Vydejte se spolu s námi do slunného Maroka a uvařte tamní tradiční jídlo – tajine neboli tažín. Nebudete potřebovat víc než jeden „hrnec“. V zimě zahřeje, v létě oceníte nenáročnost jeho přípravy. Tento tažín je záměrně výrazně nasládlý, ale můžete jej upravit podle vlastní chuti.
Suroviny
Postup
Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli, pórek a česnek a restujte dosklovita. Vsypte mrkev a chilli a opékejte, aby mrkev lehce zkaramelizovala. Vložte do pánve koření a opékejte několik dalších minut.
Přidejte čočku, rajčata, med a harissu. Nakonec přihoďte kousky datlí a zalijte vývarem či vodou. Osolte. Přiveďte k varu, pak oheň ztlumte a nechte vařit 35 minut, aby se chutě prolnuly.
Zatímco se tažín vaří, na další pánvi opečte nasucho piniové oříšky a posléze i pita placky. Tažín podle potřeby dochuťte a okyselte citronovou šťávou. Zdobte koriandrem, piniovými oříšky a podávejte s pita chleby.