Až tuhle mexicky laděnou veganskou „sekanou“ ochutnáte, pochopíte, proč jsme se o ni po nafocení málem poprali. Je totiž tak dobrá, že se i milovníci masa (a že jich v redakci pár máme) budou nevěřícně oblizovat.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Formu na chlebíček dlouhou cca 22 cm vyložte pečicím papírem. Mleté lněné semínko smíchejte v misce se 125 ml vody a odložte do chladničky, než nachystáte zbytek sekané.
Na střední oheň postavte velkou pánev a rozehřejte v ní 1 lžíci olivového oleje. Pak vsypte cibuli, česnek, nakrájenou papriku, nastrouhanou mrkev a nakrájenou papričku jalapeño. Opékejte 5–7 minut, aby cibule zesklovatěla/zprůsvitněla a mrkev začala trochu měknout. Přesuňte do velké mísy a promíchejte s veškerým kořením, sušenými bylinkami i čerstvým koriandrem; odložte stranou.
V mixéru či food processoru rozsekejte najemno fazole z 1 konzervy. Přesuňte do mísy k ochucené zelenině a vmíchejte zbývající fazole, kukuřici, vločky, ovesnou mouku a namočené mleté lněné semínko z chladničky. Osolte, opepřete, ochutnejte a podle potřeby dolaďte další solí či kořením. Směs namačkejte do připravené formy a uhlaďte povrch, aby se pekla co nejrovnoměrněji. Sekanou pečte 40–45 minut, během pečení ji občas potřete olivovým olejem a ke konci zakryjte alobalem, pokud by příliš ztmavla. Vyjměte z trouby a nechte stát 10–15 minut, aby sekaná ,odskočila‘ od stěn formy. Pak ji opatrně vyklopte. Čím déle bude chladnout, tím spíše se nebude při krájení rozpadat.
Na pomazánku důkladně smíchejte v misce pesto, rozmačkané avokádo, nakrájená rajčátka a koriandr. Dolaďte podle chuti.
Plátky sekané podávejte potřené pomazánkou.
NĚCO NAVÍC
Sekanou můžete zamrazit až na 3 měsíce pevně zabalenou do potravinářské fólie nebo uzavřenou v pevném plastovém sáčku. Můžete ji zamrazit také přímo ve formě, pak stačí natěsno zakrýt jen vršek. V případě, že se chystáte sekanou mrazit, vynechte omáčku a udělejte ji čerstvou až k podávání.