0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čočková polévka s kari
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 73
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1715 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 167 g
Tuky 45 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud si libujete v pálivých jídlech, přidejte do polévky nasekanou chilli papričku.

Suroviny

čočka červená 300 g
vývar zeleninový 750 ml
nebo voda
rajče 3 ks
nebo konzerva loupaných rajčat
cibule 1 ks
mrkev 1 ks
česnek 2 stroužky
kari koření 1 PL
římský kmín 0.25 ČL
mletý
koriandr čerstvý 1 hrst
nebo petrželka
olej 3 PL
sůl
pepř
bobkový list

Postup

1

Oloupanou cibuli nasekejte nadrobno. Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka. Pokud používáte čerstvá rajčata, nakrájejte je na malé kousky.

2

Ve velkém hrnci, který použijete na vaření polévky, osmahněte na oleji nejdřív cibuli, přidejte mrkev, čočku, kari, mletý kmín a nechte dusit na mírném ohni 2 minuty.

3

Poté přidejte rajčata, bobkový list a zalijte asi 0,5 l vývaru nebo vody. Nechte vařit 25 minut. Na závěr přidejte česnek utřený se solí, opepřete a dosolte podle chuti. Těsně před podáváním přidejte čerstvě nasekaný koriandr.

NĚCO NAVÍC
Pokud vás lákají exotická jídla, můžete 250 ml vývaru nebo vody nahradit kokosovým mlékem a přidat nasekanou chilli papričku.

Recept je převzatý z knihy Hravá kuchařka, autorka Ilona Chovancová.

Související články

Co podniknout s červenou čočkou
  • Tipy a triky

Co podniknout s červenou čočkou

Červená čočka má tolik předností, že by měla být vždy v zásobě. Nemusí se namáčet, je uvařená za pár minut a narozdíl od ostatních luštěnin nenadýmá. Navíc obsahuje železo, fosfor, selen, zinek a vitamín B6 a dají se z ní vyčarovat spousty...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit