Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vařím celý život a miluju to. Kuchařská show je pro mě splněný sen, říká hollywoodská ikona Pamela Anderson

Pamela Anderson
ZDROJ: Getty Images, Apetit
sdílet:

Někdejší hvězda seriálu Pobřežní hlídka zažívá comeback nejen díky dokumentu Pamela: Příběh lásky, který v loňském roce vyšel na Netflixu. Nedávno zazářila také na divadelních prknech coby Roxie Hart v muzikálu Chicago, neúnavně bojuje za práva zvířat a nyní světu ukáže svou další vášeň – vaření z rostlinných surovin.

Oslava rostlinného vaření

„Tenhle pořad je prostě oslavou rostlin, mé zahrady, soběstačnosti... zeleniny a skutečně zdravého, ale rozhodně ne nudného stravování!“  Tak popsala kanadsko-americká herečka svou novou kuchařskou show, která zatím nese pracovní název Pamela's Cooking With Love (Pamelino vaření s láskou) a vyjít by měla ještě v průběhu letošního roku. Herečka tu bude v roli moderátorky a pravé ruky hostů z řad významných osobností ze světa gastronomie.

  • V jedné epizodě se objeví i slavný kanadský šéfkuchař David Zilber, který byl několik let expertem na kvašení (fermentaci) v michelinské restauraci Noma v dánské Kodani, s nímž se Anderson vrhla na zavařování okurek a citronů, což prozradila pro Food Network a dodala, že se jedná o její nejoblíbenější díl.

Podle Delish však připravovaná show na platformě Food Network není prvním kuchařských pořadem, kterého se Anderson zúčastnila. Už v roce 2015 totiž účinkovala v desetidílné sérii The Sensual Vegan, kterou natočil její bratr Gerry Anderson – odehrávala se v hereččině vlastní kuchyni a měla za cíl seznámit diváky se základy veganského vaření.

  • První díl, ve kterém Pamela společně s výživovou poradkyní Delahnou Flagg připravila fazolový salát, čočkovou polévku, pečenou zeleninu a salát z quinoy s fenyklem, zázvorem a pomerančem, můžete stále zhlédnout na YouTube.

Pameliny domácí recepty od srdce

„Píšu kuchařku a nepoužívám v ní slovo veganská, protože nechci, aby uvízla v regálu s veganskými kuchařkami. Chci zajistit přístup pro všechny! Nejsem někdo, kdo by někomu diktoval, jak má jíst,“  rozpovídala se herečka o tvorbě své nové kuchařky v rozhovoru pro Food Network a podotkla, že nepotřebuje chodit do veganských restaurací – dobré jídlo ze zeleniny se podle ní dá sehnat kdekoliv. Veganskou stravu nikomu nenutí, ale snaží se jen ukazovat její benefity.

  • Jak uvádí VegNews, Anderson se stala vegetariánkou už jako malá, když viděla  zakrváceného jelena, kterého přinesl domů její otec. Později přešla na veganství a již desítky let je aktivistkou za práva zvířat. Účastnila se řady kampaní organizace PETA upozorňujících na problémy související s produkcí masa, obchodem s kožešinami a vedle toho se také snažila prosadit zařazení rostlinné stravy do jídelníčků věznic. O výhodách veganství dokonce několikrát informovala vysoce postavené osoby, včetně kanadského premiéra Justin Trudeau. 
  • A nyní si do svého životopisu může připsat další úspěch, protože, jak oznámila na svém instagramovém účtu, její nová kuchařská kniha I Love You: Recipes from the Heart (Miluji vás: Recepty od srdce) je hotová a už ji lze předobjednávat.
  • Kuchařka se zrodila z dárku ke kolaudaci pro její syny, kterým darovala krabičku nadepsanou slovy „Miluji vás“, kam uložila papírové kartičky s jejich oblíbenými rodinnými recepty.
  • V půvabně graficky zpracované knize najdete sbírku více než 80 receptů včetně hereččiných tipů a triků, jak pohostit návštěvu a jak vytěžit maximum z úrody na vlastním záhonku.

Organický jídelníček plný ovoce, zeleniny a bylinek

V rozhovoru pro Vogue Anderson prozradila, že vedle rostlinné stravy nezapomíná na suplementaci důležitých vitamínů a minerálů, a dodržuje přerušovaný půst: „Jím jen mezi 10:00 a 18:00. Cítím se tak skvěle a nabitá energií.“  EatingWell uvádí, že ráno se herečka snaží začínat šálkem čaje – miluje směs heřmánku a růže, které si pěstuje na zahradě – nicméně někdy neodolá silnému cortadu – kávě, kterou tvoří espresso a stejný podíl napěněného mléka (v jejím případě jistě rostlinného).

  • Alfou a omegou jejího každodenního jídelníčku je nepřekvapivě zelenina, ovoce a bylinky ze zahrady, o kterou s láskou pečuje. „Veganské stravování je skvělé pro krevní oběh. Je to afrodiziakální dieta, která mi naprosto vyhovuje. Jím hodně ovoce a zeleniny, syrové, grilované, dušené. Ráda dělám Buddha bowls [a] smoothies,“  uvedla pro HollywoodLife a dodala, že umí připravit skvělé dresinky do zeleninových salátů, které má také často na talíři.
  • K oblíbeným jídlům téhle nadšené zahradnice patří rýžové těstoviny se sušenými rajčaty, česnekovými lupínky, restovanými piniovými oříšky na lůžku z rukoly nebo špenátu, který dochucuje pouze solí, pepřem a citronovou šťávou. A nedá dopustit ani na veganskou boloňskou omáčku.
  • V kuchyni jí nikdy nesmí chybět kvalitní olivový olej, mletá paprika, čerstvé bylinky, lahůdkové droždí, ocet (především ten balzamikový), ale také praktické spotřebiče jako je multifunkční mixér Vitamix či rýžovar.

„Vím, že mám štěstí, že můžu pěstovat a nakupovat organické produkty,“  napsala v jednom ze svých newsletterů jménem The Open Journal, k jejichž odběru se můžete přihlásit na jejích webových stránkách. Podotkla, že pokud je to možné, tak jí přijde logické jíst tak, abychom vyživili naše tělo, ale zároveň ohleduplně k planetě.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...