Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tažín s čočkou a datlemi
Tažín s čočkou a datlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tažín s čočkou a datlemi

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4142 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 793 g
Tuky 40 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydejte se spolu s námi do slunného Maroka a uvařte tamní tradiční jídlo – tajine neboli tažín. Nebudete potřebovat víc než jeden „hrnec“. V zimě zahřeje, v létě oceníte nenáročnost jeho přípravy. Tento tažín je záměrně výrazně nasládlý, ale můžete jej upravit podle vlastní chuti.

Suroviny

olivový olej 2 PL
nasekaná nadrobno
pórek 1 ks
pouze bílá část
česnek 4 stroužky
nasekané
mrkev 2 ks
na kostičky
bez semínek, nasekaná (nebo podle chuti, lze i vynechat)
římský kmín ½ PL
koriandr mletý 1 ČL
fenyklová semínka 1 ČL
čočka 1 konzerva
1x 400g konzerva hnědé čočky, scezená a okapaná
1x 400g konzerva
med 1 PL
datle 12 ks
vypeckované, pokrájené
vývar zeleninový 300 ml
popřípadě lze použít vodu
sůl
piniové oříšky
na posypání
na dochucení
koriandr čerstvý
na posypání

Postup

1

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli, pórek a česnek a restujte dosklovita. Vsypte mrkev a chilli a opékejte, aby mrkev lehce zkaramelizovala. Vložte do pánve koření a opékejte několik dalších minut.

2

Přidejte čočku, rajčata, med a harissu. Nakonec přihoďte kousky datlí a zalijte vývarem či vodou. Osolte. Přiveďte k varu, pak oheň ztlumte a nechte vařit 35 minut, aby se chutě prolnuly.

3

Zatímco se tažín vaří, na další pánvi opečte nasucho piniové oříšky a posléze i pita placky. Tažín podle potřeby dochuťte a okyselte citronovou šťávou. Zdobte koriandrem, piniovými oříšky a podávejte s pita chleby.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...