Čočková polévka s kari

Čočková polévka s kari

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1968 kcal
Bílkoviny 110 g
Cukr 215 g
Tuky 46 g
Vláknina 95 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud si libujete v pálivých jídlech, přidejte do polévky nasekanou chilli papričku.

Suroviny

čočka červená 300 g
vývar zeleninový 750 ml
nebo voda
rajčata 3 ks
větší nebo konzerva loupaných rajčat
cibule 1 ks
mrkev 1 ks
česnek 2
kari koření 1 PL
římský kmín 0.25 PL
mletý
koriandr 1 hrst
čerstvý
olej 3 PL
sůl
pepř
bobkový list

1Oloupanou cibuli nasekejte nadrobno. Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka. Pokud používáte čerstvá rajčata, nakrájejte je na malé kousky.

2Ve velkém hrnci, který použijete na vaření polévky, osmahněte na oleji nejdřív cibuli, přidejte mrkev, čočku, kari, mletý kmín a nechte dusit na mírném ohni 2 minuty.

3Poté přidejte rajčata, bobkový list a zalijte asi 0,5 l vývaru nebo vody. Nechte vařit 25 minut. Na závěr přidejte česnek utřený se solí, opepřete a dosolte podle chuti. Těsně před podáváním přidejte čerstvě nasekaný koriandr.

NĚCO NAVÍC
Pokud vás lákají exotická jídla, můžete 250 ml vývaru nebo vody nahradit kokosovým mlékem a přidat nasekanou chilli papričku.

Recept je převzatý z knihy Hravá kuchařka, autorka Ilona Chovancová.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit