Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Banánový chlebíček s podmáslím
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 98
Do dvou hodin Snadné 1 chlebíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3649 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 489 g
Tuky 145 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Banánový chlebíček je delikátní záležitost, ve které se snoubí vůně banánů a másla. Variace na téma ovocný chlebíček je báječná i v tom, jak snadno se povede. Je vláčný, jednoduchý, zkrátka luxusní. Stavte na čaj!

Suroviny

máslo 100 g
změklé + na vymazání formy
přírodní
vejce 2 ks
velká
rozmačkané, 450g dužiny
sekané

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Formu na chlebíček o rozměrech 20 × 13 cm důkladně vymastěte máslem a dno vyložte papírem na pečení.

2

V míse utřete máslo a cukr do pěny. Vetřete po jednom vejce, pak přimíchejte rozmačkané banány, ořechy, rozinky i podmáslí.

3

Na povrch prosijte mouku se sodou a pak je zatřete do směsi, ale zbytečně ji nepřešlehejte. Těsto přesuňte do formy a povrch uhlaďte.

4

Pečte asi hodinu a čtvrt; pak vpíchněte špejli do těsta. Drobečky, které na ní ulpí, by měly být mírně vlhké.

5

Vyjměte z trouby, po deseti minutách vyklop­te a nechte na mřížce vychladnout. Moučkový cukr promíchejte se dvěma lžícemi studené vody a lžičkou polevu nacákejte přes chlebíček.

Na plantáži
Ač se to nezdá, banánovník (Musa) je bylina, tedy kytka, ne strom. Z výhonku každý rok vyroste až čtyřmetrový vějíř listů. Zatímco dřevnatý úponek visí dolů, svazky plodů na něm zase míří vzhůru. A už se u země chystají další výhonky (staré slouží jako přirozené hnojivo) a nový banánovník o kousek dál; plantáž se tedy ‚stěhuje‘…

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

20.10.2015 10:24

Ahoj, taky dávám nalámanou čokoládu co zbyde z vánočních nebo velikonočních figurek. Místo bíle mouky dávám celozrnnou napůl se špaldovou moukou. Je to mňamka.

21.11.2009 13:14
Jelikož u nás nejsou rozinky v oblibě, tak místo nich používáme čokoládu a ta v kombinaci s ořechy a banány je úžasná.
21.11.2008 13:05
Také chválím, moc dobrý. Měl úspěch.
04.09.2007 22:41
Recept se nachází v č.5/06, str.44
11.08.2007 20:29
Vlašské ořechy jsem nahradila slunečnicovýma semínkama, taky výborný! Poleva není zapotřebí, buchétka je to vymazlená i bez ozdůbek! Dík za recept..
06.12.2006 17:34
Místo oříšků jsem dala nasekané mandle a protože jsem neměla podmáslí,dala jsem zákys a dopadlo to taky výborně))
16.03.2007 10:29
Nedávám do těsta ani ořechy, ani rozinky ani nic a je to výborné i tak. Stal se naším oblíbeným moučníkem!

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...