajine.
  • Pokrm nemá žádnou striktní recepturu. Jde spíš o způsob přípravy jídla, při kterém se chuti jednotlivých surovin dlouhým dušením dokonale prolnou

V čem tví kouzlo tajine?

Tajemství dokonalé autentické chuti spočítvá v kvalitních surovinách i v pozvolném dušení na dřevěném uhlí. To trvá 3 až 4 hodiny a zkušení kuchaři si záměrně vybírají ty největší uhlíky, aby teplo vydrželo co nejdéle.

Za zmínku stojí i terakotová nádoba, která nese stejný název, jako jídlo, které se v ní připravuje.

  • Hliněná nádoba tajine konického tvaru se skládá ze dvou částí: spodní mělké misky a vrchní pokličky. Její tvar připomíná trychtýř nebo čarodějnický klobouk.
  • Špička pokličky zůstává po celou dobu vaření chladná, proto kuchař může víko kdykoli odklopit bez použití chňapky.
  • Důmyslný tvar má své opodstatnění. Během dušení se pára na poklici vysráží a tekutina stéká zpět dolů. Proto není potřeba během přípravy dolévat vodu a pokrm zůstává po celou dobu šťavnatý.
  • Hotové jídlo se servíruje přímo ve spodní části hliněné nádoby, poté, co se odklopí poklička.

Nádoby všech barev

Na marockém tržišti nádobu tajine potkáte na každém rohu. Liší se zejména velikostí. Koupit si můžete hliněnou bez glazury, ale také různě barevnou, s malovanými motivy. Na běžné vaření se však v Maroku používájí klasické terakotové nádoby.

  • Pokud si chcete nádobu pořídit, nemusíte kvůli tomu do Afriky. K dostání jsou i u nás.
  • Podobnou službu ovšem udělá i litinový hrnec s poklicí, nebo hrnec na pomalé vaření.

Příloha k porci masa se zeleninou?

Určitě nešlápnete vedle, když k tajine prikousnete pita chléb, kterým můžete dokonale vytřít i šťávu z masa a zeleniny. Chléb či chlebové placky jsou totiž nezbytnou součástí marockého hodování.

Související články

11 horkých nápojů z celého světa
  • Zajímavosti

11 horkých nápojů z celého světa

Vzato úplně jednoduše, k nejoblíbenějším nápojům patří po celém světě káva a čaj. My se ale dnes poohlédneme po zajímavějších receptech a nakoukneme do horkých šálků některých národů. Připoutejte se, vyrážíme na gurmánskou cestu kolem světa...
Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem
  • Zajímavosti

Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem

Tento lahodný teplý nápoj z rostlinného mléka a kurkumy nejen skvěle chutná, zahřeje, ale dokonce všestranně pomáhá lidskému organismu. Kurkuma je téměř zázračnou rostlinou zmírňující bolest, zánětlivost, a podporuje krevní oběh. Hrníček...
Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit